Nagykeszi templomrom – Gyepükaján

Az egykori Nagykeszi község Árpád-kori templomának romja a Balaton-felvidéken, Gyepükaján határában magasodnak. A török időkben elpusztult falu emlékét már csak a Nagykeszi templomrom őrzi.

Nagykeszi templomrom - Gyepükaján

Nagykeszi templomrom – Gyepükaján

Gyepükaján község Veszprém megyében, a Sümegi járásban található. A település és környéke az itt talált sírkőmaradványok tanusága szerint már a római korban lakott hely volt. A nevének első részében található gyepű szó védősávot, elválasztó határt jelentett. Első írásos említése egy 1353-ban oklevélből származik. Gyepű települést 1894-ben egyesítették a szomszédos Kajánföldjével, ekkor kapta a Gyepükaján nevet.

Gyepükajántól két kilométerre feküdt Szentkirálykeszi. A Nagykeszi és Kiskeszi részekből álló falut a Keszi katonai törzsből Géza fejedelem korában létesítették. A Keszi törzs feladata az utak, folyami átkelőhelyek biztosítása volt.

Nagykeszi nevét 1230-ban említette először oklevél. A templom a 12-13. században épülhetett, és Szent Péternek szentelték. 1346-ban már a Szent Péter tiszteletére emelt egyházát is említik egy birtokleírásban. A falut 1421-ben már Szentkirálykeszi néven említették. Feltehetően a török időkben pusztult el a település. Mára csak egykori templomának romjai maradtak fenn.

Az Árpád-kori templom védelmi funkciókat is ellátott. Erre utal az ablaktalan földszintje, hogy a felsőbb emeleteket lőrésablakokkal látták el, valamint az a tény, hogy a hajó és a torony közötti átjárás a földszinten hiányzik. A toronyba a kegyúri karzatról, az első emeletről lehetett bejutni. 

Közelében egy keresztet is találunk.

A nagykeszi templomromot a Gyepükaján településről gyalogosan érhetjük el.

Ajánlom figyelmedbe a szintén Balaton-felvidéki Szent Balázs-templomromot Szentantalfán és a Szent András-templomromot Taliándörögdön.

Nagyon köszönjük a fotókat Kozma Andreának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük