Kéktúrázás napja 2021: már lehet jelentkezni a tematikus túrákra

A 2020-as siker után, 2021. október 9-én újra lesz Kéktúrázás napja. Az ország legnagyobb ingyenes közösségi túranapja a Magyar Természetjáró Szövetség szervezésében kerül megrendezésre. Már lehet regisztrálni a 143 ingyenes túrára. Érdemes igyekezni, mert maximum 50 fős túracsoportok indulnak szerte az országban.

Kéktúrázás napja

Mi a kéktúra?

Az Országos Kéktúra, gyakran egyszerűen csak Kéktúra Magyarország északi tájain végighaladó, jelenleg az Írott-kőtől Hollóházáig tartó folyamatos, jelzett turistaút. Hossza 2020-ban 1168 km, amely azonban az útvonal esetenkénti módosításai miatt változhat. Az országos kék jelzés nemcsak Magyarország, de Európa első hosszútávú turistaútja is.

Az Országos Kéktúra, a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra és az Alföldi Kéktúra alkotja együtt az Országos Kékkört.

Ezen a néven egyúttal jelvényszerző túramozgalom is létezik, amely a turistaút teljesítését célozza. Az Országos Kéktúra (és a hozzá kapcsolódó Gyermek Kéktúra) teljesítését a Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) teljesítői jelvénnyel ismeri el. Teljesítése sem időponthoz, sem időtartamhoz nincsen kötve, és nincsen nevezési díja sem, de az igazoló füzetért fizetni kell. – írja a Wikipédia

 

Kéktúrázás napja 2021

A Kéktúrázás napja az ősz legnagyobb ingyenes túraeseménye a Magyar Természetjáró Szövetség szervezésében, ami az egész országot átszövi. Az Országos Kékkör teljes útvonalát szabadon választott helyszíneken, egy időben lehet majd bejárni 2021. október 9-én, szombaton. A szervezőket az MTSZ saját tagszervezetei, az állami erdőgazdaságok, a nemzetipark-igazgatóságok és a natúrparkok is segítik.

Hagyományteremtő céllal ezzel a túranappal szeretnék felhívni a figyelmet nemzeti értékünkre, a Kéktúrára, annak értékes múltjára és jelenére.

A 143 szevezett túrán 292 települést, 174 kilátópont és 307 vízfolyást érintenek. Jeladók segítségével követhető lesz a kéktúrázók haladása a honlapon.

A közös túra “természetjáró Guinness-rekord-kísérlet” is, hiszen a leghosszabb túraútvonalat és a legnagyobb földrajzi területet egy nap alatt bejáró hazai túrarendezvény valósulhat meg.

2020 őszén 2100 regisztrált túrázó vett részt a rendezvényen. Az idén várhatóan ennél többen jelnetkeznek majd és a 143 túracsoporttal összesen több, mint 2550 km-t tesznek meg együtt egy nap alatt. A túrák között találhatók majd különlegességek is, ezeket “Tematikus túra” megjelöléssel találjuk a honlapon.

A túrákra való jelentkezés ingyenes, de regisztrációhoz kötött, melyet a Kéktúrázás napja honlapján lehet megejteni.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük