Katalán Zenepalota Barcelonában

Tévhit, hogy a legjelentősebb barcelonai szecessziós épületeket mindegyikét az organikus építészet katalán atyjának, Antoni Gaudínak köszönhetjük. A katalán szecessziós építészet másik jelentős képviselőjének, Lluís Doménech I Monterernek jelentőségét mutatja, hogy az által tervezett Katalán Zenepalota és a Szent Pál Kórház épületét is az UNESCO világörökség részévé nyílvánították 1997-ben. A Katalán Zenepalota koncertterme nem csak a fület, hanem a szemet is rabul ejti, a Szent Pál Kórház díszes épületében pedig a gyógyulás ideje is lerövidül.

Lluis Doménech i Montaner legkiemelkedőbb alkotásai az UNESCO listán

A szecesszió korának katalán építésze, Lluis Doménech i Montaner (1850-1923) két remekművel gazdagította a spanyolországi Barcelona városképét. A Katalán Zenepalota (Palau de la Música Catalana) fényt és teret izgalmasan variáló acélszerkezetes épületét a korszak neves iparművészei díszítették. Az építkezés 1905-ben kezdődött, és három évvel később fejeződött be.

A Szent Pál Kórház több szakaszban, 1900 és 1930 között épült.

Lluis Doménech i Montaner alkorásai közül UNESCO listára került:

  • a Lluis Millet és Amadeu Vives által alapított Katalán Zenepalota, melynek mozaikjai Luis Bru i Salellas, domborművei Eusebi Arnau i Mascort, színes üvegablakai pedig Antoni Rigalt i Blanch munkái,
  • a szecessziós kórház épület, a Szent Pál Kórház, amelynek üvegdíszeit szintén Antoni Rigalt i Blanch készítette.
Katalán Zenepalota Barcelonában

Szent Pál Kórház

A Szent Pál Kórház (Hospital de Sant Pau) terve és ornamentikája hasonlóan merész elképzeléseket követ, ugyanakkor praktikusan illeszkedik a betegek igényeihez. Építését 1901-ben kezdték el, de a munkálatok végül csak 1930-ban fejeződtek be. A kórház egyedülálló építészeti értéket képvisel, mivel ez a legnagyobb modernista elvek szerint tervezett kórházkomplexum.

Barcelona Szent Pál-kórház
Barcelona Szent Pál-kórház

1900 és 1911 között zajlott a kórház első építészi szakasza. 1909-re készült el az igazgatási pavilon. 1928 és 1930 és 1936 és 1960 között zajlott a kórház továbbépítése.

A kórház tornya székesegyházhoz méltón emelkedik a magasba. A gyógyítás itt nem a kórházak megszokott rideg, „steril” légkörében, hanem élénk formák és színek üdítő környezetében történik.

Barcelona Szent Pál Kórház

A 12 pavilonból álló, téglából épült komplexum belseje rendkívül gazdagon és játékosan díszített. Főépületének halljában a középről lelógó üvegcsillár sok színháznak is becsületére válna. A cifratonyocskákkal, a kék, sárga, zöld és narancssárga csempével kirakott kupolákkal, mozaikokkal és díszberakásokkal igazán izgalmas belső tér jött létre.

Katalán Zenepalota

„Átolvastam spanyolországról készült összefoglalót és látván az UNESCO listáját előkaptam a sok évvel ezelőtt, a Katalán Zene Házáról készült fotókat. Eddig nem tettem fel, mert 1) annyira szűk utcák veszik körül hogy nem igazán lehet jó képet készíteni az épületről, 2) egy gitárkoncerten vettünk részt, amire a fényképezőgépet nem vittem magammal. Így a belső képeket a régi-régi mobilommal készítettem, amelynek a képei finoman szólva nem igazán lettek jók. De annyira szép az épület kívül-belül, hogy megkockáztatom és közzéteszem. Előre is elnézést a minőségért. A színpad mögötti múzsák félig falfestmények, a félig pedig kiemelkednek a fal síkjából, faragott részek.”

Színházterem plafonja, festett üveg

1891-ben alapították a katalán zene megújítását célzó kórust, az Orfeó Catala-t. Nekik kívántak állandó és méltó helyet otthont adni a zenepolotával, amely 1905 és 1908 között zajlott.

Katalán Zene Háza

A színpad díszítése, a múzsák

Katalán Zene Háza

Évente félmillió jegyet adnak el a 2000 férőhelyes Katalán Zenepalotába, ahol a klasszikus zene mellett rockot és dzsesszt is játszanak.

Katalán Zene Háza
Katalán Zene Háza
Katalán Zene Háza

A közismerten jó akusztikájú koncertteremben a kortárs zenei élet híres személyiségei léptek már fel, pl. Plácidó Domingo, Herbert von Karajan, Montserrat Cabellé.

Katalán Zenepalota Barcelonában
Katalán Zene Háza
Katalán Zene Háza
Katalán Zene Háza

Nagyon köszönjük a fotókat Arnhoffer Klárának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük