Losinj-sziget, az Adria ékszerdoboza

Losinj-sziget a maga 9.000 állandó lakosával az Adria 11.legnagyobb szigete. Míg itt nálunk röpködnek a mínuszok és fehér hólepel borítja a tájat, nehéz elképzelni, hogy tőlünk pár száz kilométerre szinte egész nap süt a nap és zöldell a természet. Ruccanj ki és álmodozz a meleg szobában üldögélve!

Losinj-sziget

Losinj-sziget

A drágasága miatt a magyarok által kevéssé látogatott horvátországi szigetről én magam sem halottam még. Losinjban élő olvasónk, Gurka Gabriella csodálatos fotói hozták meg a kedvem, hogy utána nézzek mit kell tudni erről az kis ékszerdobozról.

Losinj-sziget

Losinj-sziget

Losinj-sziget

Losinj-sziget az Adria északi részén, a Kravner-öböl szélén, a nyílt tenger szomszédságában terül el.  A maga 75 négyzetkilóméterével, 112 km hosszú partvonalával és kb. 9000 lakosával a 11. legnagyobb horvát sziget.

A sziget klímája enyhe mediterrán, a növényzetére a szubtrópusi örökzöld a jellemző. A nyári átlaghőmérséklete 24 fok, a téli átlag hőmérséklet pedig plusz 7 fok. Kedvező klímája miatt gyógyhelynek számít, allergiások számára ideális. Hirtelen mélyülő, sziklás tengerparti szakaszok és a lankás homokos partok váltják egymást.

Losinj-sziget

Losinj-sziget

Losinj-sziget

Losinj-sziget

Két fő települése, Mali Losinj és Veli Losinj nyaranta számos, elsősorban olasz vendéget csábít a szigetre. Mali Losinjban sok szépen felújított monarchiabeli villát találunk. A korábban olasz fennhatóság alatt is álló szigetet egészen Velencéig közlekedő, rendszeres hajójáratok kötik össze Olaszországgal.

Növényvilága rendkívül gazdag, a több mint 1000 fajta növényből 230 gyógynövény és 80 egzotikus, melyek nagy részét betelepítették. Vizeiben 95 halfajta él. A legfontosabb megélhetési forrás a turizmus, de a halászat és az olajbogyó-termesztés is igen népszerű.

Losinj-sziget

Losinj-sziget

Losinj-sziget

Losinj-sziget

Nagyon köszönöm a csodálatos fotókat Gurka Gabriellának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük