Erdőtelki Arborétum, örökzöld oázis az Alföldön

A Heves megyei Erdőtelek középpontjában található Erdőtelki Arborétum az erdőtelki Butler-kastély kertjéből alakult ki a 19. század végén. Alföld egyik legmelegebb és legszárazabb részén létrejött, örökzöldekben bővelkedő oázis nagysága 7 hektár. Az arborétumban látható növények (cserjék, örökzöldek és fák) fajszáma kb. 700, egyik büszkeségük Magyarország legnagyobb, 3 és fél méteres cukorsüvegfenyője. Az erdőtelki kastélyban és a mai arborétum alapját képező kertben játszódik Mikszáth híres regénye, a „Különös házasság”.

Erdőtelki Arborétum

Erdőtelki Arborétum története

Erdőtelek első írásos említése 1215-ből származik. A török hódoltság idején elnéptelenedett, majd törökök kiűzése után a falu 1691-től Buttler Jánosé, az egri vár parancsnokáé lett. A kastélyt feltehetőleg régebbi falak felhasználásával Butler János Lajos földesúr építtette. Később fia, Butler Gábor bővíttette a mai alakjára, a 18. század második felében.

1792-ben Butler János, Párdány grófja vette át a birtokot. Utód nélkül marad, így az örökösök elkótyavetyélik a kastélyt és az 526 kat. hold földet.

Az Erdőtelki arborétum melletti telken álló Butlet-Kovács kastély ma gazdátlanul, romos állapotban áll.

Erdőtelki Butler-kastély

1890-ben dr. Kovács József egyetemi tanár vásárolta meg a kastélyt és a kertet. Nevelt fia, dr. Kovács József alakította át 1895-től a kastély kertet, és létesített a kastélyparkból gazdag élőfa-gyűjteményt. Az Alföld legmelegebb és legszárazabb részén kialakított örökzöldekben bővelkedő arborétum külföldi szakmai körök elismerését is kivívta. A csapadékhiány káros hatását a kert mellett lévő őslápos-égeres és a szomszédos Hanyi-ér ellensúlyozta.

A második világháború után a kertet államosították. Az Országos Természetvédelmi Tanács 1950. május 30-i rendelete alapján természetvédelmi területté nyilvánították.

1951-től a Mátrai Erdőgazdaság, majd 1971-től 1984-ig a Fővárosi Kertészeti Vállalat volt a kert kezelője. 1984-től a Bükki Nemzeti Park kezelésébe került és fokozott védelemben részesült.

1985-ben megkezdték a kert bővítését újabb 3 ha bevonásával és egy mesterséges tóval. 1989-ben sikerült továbbfejlesztenie újabb 19 ha fűzes, égerlápos területtel.

2007. január 1-jétől az Erdőtelki Arborétum a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola szervezetében folytatja ovább munkáját, amely szervesen kiegészíti a főiskola szakjaihoz kapcsolódó oktató-nevelő munkát.

Erdőtelki Arborétum

Erdőtelki Arborétum növényei

Az Erdőtelki Arborétumban jelenleg 1200-nál is több fa, cserje és évelő növényféleség él. A jelenlegi terület 25,5 ha, fokozottan védett, ebből 6 ha területen csodálhatják a látogatók a régi és új gyűjteményes kertet az év minden napján.

A kert növényzete: díszfák, díszcserjék, örökzöldek, évelők, vízi növények és természetesen talajtakarók. Itt található az országban a legnagyobb, három és fél méteres cukorsüveg fenyő (Picea glauca), valamint a továbbá teltvirágú vadgesztenye (Aesculus hippocastanum ‘Baumanii’), nagymagvú tiszafa (Torreya californica), ezüsttörzsű fenyő (Pinus bungeana) legnagyobb hazai példánya.

Különösen értékes a ritka kínai selyemfenyő, az országban alig látható szillevelű gumifa vagy a hatalmas területen elterülő kúszó boróka. Az arborétumban több hatalmas méretű, öreg bükk és kocsányos tölgy él, de szépek az öreg tiszafák, és a törpefenyők is. Igen gazdag az arborétum örökzöld-, díszcserje- és virággyűjteménye.

Erdőtelki Arborétum

Gazdag a kert juharfa sorozata is. Nagy a választék a gyűjteményben az orgonák (Syringa), borbolyák (Berberis), madárbirsek (Cotoneaster) fajaiból és változataiból.

Nyitvatartási és egyéb információkat a hivatalos oldalon találsz.

A fotók az arborétum Facebook oldaláról származnak. Köszönöm!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük