Losinj-sziget, az Adria ékszerdoboza

Losinj-sziget a maga 9.000 állandó lakosával Horvátország 11. legnagyobb szigete. A teljesen szélvédett, örökzöld növényzettel borított, 75 km² területű sziget egy keskeny földsáv a nagy kék Adriában. A 19. század vége óta klimatikus gyógyhelyként is híres, a helyiek számára azonban a messze földön híres hajóépítésük a legfontosabb. Azúrkék víz, hirtelen mélyülő, sziklás tengerparti szakaszok és a lankás homokos partok, finom ételek és sportolási lehetőségek várják a kikapcsolódásra vágyókat.

Losinj-sziget

Losinj-sziget

A drágasága miatt a magyarok által kevéssé látogatott horvátországi szigetről én magam sem halottam még. Losinjban élő olvasónk, Gurka Gabriella csodálatos fotói hozták meg a kedvem, hogy utána nézzek mit kell tudni erről az kis ékszerdobozról.

Losinj-sziget

Nyári átlaghőmérséklete 24 fok.

Losinj-sziget

Cres sziget és Lošinj-sziget eredetileg egy sziget volt, de egy csatornával szétválasztották. Bár a 19. század vége óta klimatikus gyógyhelyként is híres, a helyiek számára a hajóépítés a legfontosabb. Ember emlékezet óta messze földön ők a legkiválóbb hajóépítők. A sziget hajósai az Adriai- és a Földközi-tenger kereskedői között előkelő hírnévnek örvendnek.

Losinj-sziget

Losinj-sziget az Adria északi részén, a Kravner-öböl szélén, a nyílt tenger szomszédságában terül el.  A maga 75 négyzetkilóméterével, 112 km hosszú partvonalával és kb. 9000 lakosával a 11. legnagyobb horvát sziget.

A sziget klímája enyhe mediterrán, a növényzetére a szubtrópusi örökzöld a jellemző. A nyári átlaghőmérséklete 24 fok, a téli átlag hőmérséklet pedig plusz 7 fok. Kedvező klímája miatt gyógyhelynek számít, allergiások számára ideális. Hirtelen mélyülő, sziklás tengerparti szakaszok és a lankás homokos partok váltják egymást.

Losinj-sziget

Losinj sziget az északi részén 5 km széles, legjelentősebb városánál, Mali Lošinjnál viszont csak 250 m széles. Legmagasabb pontja a 588 méteres Televrin.

Két fő települése, Mali Losinj és Veli Losinj nyaranta számos, elsősorban olasz vendéget csábít a szigetre.

Mali Lošinj

Lošinj legfontosabb városa a 6. században alapított Mali Lošinj. 4.000 lakójával, gyógyszállodáival a sziget legnagyobb települése, egyben kikötője.

Losinj-sziget

Losinj-sziget

A sziget leghíresebb – mintegy 30 km hosszú – strandja a Cikat-öbölben, Mali Lošinjtól délre található. A Cikat-öbölben búvár-, szörf- és vitorlásiskolák működnek, és itt találjuk a Kvarner legnagyobb kempingjét is.

Losinj-sziget

Mali Losinjban sok szépen felújított monarchiabeli villát találunk. A korábban olasz fennhatóság alatt is álló szigetet egészen Velencéig közlekedő, rendszeres hajójáratok kötik össze Olaszországgal.

Losinj-sziget

Losinj növényvilága rendkívül gazdag, a több mint 1000 fajta növényből 230 gyógynövény és 80 egzotikus, melyek nagy részét betelepítették. Vizeiben 95 halfajta él. Egy delfinrezervátum is működik a szigeten.

Losinj-sziget

A legfontosabb megélhetési forrás a turizmus, de a halászat és az olajbogyó-termesztés is igen népszerű.

Losinj-sziget

Veli Losinj

Veli Losinj kevésbé híres, de szintén kedvelt és ismert a tengerimádók körében. Különösen érdekes a népművészete.

Lošinjt legkönnyebben a Cres szigeti Osori forgóhídon keresztül lehet megközelíteni. Nemzetközi repülőtere csak kis gépeket fogad.

A sziget különösen  a horvát és olasz turisták körében közkedvelt.

Losinj-sziget

Nagyon köszönöm a csodálatos fotókat Gurka Gabriellának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük