Az Azori-szigetek és több száz éves növénycsodái

A Portugáliához tartozó Azori-szigetek a természetkedvelők paradicsoma. A sziklás óceánpartok, a látványos vulkánok, az üde zöld növényzet önmagában is felejthetetlenné teszik az itt tartózkodást, amit csak tetéz az azoriak vendégszeretete. Az Azori-szigetek fő látnivalói között a természeti értékek foglalják el a első helyet. A csupa kék és csupa zöld sziget több száz éves fái és egyéb növényritkaságai tekintélyt paracsolóan emlékeztetnek arra, hogy természeti szépsége okán méltán érdemelte ki az Európa Hawaii-a nevet. A turisták körében igen kedvelt program a bálnales és delfinekkel úszás is.

Azori-szigetek

Azori-szigetek elhelyezkedése

Az Azori-szigetek (portugálul Açores) Portugáliához tartozó szigetcsoport az Atlanti-óceánon 1500 km távolságra Lisszabontól és mintegy 3900 km távolságra Észak-Amerikától. Adminisztratív központja a Faial szigetén épült Horta, legnagyobb városa a São Miguel szigetén található Ponta Delgada.

A vulkanikus eredetű Azori-szigetek (portugálul Açores) az Atlanti-óceán közepén helyezkednek el Európa és Észak-Amerika között, 1500 km távolságra Lisszabontól és mintegy 3900 km távolságra Észak-Amerikától. A 9 sziget Portugáliához tartozik, az építészet a portugál hagyományokat követi.

A 9 sziget 3 csoportban helyezkedik el:

  • nyugaton: Corvo és Flores,
  • középen: Faial, Pico, São Jorge, Graciosa és Terceira,
  • keleten: São Miguel, és Santa Maria.

Az akkor lakatlan szigetek hivatalos felfedezése Gonçalo Velho portugál hajóskapitánynak köszönhető, aki 1427-ben járt itt. Minden valószínűség szerint azonban már az ókori karthágóiaknak volt tudomásuk a szigetek létezéséről. A Mediciek 1351-es térképe már feltünteti a hét szigetből álló szigetcsoportot az óceánban, egy XIV. század végi katalán térkép meg is nevezi Corvo, Flores és São Jorge szigetet.

1432-ben érkeztek az első telepesek a Santa Maria szigetre Portugáliából. Feltérképezését 1450-ben Diogo de Silves végezte. 1492-es felfedező útjáról hazatérőben Kolumbusz is kikötött Santa Marián.

Az Azori-szigetek fejlődését meghatározta stratégiailag fontos elhelyezkedése: az évszázadok során 161 katonai objektumot építettek. Virágkorát a 19. században, a fejlett transzatlanti hajózás idején élte. A repülés térhódításával jelentősége folyamatosan csökkent.

1974 és 1975 szerettek volna függetlenedni az anyaországtól, de végül letettek erről a tervről. Az 1976-os portugál alkotmány az Azori-szigetek jogi státuszát – a Madeira-szigetekével megegyezően – autonóm körzetként határozza meg.

Azori-szigetek

Azori-szigetek látnivalói

Az Atlanti-óceán közepén fekvő Azori-szigecsoportot lakói a nyugalon földjeként emlegetik. A lélegzetelállítóan buja smaragdzöld tájat, a lenyűgöző vulkánikus krátereket, a kristálytiszta vizet látva ezen egyáltalán nem is csodálkozunk.

Mindegyik sziget maga a csoda.

Faial

Faila szigetének fővárosa, Horta, évszázadok óta az Atlanti-óceánon átkelő hajók népszerű megállóhelye. Több híresség is partra szállt a városban, például Mark Twain, aik itteni élményeiről írt a Jámbor lelkek külföldön című könyvéből.

A szigetet a portugál Diogo de Silves fedezte fel a 15 században. Hortát viszont ugyanekkor Josse van Huerter flamand nemes alapította. amikor expediciójával megállt az öbölben. Ő kapta meg a sziget első kapitányi posztját, és Hortában azóta is szívesen látják a tengeri utazókat.

A „szabad férfiak utazásainak jelképe” és a hajósok kedvenc kocsmája az 1918-ban megnyílt Peter Café Sport, amelyet ma is az alapító Azevedo család vezet. Ez a hely olyan népszeű, hogy még II. János Pál is megáldotta.

A tengeri ördögok másidk törzshelye Genuíno Madruga étterme – ő az első portugál férfi, aki nem egyzser, hanem kétszer hajózta körbe egyedül a világot. Vitorlását Az öreg halász és tengeg írójáró, Hemingway-ről nevezte el.

Faialt kék szigetként is emlegetik az itt növő kék virágú hortenziák miatt. Területén 1957 óta létezik egy új földdarab is, a Capelinhos nevű vulkán. Egy tenger alatti tűzhányó működése következtében először egy lávasziget jött létre. Majd a kitörések a következő év áprilisáig folytatódtak, és az eredmény a ma is látható fekete hegy lett.

Sao Miguel

Az Azori-szigetek központja Sao Miguel szigete, illetve az itt található főváros, Ponta Delgada. A terület legérdekesebb látnivalója a Sete Cidadas település mellett fekvő két türkiz krátertó, a kék színű Lagoa Azul és a zöld Lagoa Verde. Sete Cidades – bár a neve Hét várost jelent – valójában egy turisták által kedvelt apró falu.

Kihagyhatatlan látnivaló a Termas de Ferraria is, amely a forró láva és a tengervíz találkozásából létre jött különleges fürdő a sziklás parton.

Pico

Az Azori-szigetek kilenc lakott földdarabja közül fontos helyszín a borkedvelők paradicsoma, Pico, amelynek szőlőültetvényei az UNESCO világörökség részét képezik. És itt, a turisták nagy örömére, a márciustól októberig tartó szezonban bálnákat és delfineket lehet megfigyelni.

A tőkehal a portugálok számára rendkívül fontos étel, több mint ezer receptje ismert. Jellegzetes üdítőitaluk a kima, amely a szigeten termesztett passiogyümölcsből, vagyis a golgotavirágból készül.

Legtöbb embernek az Azori-szigetekről talán egy csupa zöld és csupa kék fotó ugrik be. A fotóról pedig a  zöld növényzet és a kék ég mellett nem hiányozhatnak az útszélén vadon növő kék hortenziák.

Azori-szigetek kék hortenziái

Azori-szigetek növényvilága

A szigetcsoport nagyjából ugyanolyan szélességi fokon terül el, mint Portugália szárazföldének déli fele, így éghajlata is hasonló. A Golf-áramlatnak köszönhető nagyon kellemes a klímája. Enyhe, óceáni, szubtrópusi éghajlat jellemzi, alacsony évi és napi ingadozással.

A többi Atlanti-óceáni szigethez hasonlóan az Azori-szigetek is zöld éden. Itt él Európa talán legritkább orchideája, a Platanthera azorica, valamint a csaknem ugyanolyan ritka Platanthera micrantha.

Megterem a tea, az ananász, és sok más Európában kuriózumnak számító növény.

A különleges növényvilágról Szöllősiné Irénkétől kaptunk pár fotót.

„Álomszép hely, szívesen visszamennék ismét…. Úton, útfélen mint a gaz, mindenütt a szerelemvirág és a hortenzia!🥰

Ficus elastica, kb. 550 éves fa

Ficus banyan fa, kb. 700 éves

Eucaliptus fa, kb. 200 éves

Évszázados gyökerek

Sok-sok éves yucca…

Több száz éves dracena draco

Ficus benjamina, hány év alatt nőhetett majdnem 3 szint magasságig?

Nagyon köszönjük Irénkének a csodálatos képeket!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük