Még mindig eladó a gyönyörű sorokpolányi kastély

A Vas megyei Sorokpolány nevét emlékeim szerint még sosem hallottam. Ahogy a sorokpolányi kastély neve sem cseng ismerősen. Pedig a pár száz lakosú falu végén egy díszes kerítés mögött egy igazi mesevilág bújik meg. A Szapáry-Gött-Haupt-Buchenrode-Kolos-kastély magántulajdonban van, 2018 decembere óta keresi új gazdáját.

Sorokpolányi kastély

Sorokpolányi kastély – Szapáry-Gött-Haupt-Buchenrode-Kolos-kastély

Sorokpolány a Sorok-patak jobb partján emelkedő magaslaton fekszik Szombathelytől 14 km-re. 1939-ben Sorkipolány és Sorokújfalu egyesítésével jött létre. A polány szó az ősszláv polanya (= nyílt kopár térség, síkság) főnévből származik.

A terület az Unyani, Polyáni és más családoké volt. 1301-ben Szent-László tiszteletére szentelt kápolna állt határában és Árpád-kori temető nyomaira is bukkantak. Ma katolikus temploma a 15. században már állott.

A mai kastély helyén feltehetően egy középkori udvarház állt. 1820-ban került Taródházi Mikos László birtokában, aki 1850 körül barokk stílusú kastélyt emeltetett. A kastélyhoz hatalmas park tartozott. 1878-ban építette a Mikos család a sorokpolányi mauzóleumot, neoreneszánsz stílusban. Az építő Brenner János építőmester volt.

1891-ben gróf Szapáry Géza m. kir. Főudvarmester vásárolta meg idősebb fia, Szapáry László számára.  A mauzóleumot azóta Szapáry-mauzóleumnak nevezik. A Szapáry család a kastélyt teljesen átépítette Meinig Artúr műépítész tervei szerint. 1898-ra már biztosan elkészült az eklektikus (historizáló) épület, az oromfalában beépítve a márványból készült Szapáry címerrel.

Szapáry Pál gróf nagyvilági élete és híres vadászatai sok pénzt emésztettek fel. 1912-ben a Szapáry-család kénytelen eladni a kastélyt és birtokait, ekkor Gött Gyula szerezte meg. 1916-ban Gött Gyulától dr. báró Haupt Buchenrode István vásárolta meg. 1927-28-ban a báró jelentősen átépítette Leopold Bauer bécsi építészprofesszor tervei szerint. 1945-ben Ausztriába menekül, a kastély bútorzatát is magával vitte.

A II. világháború végén a szovjetparancsnokság hadikórház céljára hazsnálta, a benne talált levéltári iratokat elégették. 1946-ban a kastélyt a község tulajdonába került. 1947-től népi kollégium, 1953-tól lakás, DISZ és párthelység valamint raktár céljaira használták. Az 1950-es évek közepétől óvoda és iskolaként működött 2002-ig.

2002-ben az épület Kolos László dán állampolgár tulajdonába került.

A kastély jelene

A Kolos-kastélyban évente rendeztek nyílt napot, amikor a ahol a kastély termeit is bemutatták, a nap bevételét pedig az óvoda számára ajánlották fel. 2019 nyarán még volt ilyen nyílt nap, az idén talán a Covid19 miatt maradt el.

A kastély parkjában egy szép japánkertet is kialakítottak.

Ahogy keresgéltem infomációákat a kastélyról, rábukkantam, hogy 2018 decembere óta árulják. Az ára 26M euró, ami ha jól számolom több mint 9 milliárd forint.

Az ingatlan hirdetésben láttam, hogy a 3600 m2-es kastélyban 41 szoba és 19 hálószoba van. A szintek száma 5, de van benne lift is és természetesen kandalló mellett lehet olvasgatni, beszélgetni a hideg téli estéken.

A hirdetés még mindig fent van több mint 100 fotóval, itt megnézheted azt is, hogy néz ki belülről.

Nagyon köszönöm a fotókat Egresi Jánosnak!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

2 hozzászólás

  1. Kémenes Julianna szerint:

    KÖSZÖNJÜK . . . .EZT A SZÉP ” BARANGOLÁST ” a múltból és a jelenben . . . bár ha csak virtuálisan is . . .bent a jó meleg lakásban . . .. Minden jót Jó egészséget . . .. . MINDENKINEK . . . .

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük