Folly Arborétum és Borászat, Badacsonyörs

A pazar panorámával rendelkező badacsonyörsi Folly Arborétum sokkal több mint növények gyűjteményes bemutató kertje. A borászattal és étteremmel kiegészült, magán tulajdonban lévő bemutató hely egész napos kikapcsolódási lehetőséggel szolgál és rendszeresen programokkal is várják a családokat.

Folly Arborétum

Folly Arborétum Badacsonyörs

A Folly Arborétum a létrehozójáról, Folly Gyula (1867-1915) pécsi orvosról kapta a nevét. Napjainkban negyedik generációs utódai, a dédunokái ápolják a gyönyörű örökséget.

Folly Arborétum

Folly Gyula az egykori cseres-kocsánytalan tölgyes helyén az 1900-as évek elején kezdte meg a növénytelepítést. Elsősorban mediterrán származású növényeket ültetett, amelyek szeretik a balatoni klímát, és jól tűrik a szárazságot is. A mindegy 0,4 hektárnyi terület ma is a gyűjtemény magját képezi, ez a XI. a. parcella, vagy másnéven Öreg-arborétum.

Folly Arborétum

A főleg nyugat-európai faiskolákban több éven át előnevelt növényeket kosarakban szállították ide. A mintegy 100 növény ültetéséhez szükséges vizet a Balatonból faedényekben, szamárháton hordták fel. Kerttervezés nem történt és mivel az alapító nem ismerte a növények nálunk várható méreteit, az Öreg-arborétum jelenleg helyenként sűrű. A tisztás foltok az aszályos időszakban kipusztult növények helyét jelzik.

Az alapító halála és az első világháború gátat vetett a további telepítéseknek. A két világháború közötti időszakban fejlesztés nem történt, de a család az édesapa iránti tiszteletből fenntartotta a kis arborétumot.

1950-ben a családi birtok egy része állami tulajdonba és a Badacsonyi Állami Gazdaság kezelésébe került. 1953-ban alapító fia, Folly Gyula (1911-1979) közgazdász újra megkezdte a hazánkban nem őshonos fajok betelepítését. Először az arborétumban található lakóház előkertjét és környékét ültette be, majd a többi terasz is benépesült. Az Öreg-arborétum mellett 1964-ben jelent meg az atlasz cédrus állomány (XI. b. parcella), amit 1970-ben a valódi európai ciprusok ültetése (VI., IX parcella, díszfaiskola) követett.

A Badacsonyi Állami Gazdaság több parcellát átadott a gyűjteményes kert bővítésére. Ezen a területen már az unoka, Folly Gyula (1943-2011) agrármérnök végezte a telepítő munkát. 1977-ben díszfaiskolát létesített, ennek bevételéből biztosította az arborétum egyre növekvő fenntartási költségeit. Majd megnyitotta az arborétum kapuit is a látogatók előtt.

1981-ben nyugat-európai gyűjtőútjáról mintegy száz „új” növényfajt, illetve fajtát hozott, amelynek jelentős része a felső teraszra (X. parcella) került. Az 1980-as évek közepén az arborétum területét állami támogatással bekerítették. A kárpótlás során készpénzért visszavásárolhatták a területet, így  az egész terület ismét a Folly család tulajdonába került.

2010-ben a dédunoka, Folly Réka és családja is bekapcsolódott az arborétum és a borászat fejlesztésébe, jelenleg is nekik köszönhetően látogatható bárki által a százéves örökség.

Az arborétum és a csatlakozó erdő, mintegy 400 fenyőféle és 200 lombos fa és cserje otthona. A világ mind a 25 ciprus faja és három változata helyet talált az arborétumban – így a valódi mediterrán ciprus (Cupressus sempervires) változatos sora mellett, a szép szürke lombú arizónai ciprus (C. arizonica) is. Ritkábban látható fajok közül is bemutatnak néhányat, így az amerikai MacNab ciprust (C. macnabiana), a Gowen ciprust (C. goveniana), a Kuyamaka ciprust (C. stephensonii); az Ázsiaiak közül a Kashmir ciprust (C. cashmeriana), a Himalájai ciprust ( C. torulosa), Ducloux ciprustd (C. duclouxiana) a gyönyörű, fél évszázdos könnyező ciprust ( C. funebris ) is. Érdekesség, hogy sokáig csak itt voltak cédrus telepítések hazánkban, az Agostyáni Arborétum állománya is innnen származik.

A legérdekesebb és legjellemzőbb fák megismerését művészi képekkel illusztrált információs táblák segítik, sőt QR-jel segít a további ismeretek megszerzéséhez.

A Folly Arborétum ideális családi pihenőhely. A kicsiket egyedi játszótér várja. A 2019-ben megnyílt étterem a család több mint 160 éves egykori lakóházában kapott helyet.

Információ: Az arborétum hegyoldali fekvése miatt kerekesszékkel nem bejárható. A Folly Arborétumhoz vezető utak keskenyek és egysávosak. A főútról letérve dombon felfele kell haladni, néhol meredek kapaszkodókkal, szembejövő jármű esetén tolatás válik szükségessé. Autobusszal nem közelíthető meg az arborétum.

Ölelkező fák szobor.

Nyitvatartási és egyéb információk az arborétum hivatalos oldalán.

Láttad már a magyar botanikus kertek és arborétumok adatait összefoglaló gyűjteményemet?

Nagyon köszönöm a fotókat Egresi Jánosnak!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük