Mohács látnivalói videón

Szülővárosomról, Mohácsról már sok mindent megírtam. De mindig belebotlok újabb és újabb érdekességekbe. Pár hete például egy videót találtam. Akkor azt reméltem, hogy Altinummal, az új világörökségi helyszínnel együtt tudom majd bemutatni. A limes világörökségi védelme ugrott, de a Mohács látnivalói videón film megnézését és a város és környékénak megtekintését azért szívből ajánlom. 

Mohács

Mohács (horvátul Mohač, németül: Mohatsch, Moosach, szerbül: Мохач) az ország legdélebbi Duna-parti települése Baranya megyében, a Mohácsi járás központja.

A város egyik legfőbb nevezetessége az évente megrendezett, tízezrek által látogatott busójárás. A téltemető, tavasz búcsúztató hagyományt 2009-ben felvettek az UNESCO szellemiörökség-listájára. A farsangi időszak utolsó napjaiban tízezrek érkeznek a világ minden tájáról, hogy a jellegzetes busómaszkot és ruhát viselő helyiekkel együtt elűzzék és eltemessék a telet.

Sokaknak az ország három részre szakadását előidéző vesztes mohácsi csata miatt ismerős a város neve. A várostól délre, Sátorhely közelében zajlott 1526. augusztus 29-én a történelmi jelentőségű csata, melynek során a felkészületlen magyar sereg vereséget szenvedett a török túlerővel szemben. A csatában több ezer magyar katona vesztette életét, többek közt a király, II. Lajos is.

Az itt kialakított emlékhelyen faragott kopjafákkal emlékeznek a csatában elhunyt hősökre.

Mohács látnivalói videón

https://youtu.be/a-d-sqcbpx0

További olvasnivalók Mohácsról és környékéről

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük