Katalán Zene Palota Barcelonában

A Barcelonában található Katalán Zene Palota szecessziós épületét a Szent Pál-kórházzal együtt nyilvánították az Unesco világörökség részévé 1997-ben.

Katalán Zene Palota

A szecesszió korának katalán építésze, Lluis Doménech i Montaner két remekművel gazdagította a spanyolországi Barcelona városképét. A Katalán Zenepalota (Palau de la Música Catalana) fényt és teret izgalmasan variáló acélszerkezetes épületét a korszak neves iparművészei díszítették.

Az építkezés 1905-ben kezdődött, és három évvel később fejeződött be.

A Szent Pál-kórház (Hospital de Sant Pau) terve és ornamentikája hasonlóan merész elképzeléseket követ, ugyanakkor praktikusan illeszkedik a betegek igényeihez. Építését 1901-ben kezdték el, de a munkálatok végül csak 1930-ban fejeződtek be. A kórház egyedülálló építészeti értéket képvisel, mivel ez a legnagyobb modernista elvek szerint tervezett kórházkomplexum.

Barcelona Szent Pál-kórház

Barcelona Szent Pál-kórház

„Átolvastam spanyolországról készült összefoglalót és látván az Unesco listáját előkaptam a sok évvel ezelőtt, a Katalán Zene Házáról készült fotókat. Eddig nem tettem fel, mert 1) annyira szűk utcák veszik körül hogy nem igazán lehet jó képet készíteni az épületről, 2) egy gitárkoncerten vettünk részt, amire a fényképezőgépet nem vittem magammal. Így a belső képeket a régi-régi mobilommal készítettem, amelynek a képei finoman szólva nem igazán lettek jók. De annyira szép az épület kívül-belül, hogy megkockáztatom és közzéteszem. Előre is elnézést a minőségért. A színpad mögötti múzsák félig falfestmények, a félig pedig kiemelkednek a fal síkjából, faragott részek.”

Színházterem plafonja, festett üveg

Katalán Zene Háza

A színpad díszítése, a múzsák

Katalán Zene Háza

Katalán Zene Háza

Katalán Zene Háza

Katalán Zene Háza

Katalán Zene Háza

Katalán Zene Háza

Katalán Zene Háza

Nagyon köszönjük a fotókat Arnhoffer Klárának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük