Csodálatos timelapse-videó Pécsről

Nézd csak mit találtam! Mészáros Dénes fotós 9 évi munkával készített egy csodálatos timelapse-videó Pécsről. A közel 5 perces film úgy mutatja be a baranyai megyeszékhelyt és környékét, ahogy eddig sosem láthattuk.

Pécs videó

Mi az a  time-lapse?

time-lapse egy fotózási technika, amikor a hosszú idő alatt felvett képeket utána rövid időn belül lejátsszák. A nézőben az idő múlásának érzetét kelti, ezért nevezik az idő fotózásának is. Maga a kifejezés is ezt jelöli: az idő múlása.

Az első ismert alkalmazását Georges Méliès filmjében, a Carrefour De L’Opera (1897) című műben találni. Később, a XX. században Jean Comandon és Pathé fivérek voltak az úttörői,[1] akik főként biológiai jelenségeket fényképeztek. A legtöbbet a technika népszerűsítéséért Dr. John Ott fényképész és filmes tett, aki egy melegházban fotózott növényeket, később könyvet írt és TV-műsort is vezetett. – olvasható a wikipédiában.

Csodálatos timelapse-videó Pécsről

Pécs megyei jogú város Magyarország délnyugati részén, az ország ötödik legnagyobb települése Budapest, Debrecen, Szeged és Miskolc után. A Dunántúlon pedig a legnagyobb település. Baranya megye és a Pécsi járás székhelye, a Dél-Dunántúl központja.

A kelta és pannon törzsek lakta vidéken a 2. század elején a rómaiak alapítottak várost Sopianae néven. A 4. századra tartományi székhellyé és a korai kereszténység egyik jelentős központjává vált. Az ebből az időszakból származó ókeresztény sírkamrákat (temetői építményegyüttest) az UNESCO Világörökségi Bizottsága 2000-ben felvette a világörökségi listára.

A püspökséget 1009-ben Szent István király, az ország első egyetemét 1367-ben Nagy Lajos király alapította a városban. Ma is itt működik az ország legnagyobb létszámú egyeteme, közel 34 ezer hallgatóval. A középkori Pécset az ország kulturális, művészeti életének egyik központjává tette Janus Pannonius püspök, a magyar humanizmus nagy költője, a latin nyelvű magyar költészet legjelesebb képviselője.

A filmben leginkább különböző, sokszor egészen extrém időjárási viszonyokban, ködben, hóban, viharban, éjszaka és hajnalban láthatjuk a várost.

További olvasnivalók Pécsről

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük