Király napja – legnagyobb ünnep Hollandiában

Minden év április 27-én egész Hollandia narancssárgába öltözik és emberek milliói özönlenek az utcára, hogy együtt ünnepeljék uralkodójuk, Willem-Alexander (Vilmos Sándor) király születésnapját. A Király Napja (Koningsdag) hivatalos nemzeti ünnep, munkaszüneti nap. A királyukat szerető és tisztelő hollandok országszerte megrendezett királyi játékokon, bolhapiacokon és szabadtéri koncerteken való részvétellel tisztelegnek az államfő előtt.

tulipánszezon Hollandiában

Király napja Hollandiában

A királyi család tisztelete

Hollandia (Holland királyság) olyan mint egy kis mese ország. A kevesebb, mint fél Magyarországnyi területű országban, majdnem kétszer annyian laknak mint hazánkban. Egy kis ország, ahol egy négyzetkilométeren közel négyszer annyian élnek, mint nálunk. Egy ország, ami rögtön eszébe jut az embereknek a tulipán és a szélmalom szavak hallatán.

Egy ország, ahol nincsenek hegyek, ahol a globális felmelegedés okozta tengerszint emelkedés következtében városok tűnhetnek el a földszínéről. Egy ország, ahol befogadják az idegeneket, ahol elfogadják a másságot, ahol ismerik és gyakorolják a toleranciát. Egy ország, ahol tisztelik és őszintén szeretik az uralkodójukat. 

Az uralkodó iránti megbecsülésüket közel 130 éven át a Királynő napja ünnepségen fejezték ki. Azóta ugyanis mindig hölgyek ültek a trónon. 2014-től azonban már Király napja (Koningsdag) az ünnep neve. 

Beatrix királynő 2013. április 30-án, a Királynő napján, 33 évi uralkodás után a lemondott trónjáról és átadta a koronát fiának, Willem-Alexandernek.

A királyi család minden évben más-más településeket látogat meg. A települések a hagyományok szerint holland nemzeti színbe, azaz narancssárgába öltöztetett virág csodákkal fogadják a királyi párt, hogy méltóképpen üdvözöljék őket és kezet foghassanak a közvetlen királyi családdal.

A királyi család tisztességes fizetést kap az államtól és a három királyi palota fenttartására sem költeniük.

Királyi paloták Hollandiában

A legismertebb királyi palota a főváros, Amszterdam legismertebb terén, a Dam téren áll, ahol januárban a Nemzeti Tulipán Nap rendezvényeit is tartják minden év januárjában. A Paleis op de Dam vagy másnéven Koninklijk Paleis palotát nagyon ritkán használja a királyi család, itt szokták elszállásolni a magasrangú vendégeiket. A palota nem látogatható.

A Paleis Huis ten Bosch a hágai nagyerdőben található, ez a királyi család hivatalos lakóhelye. A palota nem látogatható, de körülette lévő erdőben sétálhatunk.

A Paleis Noordeinde szintén Hágában, az ország adminisztrációs központjában található, ahol a fontosabb államigazgatási szervek működnek, köztük a parlament is ülésezik. Ez a király hivatalos munkahelye, ebben a palotában fogadja állami vendégeit is.

Persze semmit sem adnak ingyen. Még ahhoz is a parlament hozzájárulása kell, hogy a trónörökös megházasodjon. Így történt 2002-ben is, amikor a jelenlegi király el akarta venni feleségül Máxima Zorreguieta Cerruti argentin származású befektetési tanácsadót. A hölgy végül azzal lopta be magát a hollandok szívébe, hogy rekord gyorsasággal megtanult hollandul. Azóta három lányuk született, így várható ismét hölgy kerül majd a trónra és ismét Királynő napját ünnepelnek majd.

Király napja Hollandiában

Készítette: Floris Looijesteijn – Flickr: De prinsesjes – DSC02380, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=25848406

Király napja története

Koningsdag avagy a Király Napja valóban az, ami a neve is sejtet. Ezen a napon ugyanis nem mást ünnepelnek a hollandok, mint uralkodójuk, a királyuk, napjainkban épp Willem-Alexander születésnapját.

Először 1885. augusztus 31-én rendeztek nyilvános ünnepséget az akkori hercegnő, Wilhelmina 5. születésnapjának a tiszteletére, de akkor még, egészen 1890-ig, a hercegnő megkoronázásáig, a Hercegnő Napjának nevezték, majd 1890 után megkapta a Királynő Napja nevet. 1949 -ben az új királynő, Julianna trónra lépésével a nemzeti ünnep új dátumot kapott és innentől kezdve mindenki Julianna születésnapján, április 30-án éljenezte a királynőt.

Az 50-es évektől kezdve a televízió rendszeresen tudósított erről az eseményről és Hollandia legnagyobb nemzeti ünnepévé nőtte ki magát. 1960-ban Beatrix királynő következett az uralkodók sorában, de ő megszegve a hagyományt, az édesanyja tiszteletére meghagyta április 30-át a Királynő Napjának, annak ellenére, hogy az ő születésnapja január 31-re esett.

Ez így is maradt egészen 2013-ig, amikor a királynő a jeles napon aláírta a lemondásról szóló dokumentumokat és átadta a trónt fiának, Willem-Alexandernek. Így lett a Királynő Napjából a Király Napja a dátum pedig átkerült április 30-ról április 27-re, az új király születésnapjára.

2013-ban április 25-én voltam Amsterdamban, néhány nappal a Willem-Alexander hivatalos beiktatása előtt. Már ekkor készültek a nagy napra. A hidakon zászlók, egy áruház tetején egy hatalmas korona hirdette a nagy esemény közeledtét. 

A király beiktatására szintén a Dam téren, a királyi palota melletti Új-templomban (Nieuwe Kerk) került sor. Itt 2018 áprilisában World Press fotójkiállítást tartottak.  

Bár a királyi korona is ott volt a helyszínen a jogar és egyéb kiegészítők mellett, a koronát nem rakták az új király fejére. Csupán az uralkodói palástot öltötte magára az esküének letételéhez.

Király napja ünneplés Amszerterdamban – videó

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük