Csontkápolna Kutna Horában (Sedleci osszárium)

A Sedleci osszárium vagy ahogy jobban ismerjük, a Csontkápolna Kutna Horában sokkoló, hátborzongató, ugyanakkor gyönyörű is. A kb. 50-60.000 koponya és emberi csont művészi elrendezésben díszíti a kápolna belső terét.

A csonttemplomot a Prágától egy órás autóútra található Kutna Hora külvárosában találjuk. Kimeríthetetlennek tűnő ezüstbányái miatt Csehország második legfontosabb városa volt. Történelmi városközpontja és a sedleci Miasszonyunk-katedrális 1995 óta szerepel az UNESCO Világörökségek listán.

Csontkápolna Kutna Horában (Sedleci osszárium)

A Csonttemplom a kelet-csehországi régió egyik leglátogatottabb nevezetessége. Becslések szerint legalább 50 ezer elhunyt maradványaiból készült, 50–60 ezer emberi koponya és mintegy 420–450 ezer egyéb emberi csont van elhelyezve.

A sedleci ciszterci monostor ismertsége 1278-ban kezdődött, amikor is a monostor apátját II. Ottokár cseh király a Szentföldre küldte. Az apát nem tért haza üres kézzel: földet hozott a Golgotáról, amit szétszórt az apátság temetőkertjében. Ezután a sírkert kedvelt temetkezési hely lett. A 14. századi nagy pestisjárvány idején, majd a huszita háborúk idején több ezer embert temettek ide.

1400 körül gótikus kápolnát építettek a temetőkert középén. Az építkezés során a tömegsírokból előkerült csontokat a kápolnában helyezték el. Mai formája a 18. század elején jött létre, amikor a cisztercita rend kolostorához tartozó kápolnát felújították. 1870-ben a magyar főúri családokkal is rokonságban álló Schwarzenberg család tulajdonába került. Ők megbízták František Rint fafaragót, hogy rendezze le a csonthalmokat.

Azóta a koponyák és egyéb csontok berendezési tárgyként szolgálnak. Csontokból áll a hatalmas csillár, a harang, a kereszt, a Schwarzenberg család címere és a fafaragó aláírása is.

A kápolnában jelenleg felújítási munkák zajlanak, de ettől függetlenül továbbra is látogatható, a felújítást főleg a belépőjegyek árából fedezik. A munkákra azért van szükség, mert a csontokat helyenként kikezdte a penész a kápolna magas nedvességtartalma miatt.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük