Bouzov vára, a német lovagok cseh mesevára

Bouzov vára a magyar turisták körében kevésbé ismert látványosság. Talán azért, mert nincs magyar vonatkozása és a fő útvonalaktól is távolabb esik. Pedig megér egy látogatást!

Bouzov vára

Az Olmütztól 35 km-re található 13. századi, eredetileg gótikus mesevár Bouzov fölé magasodik, a környék erdős-mezős vidékéről már messziről jól látható. Közép-Morvaország és egyben Csehország egyik leglátogatottabb erődítményét százezrek keresik fel évente. 

Bouzov vára

Bouzov vára története

A 13. században emelt vár az itt vezető fontos kereskedelmi útvonal védelmét szolgálta. Első ismert tulajdonosa Buz kisnemes (1317-1339). A 17. század végéig gyakran cserélt gazdát a környékbeli nagycsaládok között és funkciója is változott. A védelmi funkciója előbb várbörtönné, majd lakóhellyé módosul.

Bouzov vára

Egy időben a Bouzovban született Podjebrád György, a későbbi cseh király is birtokolta. Neve eredetileg nem is Podjebrád, hanem Kunštat és Bouzov volt.

Számos tűzvész sújtotta és hosszú ideig lakatlan is volt. 1696-ban a Teuton Lovagrend nagymestere Franciscus Ludovicus vette meg Bouzov várát a szomszédos falvakkal együtt. A várra azonban nem sok figyelmet szenteltek. A német lovagrend eredetileg betegápoló tevékenységet folytató egyházi-katonai rend volt. Ma is folytatnak még humanitárius tevékenységet Csehországban.

Bouzov vára

A 19. századra már nyoma sem volt az impozáns várkastélynak, csak romhalmaz volt.

1896-1901 között azonban megkezdődnek újjáépítési munkálatai. Habsburg Jenő főherceg a lovagrend ízlésének megfelelő várat a lovagrend pompás központjává kívánta tenni. Nem is csak átépítette, inkább mondhatjuk, hogy újjáépítette.

Bouzov vára

A kastélyt a középkori német lovagvárak mintájára romantikus, neogót stílusban építették át. A 20. század igényeihez igazodva víz és fűtésrendszerrel is ellátták.

A II. világháborúban a német SS tisztek gyülekező és avatóbázisa volt, még Himmler is megfordult is. Ezután került a cseh állam tulajdonába, 1999 óta pedig nemzeti emlékműnek számít.

A vár belépővel látogatható. A fő látványosságok a csaknem 60 méter magas vártorony, neogótikus vároltár, fegyverterem és várkonyha. Gyönyörű festmények és gótikus sírboltok, korabeli bútorok, mesteri fafaragványok mentén vezet utunk.

Rendszeresek a középkori koncertek és színházi előadások, esküvők és filmforgatások. A kastélypark lovagi tornák és hagyományőrző csoportok bemutatóinak helyszíne, a különböző hajdani mesterségek gyakorlatával is megismerkedhetünk, portékáikat meg is kóstolhatjuk.

Nagyon köszönjük a fotókat Benedek Mariannak!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük