Változatos programokkal vár a Szecesszió Fesztivál

A június 10-i Szecesszió világnapjához kapcsolódóan Érinthető szecesszió címmel porgramsorozatot indít a felújítás alatt lévő Iparművészeti Múzeum. A 2023. június 6 és 10 között megrendezésre kerülő Szecesszió Fesztivál programjai a séták kivételével ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek.

Érinthető szecesszió – Szecesszió Fesztivál, 2023 június 6-10

Szecesszió világnapja (Art Nouveau World Day) kezdeményezés a katalán Antoni Gaudí (†1926) és Lechner Ödön (†1914) építészek halálának évfordulójához kapcsolódik, akik mindketten június 10-én hunytak el.

Magam is nagy csodálója vagyok a 20. század elejei művészetnek, így több mint 50 bejegyzést is készítettem már a szecesszióról.

Na de nézzük, mit kínál a Szecesszió Fesztivál!

„Merüljünk el a tapintás birodalmában, az idei szecesszió világnapjának témája ugyanis az „anyag” – legyen az üveg, fa, fém, kő vagy bármi más. Megint fesztivált szervezünk az ünnepnek: június 6. és 10. között kóborolhatunk az art nouveau birodalmában.

Szó lesz a híres Bugatti-bútorokról, amelyeket Magyarországon elsőként a Ráth-villában lehet megtekinteni, valamint a fémművességről és a fém fontosságáról, ironmanekről és vasladykről a szecesszióban. Ízelítőt adunk egy készülő kiállítás-sorozatból: a főigazgató-kurátor az Iparművészeti Múzeum jövőképéről és gyűjteményeiről mesél.

Könyvművészeti alkotásokról és a Zsolnay gyár lüsztermázairól szintén bőséges, izgalmas információt kapunk az előadásokon. Továbbá készülünk városi- és épületsétával, jógafoglalkozással, a múzeumpedagógusok pedig képkeretkészítő workshoppal, arcfestéssel, illetve a régi szakmák mestereiről, munkáiról szóló programmal.” – ezekkel a szavakkal invitálnak a fesztiválra a szervezők.

A fesztivál eseményei – a városi séta kivételével – ingyenesek, ezekre itt lehet regisztrálni.

További információk a fesztivál honlapján. Az ingyenes programokra a jelentkezés itt történhet.

Néhány olvasnivaló a szecesszióról

A Szecesszió világnapja (Art Nouveau World Day) 2013 óta minden év június 10-én tartott építészeti, kulturális világnap. Ezen a napon a világ minden tájáról számos intézmény csatlakozik a századforduló egyedülálló művészeti irányzatát bemutató programsorozathoz. A szecesszió kialakulásáról, formaviláról és néhány jeles képviselőjéről is szót ejtek.

Lechner Ödön, a magyar szecessziós építészet megteremtője több mint 40 remek műemléképületet hagyott ránk szerte az országban és a környező országokban is. A legjelentősebb öt premodern épülete 2008 óta szerepel az UNESCO hivatalos világörökségi várományos helyszíneinek listáján. Már is mutatom, melyek Lechner Ödön világörökségi várományos épületei.

2017 szeptemberében színes programokkal búcsúzott el az Iparművészeti Múzeum a látogatóktól, hogy az 5 éves zárva tartás után megújulva, több mint háromszorosára nőve, modernebb környezetben fogadhassa látogatóit. Felújítás előtti fotókkal mutatom be az Iparművészeti Múzeum csodálatos épületét.

Szeged legszebb épületének tartják a szecesszió remekét, a Reök-palotát, amely 11 éve színvonalas kiállításoknak és előadásoknak ad helyett. Az utóbbi 20 évben évente legalább egyszer megfordulok Szegeden és szinte mindig megcsodálom az idén 111 éves szecessziós épületet. Nézd meg Te is ilyen szép épület a Reök-palota Szegeden!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük