Szilveszter a nagyvilágban

Már az ókori Rómában is ünnepelték az új évet és óriási zajjal próbálták elűzni a gonoszt. A hiedelem szerint szilveszter éjszakáján különösen sok szellem van az emberek körül.  Az emberek mindent megtesznek, hogy távol tartsák őket: álarcot húznak, különböző eszközökkel zajt csapnak. mulatozással, vigadalommal, trombita szóval riogatnak, védekeznek a gonosz ellen. Összegyűjtöttem, hogy telik a szilveszter a nagyvilágban.

Szilveszter a nagyvilágban

Napjainkban a jókedv, a mulatozás és fennmaradt hagyományok, babonák szolgálnak arra, hogy biztosítsák a  jólétet, boldogságot és a gazdagságot a következő évre. Az ünneplés módjában, a szilveszterhez kötődő babonákban, hagyományokban azonban jelentős eltérések mutatkoznak a világ különböző részein.

Szilveszter a nagyvilágban

Az Amerikai Egyesült Államokban 1907 óta a szilveszter fontos kelléke a “szilveszteri gömb” New Yorkban a Times Squaren. A 32 ezer lámpácskával díszített kristály gömb egy 23 méter magas oszlop tetején várja az éjfélt. December 31-én éjfél előtt 1 perccel a gömb ereszkedni kezd az oszlopon lefelé, úgy, hogy pontosan éjfélkor érjen le az oszlop aljára. Az ország déli részén a lencse is asztalra kerül, míg Pennsylvania államban a káposzta divatos.

Az argentinok szilveszter estéjére rózsaszín alsóruhát vesznek magukra. Vacsora után rendszerint misére mennek.

Ausztriában a tiroli férfiak szerint ha szilveszter éjszakáján meztelenül megrázzák az almafát, egész évben nem lesz gondjuk a férfiasságukkal. Hagyományos szilveszteri fogásnak számít a disznóorr reszelt tormával és tökmagolajos, fokhagymás, ecetes  lencsesalátával. Hagyományos újévi fogás a főtt, füstölt disznó fejhús mustárral és hagymás-ecetes burgonyasalátával. Szilveszterkor a szokásos sör helyett itt is pezsgő dukál a finom ételek mellé.

A csehek almából jósolnak szilveszter este, félbe vágnak egy-egy szemet, majd a magházból próbálják kiolvasni a jövőt. Ha a magok keresztet formálnak, akkor szerencsétlenség várható, a csillagforma viszont a jószerencse jele. A gazdagságot jelképező lencse itt sem hiányozhat az asztalokról.

Franciaországban általában szűkkörben, barátokkal és családtagokkal vacsoráznak. Tűzijáték helyett ínyencségekkel pezsgővel, májpástétommal, osztrigával köszöntik az újévet. Hagyományos fogás a sertésfül hagymás csicseriborsóval. A párizsi Champs Elysées-n több százezer ember gyűlik össze, hogy együtt várják az új esztendő beköszöntét.

Görögországban a játékok uralják a szilveszter estét. Aki teheti kaszínóba megy, a többiek pedig otthon különböző játékokkal múlatják az időt. Úgy tartják, aki ilyenkor nyerésben van, arra egész évben szerencse vár. Aki veszít, annak sem kell bánkódnia, ő majd a szerelemben lehet szerencsés.

A japánok a szilveszteri mulatság után meglátogatják kollégáikat, majd a munkatársak közösen elmennek a szentélybe.

A kínaiak nem december 31-én, hanem a Hold-év végén, változó dátummal januárban vagy februárban ünnepelnek. Akkor viszont annál nagyobb ünnepséget rendeznek, napokra megáll az élet. Élénkpiros ruhát öltenek, nagy zajt csapnak, és amikor megjelenik a szörny, aki tönkreteszi az emberek életét, megdobálják petárdákkal. Mivel a szörnyeteg megőrül a piros színtől és a zajtól, elmenekül.

Az év utolsó napján a lengyelek egy tört krumplival, liszttel és zsírral készült sűrű levest szolgálnak fel, hogy a következő évük eredményekben gazdag legyen.

Nagy-Britanniában, Londonban a Temze partján a London Eye-nél összegyűlt több százezres tömeg hatalmas tűzijátékkal búcsúztatja az óévet.

Németországban a bulikon bőrös sertéssültet kínálnak balzsamecetes lencsével.

Olaszországban a hagyomány szerint aki szerencsés és sikeres akar lenni az újévben, annak piros alsóban kell köszöntenie az új évet. És ez nem csak a nőkre vonatkozik, szép számmal fogynak ilyenkor a piros boxeralsók. Tradicionális szilveszteri étel a Zampone con lenticchia, a csülök lencsével. 

Oroszországban népes társaságok, család, barátok gyűlnek össze a jolka, az újévi fenyő körül, hogy megajándékozzák egymást. A vendégeknek csak a küszöböt átlépve szabad kezet nyújtanunk a házigazdának, mert ha nem így teszünknek, bajt, szomorúságot, szerencsétlenséget zúdítanak a háziakra. A gazdagodás előjele, ha az érkező vendégek némelyikét a házigazda nem ismeri föl, vagy éppen összetéveszti valakivel. Az ünnepi lakoma elmaradhatatlan étele a krumplisaláta és a hagymás hering, mindehhez természetesen vodka dukál. A falatozást csak az éjféli pezsgőbontás és tűzijáték idejére függesztik fel.

A spanyolok szerint a szőlő hoz szerencsét. Éjfélkor minden gongütésnél bekapnak egy szemet, és aki elszámolja magát, arra szerencsétlenség vár. A szupermarketek szilveszter alkalmából tizenkét szőlőszemet tartalmazó porciókban árulják a gyümölcsöt.

Dánia legészakibb városában Skagenben vikingfürdőzéssel köszöntik az új évet, ami tulajdonképpen egy pucér úszással egybekötött nagy mulatság, a tengerparton, ahol a meztelenség nem kötelező.

Boldog új évet!

További olvasnivalók a szilveszterről

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

6 + 1 =