Magyarország híres temetői

A sírásnak is van ideje, tartja a mondás. Azaz nem helyes az, ha valaki átadja magát a bánatának, gyászának és nem keres vigasztalást. Azonban nem feledkezhetünk meg arról, a héten lesz mindenszentek, amikor is az eltávozott szeretteinkre gondolunk. Magyarország temetői írásomban hazánk néhány különleges temetőjét veszem számba a teljesség igénye nélkül.

Európai temetői kitekintő: Fiúmei úti sírkert

Magyarország temetői

Azt hiszem a sorban első helyre kívánkozik a nemzet dísztemetője, a Fiumei úti sírkert. A régen Kerepesi úti temetőnek hívott temető mintegy 170 éves történelmével Budapest és egyben Magyarország egyik legfontosabb temetője. A 19. század közepén Pest köztemetőjeként nyílt meg, majd a század végére Magyarország legrangosabb kegyeleti helyévé vált. Nemzetünk nagyjait politikusok, írók, költők, színművészek, építészek, festők, orvosok is képviselik. Itt áll többek között Batthyány Lajos, Deák Ferenc és Kossuth Lajos mauzóleuma, Ady Endre, Jókai Mór, Arany János, Erkel Ferenc, Jancsó Miklós és Kertész Imre sírja.

Fiúmei úti sírkert

Gróf Széchenyi István örök álmát a nagycenki Széchenyi-kastély melletti Széchenyi Mauzóleum őrzi.

S ha már nagyjainknál tartunk, ne feledkezzünk meg a Himnusz szerzőjéről, Kölcsey Ferencről. Síremlékét Szatmárcsekén találjuk, az igazán különleges, a csónakos fejfákkal teli református temetőben.

Szatmárcseke csónakos fejfás temető

A különleges fejfákról azonnal eszembe jutott a Mohácsi Csata Történelmi Emlékhely, ahol díszes kopjafák őrzik a csatában elhunyt tízezrek álmát.

Mohácsi csata történelmi emlékhely

Ha már a törökök szóba kerültek, ugorjunk át Egerbe, ahol a hősök sikerrel védték meg a várat Dobó István vezetésével. Az Egri vár egyik eldugott szegletében fekszik az Egri csillagok írója, a Gárdonyi Géza.

Egri vár - Gárdonyi Géza sírja

Nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy Budapesten van a törökök legészakibb zarándok helye, a dervis Gül baba türbéje (síremléke).

Gül baba türbéje

Időben mindenképp első helyre kívánkozott volna az Unesco világörökségi listára is felkerült Pécsi Ókeresztény sírkamrák megemlítése.

pécsi ókeresztény sírkamrák

Kevéssé ismert tény, de bizony hazánkban is találunk múmiákat. Vácott, a Memento Mori kiállításon a Fehérek templomának 1994-es felújítása során megtalált múmiák történetét ismerhetjük meg. A díszes fakoporsóban nyugvó 265 természetes úton mumifikálódott emberi maradvány igazán bizarr látvány.

Balatonudvari temetője a szívalakú sírköveiről híres.

Szinte mindegyik nagyobb templomunkhoz építettek altemplomot is, ahol fontos egyházi és időnként világi személyeket temettek el.

A budapesti Szent István-bazilikában a magyar államalapító király, Szent István, épségben maradt jobb kezét, a Szent Jobbot ereklyeként itt őrzik. Altemplomában Puskás Ferenc mellett több híres labdarugó is nyugszik.

Habsburg Ottó földi maradványai ugyan a bécsi kapucinus kriptába helyezték, de szívurnáját a Pannonhalmi Bencés Apátságban helyezték örök nyugalomra ökumenikus áldás keretében.

Az Esztergomi bazilika altemplomában van a korábban az ausztriai Mariazellben nyugvó, de 1991-ben hazahozott Mindszenty József holtteste.

A Tihanyi Bencés Apátság altemplomában az alapító, II. András síremléke található.

Tihanyi Bencés Apátság altemploma I. András sírja

Közel sem teljes a lista és az még csak a magyarországi temetőket érintettem. Több honfitár

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük