Szilveszter a nagyvilágban – szilveszteri szokások

Már az ókori Rómában is ünnepelték az új évet és óriási zajjal próbálták elűzni a gonoszt. A hiedelem szerint szilveszter éjszakáján különösen sok szellem van az emberek körül. Az emberek mindent megtesznek, hogy távol tartsák őket: álarcot húznak, különböző eszközökkel zajt csapnak. mulatozással, vigadalommal, trombita szóval riogatnak, védekeznek a gonosz ellen. Összegyűjtöttem, hogy telik a szilveszter a nagyvilágban.

Szilveszter a nagyvilágban

Szilveszter a nagyvilágban

Napjainkban a jókedv, a mulatozás és fennmaradt hagyományok, babonák szolgálnak arra, hogy biztosítsák a  jólétet, boldogságot és a gazdagságot a következő évre. Az ünneplés módjában, a szilveszterhez kötődő babonákban, hagyományokban azonban jelentős eltérések mutatkoznak a világ különböző részein.

A pezsgőt már 1600-as években ismerték, de a szilveszteri pezsgő története még nincs 200 éves.

A szilveszteri bulinak is meg kell adni a módját. Na de mit viseljünk a szilveszteri bulin? Máris elmondom, mit mond a feng shui a ruhák színéről, hogy véletlenül se rontsd el a hangulatot egy rosszul megválasztott ruha színnel és főleg ne kockáztasd a jövő évi szerencsédet és szexuális életedet!

Újév napja legkorábban a csendes-óceáni szigetvilágban, Szamoa és Kiribati térségében köszönt be, majd fokozatosan „nyugatra tartva” ér el Ausztráliát és a Távol-Keletet. Majd Európa, Afrika, Észak- és Délamerika következik a sorban. Legutoljára szintén a Csendes-óceán térségét éri el: az Amerikától nyugatra eső Hawaii-szigeteket és a Midway-szigeteket. Itt már majdnem egy egész nap késéssel ünneplik a szilvesztert.

A szilveszter a nagyvilágban mindenhol ünnep. Néhány közös elem található az évvége ünneplésben, de nagyon sok az eltérő, egyedi szokás is. Ezekből hoztam néhány érdekességet.

Európán túli szilveszterek

Az Amerikai Egyesült Államokban 1907 óta a szilveszter fontos kelléke a „szilveszteri gömb” New Yorkban a Times Squaren. A 32 ezer lámpácskával díszített kristály gömb egy 23 méter magas oszlop tetején várja az éjfélt. December 31-én éjfél előtt 1 perccel a gömb ereszkedni kezd az oszlopon lefelé, úgy, hogy pontosan éjfélkor érjen le az oszlop aljára. Az ország déli részén a lencse is asztalra kerül, míg Pennsylvania államban a káposzta divatos.

Az argentinok szilveszter estéjére rózsaszín alsóruhát vesznek magukra. Vacsora után rendszerint misére mennek.

A japánok a szilveszteri mulatság után meglátogatják kollégáikat, majd a munkatársak közösen elmennek a szentélybe.

Ahogy szerte a világban, úgy Ausztrália városaiban is tűzi játékkal köszöntik az éjfélt. A legismertebbet, Sydney szilveszteri tűzijátékát általában több mint egymillió ember követi a helyszínen, amelyhez 8,5 tonna alapanyagot és több mint 100 ezer pirotechnikai effektust használnak fel. A Operaház és Harbour Bridge közötti fényjátékot a fantasztikus látványon túl azért is övezi nagy érdeklődés, mert az ausztrál nagyváros az elsők között van, ahol elindulhat a pezsgődurrogtatás. 

A kínaiak nem december 31-én, hanem a Hold-év végén, változó dátummal januárban vagy februárban ünnepelnek. Akkor viszont annál nagyobb ünnepséget rendeznek, napokra megáll az élet. Élénkpiros ruhát öltenek, nagy zajt csapnak, és amikor megjelenik a szörny, aki tönkreteszi az emberek életét, megdobálják petárdákkal. Mivel a szörnyeteg megőrül a piros színtől és a zajtól, elmenekül.

Peruban is rengeteg hiedelem és szokás kapcsolódik a szilveszteri ünnepségekhez, mint például a mediterrán vidékről származó 12 szem szőlő elfogyasztása, az elmaradhatatlan éjféli tűzijáték és pezsgő bontás, vagy a háztömbök megkerülése, a lakóhelyek sárga virágokkal történő ékesítése, az újévi fogadalmak megerősítése ezerféle, piaci sámánoktól beszerezhető bájitallal, stb…

Az újévi hagyományok között azonban a legfurcsább, hogy az ünnepre mindenki új sárga alsóneműt húz, amit valamelyik hozzátartozótól, vagy közeli baráttól kap ajándékba.

Szilveszterezés Európa országaiban

Ausztriában a tiroli férfiak szerint ha szilveszter éjszakáján meztelenül megrázzák az almafát, egész évben nem lesz gondjuk a férfiasságukkal. Hagyományos szilveszteri fogásnak számít a disznóorr reszelt tormával és tökmagolajos, fokhagymás, ecetes  lencsesalátával. Hagyományos újévi fogás a főtt, füstölt disznó fejhús mustárral és hagymás-ecetes burgonyasalátával. Szilveszterkor a szokásos sör helyett itt is pezsgő dukál a finom ételek mellé.

A csehek almából jósolnak szilveszter este, félbe vágnak egy-egy szemet, majd a magházból próbálják kiolvasni a jövőt. Ha a magok keresztet formálnak, akkor szerencsétlenség várható, a csillagforma viszont a jószerencse jele. A gazdagságot jelképező lencse itt sem hiányozhat az asztalokról.

Franciaországban általában szűkkörben, barátokkal és családtagokkal vacsoráznak. Tűzijáték helyett ínyencségekkel pezsgővel, májpástétommal, osztrigával köszöntik az újévet. Hagyományos fogás a sertésfül hagymás csicseriborsóval. A párizsi Champs Elysées-n több százezer ember gyűlik össze, hogy együtt várják az új esztendő beköszöntét.

Görögországban a játékok uralják a szilveszter estét. Aki teheti kaszínóba megy, a többiek pedig otthon különböző játékokkal múlatják az időt. Úgy tartják, aki ilyenkor nyerésben van, arra egész évben szerencse vár. Aki veszít, annak sem kell bánkódnia, ő majd a szerelemben lehet szerencsés.

Az év utolsó napján a lengyelek egy tört krumplival, liszttel és zsírral készült sűrű levest szolgálnak fel, hogy a következő évük eredményekben gazdag legyen.

A hygge, a dánok boldogságának titka a skandináv ország ünnepnapjait is átjárja. Dánia legészakibb városában Skagenben vikingfürdőzéssel köszöntik az új évet, ami tulajdonképpen egy pucér úszással egybekötött nagy mulatság, a tengerparton, ahol a meztelenség nem kötelező.

Nagy-Britanniában, Londonban a Temze partján a London Eye-nél összegyűlt több százezres tömeg hatalmas tűzijátékkal búcsúztatja az óévet.

Németországban a bulikon bőrös sertéssültet kínálnak balzsamecetes lencsével.

Olaszországban a hagyomány szerint aki szerencsés és sikeres akar lenni az újévben, annak piros alsóban kell köszöntenie az új évet. És ez nem csak a nőkre vonatkozik, szép számmal fogynak ilyenkor a piros boxeralsók. Tradicionális szilveszteri étel a Zampone con lenticchia, a csülök lencsével. 

Oroszországban népes társaságok, család, barátok gyűlnek össze a jolka, az újévi fenyő körül, hogy megajándékozzák egymást. A vendégeknek csak a küszöböt átlépve szabad kezet nyújtanunk a házigazdának, mert ha nem így teszünknek, bajt, szomorúságot, szerencsétlenséget zúdítanak a háziakra. A gazdagodás előjele, ha az érkező vendégek némelyikét a házigazda nem ismeri föl, vagy éppen összetéveszti valakivel. Az ünnepi lakoma elmaradhatatlan étele a krumplisaláta és a hagymás hering, mindehhez természetesen vodka dukál. A falatozást csak az éjféli pezsgőbontás és tűzijáték idejére függesztik fel.

A spanyolok szerint a szőlő hoz szerencsét. Éjfélkor minden gongütésnél bekapnak egy szemet, és aki elszámolja magát, arra szerencsétlenség vár. A szupermarketek szilveszter alkalmából tizenkét szőlőszemet tartalmazó porciókban árulják a gyümölcsöt.

Boldog új évet!

További olvasnivalók a szilveszterről

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük