Virágos hegyi barangolás Karintiában

Karintia, Ausztria legdélibb tartománya büszkén viseli az osztrák Alpok virágos kertje megnevezést. Legismertebb, legkedveltebb látnivalói a nagy tavak, élükön a Wörthi-tóval (Wörthersee), de a hegyek és az alpesi tájak is igen kedvelt pihenőhelyek. A Nochberge Nemzeti Park természeti szépsége és csodálatos növényvilága is megérdemel egy kis figyelmet.

Karintia látnivalói

Karintia látnivalói – a tavak és virágos völgyek hazája

Karintia (németül Kärnten, szlovénül Koroška) Ausztria legdélibb tartománya. A történelmi Karintia tartomány egy része, ma Szlovéniában található Koroška régió néven. Karintia neve vélhetően kelta eredetű, a „carant” = barát, rokon szóból ered. Valószínűleg egy illír népcsoportra vonatkozott, akik a bronzkorban éltek ezen a területen.

Régi, ma márnem használt magyaros elnevezése Korontályország.

Karintia székhelye Klagenfurt, aminek legismertebb látnivalója az Európa leghíresebb épületeit bemutató Minimundus makettpark.

Karintia látnivalói - Minimundus makettpark

Karintia látnivalói között első helyen a természeti értékeket kell említeni.1270 tava közül a  nyáron a nagy tavak, a Wörthersee, a Millstätter See, az Ossiacher See és a Weißensee vonzzák a legtöbb turistát, de a sok szinvonalas kemping miatt a kisebb tavak (Faaker See, a Klopeiner See és a Pressegger See) is igen kedveltek. A Wörthy-tó déli partján egy kis félszigetre települt Maria Wörth romantikus fekvésű búcsújáró temploma.

Karintia látnivalói

A hegyek és az alpesi tájak szerelmesei a Nochberge Nemzeti Parkban és a Magas Tauern Nemzeti Parkban kapcsolódhatnak ki. A gigantikus hegylánc hágóin átvezető Grossglockner Hochalpenstrasse Európa egyik leghíresebb és leglátványosabb hegyi útja.

Karintia látnivali - Grossglockner Hochalpenstrasse

Télen Bad Kleinkirchheimben, Naßfelden, Innerkremsben és a Gerlitzenen lévő síközpontokat keresik fel az elsősorban osztrák, német és olasz turisták.

Hochosterwitz mesebeli tündérvára és a két legszebb erődített kisváros Friesach keleten és Gmünd nyugaton szinteén megér egy kiruccanást. 

A múzeumok közül a legérdekesebb a „Hét év Tibetben” írója és főhőse Heinrich Harrer exotikus tibeti múzeuma Hüttenbergben.

Kertbarát olvasónk, Sinka Erika szeretné most bemutatni az a csodát, amit ausztriai utazása során megtapasztalt. Barangoljunk hát az osztrák alpok fantasztikus virágos kertjében!

“A 35 km hosszú Nockalmstrasse a karintiai Nockberge Nemzeti Parkban található. Az 52 hajtűkanyar, fenyő- és cirbolyaerdőn keresztűl vezet a 2042 m-es magasságba. A panoráma út során 18 megállóval , játszóhelyekkel, éttermekkel, állandó kiállításokkal, no meg mormotákkal találkozhatunk (ha szerencsések vagyunk). Ahogy néztem, a motorosok paradicsoma is. Engem elsősorban a növényzet érdekelt, ezért ebből hoztam egy csokorra valót. Akit a többi kép is érdekel, az oldalamon megnézheti.”

Nagyon köszönöm a szuper fotókat Sinka Erikának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük