Angkorvat (Angkor Wat), a templomváros csodája Kambodzsában

Angkorvat (Angkor Wat) a khmer építészet és szobrászat különleges „templomvárosa”, ma Kambodzsa és egyben Délkelet-Ázsia legismertebb és legnagyobb turistalátványossága. A mintegy 400 km²-en elterülő Angkor Régészeti Park a Khmer Birodalom 9. és 15. század közötti fővárosának fenséges romjait foglalja magában. 1992 óta az UNESCO világörökség része.

Angkovat (Angkor Wat), a csodálatos templomváros Kambodzsában

Angkor és Angkorvat (Angkor Wat) rövid története

Angkorvat az én kívánságlistámon is előkelő helyet foglal el. Olvasónknak viszont már volt szerencséje eljutni a csodálatos templomvárosba.

„A Khmer Birodalom a 9-15. sz. között volt nagyhatalom DK-Ázsiában. A birodalom bukása után Angkort, a fővárost visszahódította az őserdő. A 20. században került napvilágra, miután egy 200 négyzetkilométernyi területet megtisztítottak a dzsungeltől. Amit ma láthatunk az a „templomváros”, mert a lakóépületek nem kőből épültek, így elpusztultak az évszázadok során. – írta Tóthné Éva a fotói mellé.

Angkorvat (Angkor Wat) Kambodzsa északnyugati részén, a Szap-tó közelében található. A 400 km²-es Angkor Régészeti Park több mint 100 templomot rejt, a khmer kultúra, művészetek aranykorának kincsei találhatók itt. Legnagyobb és legismertebb az Angkorvat nevet viselő templom. Az angkor szó jelentése: „főváros”, a Vat jelentése pedig a khmer és thai nyelvekben: „templom”.

Az Angkor-Vat egy körülbelül egy millió lakosú város délkeleti negyedében állt. A város pedig egy olyan civilizáció központja volt, amelynek rizskultúrája és öntözőrendszere a maga idejében páratlannak számított. Innen, Angkorból kormányozták egykor az Angkor Birodalmat (Khmer Királyság), amely a mai Kambodzsát, valamint Laosz, Burma, Vietnam és Thaiföld egy részét foglalta magában.

A legenda szerint az iniverzum középpontjának számító hindú templomban az Angkor Birodalom egymást követő uralkodói éjjelente egy kilencfejű sárkánnyal egyesültek. A földművesek a legszebb lányaikat küldték ide táncosnőnek.

890 körül I. Dzsajavarman magához ragadja a hatalmat. 11

A 11. században I. Szurjavarman (I. Jaszovarman) király a Sziemreap folyó elterelésével bonyolult  vízvezetékrendszert és nagy víztározó medencéket építtetett. Ezek a csatornák lehetővé tették a rizsföldek öntözését az aszályos időszakban is. A parasztok évente háromszor arattak, ami a Khmer Királyságot gazdag birodalommá tette. A királyság a Kínai Császárság után Ázsia második legerősebb állama volt, a királyok nagyszabású építésekbe kezdtek.

Az Angkorvat templom II. Szurjavarman király uralkodása (1113–1150) alatt épült 50 000 munkás, 5000 szobrász és kőfaragó harminc évi munkájával. A templom a földi és az égi világ közötti kapcsolatot testesíti meg, a hindu vallás szimbólumai fedezhetők fel rajta.  

II. Szurjavarman halála után a templom hamar romlásnak indult. A 12. század végén, 1177-ben Angkort megszállták és megrongálták a khmerek ősellenségei, a vietnámi csamok. VII. Dzsajavarman (1181–1219) a fővárost néhány kilométerrel északabbra, Angkor-Thomba helyezte át. Ekkor a hinduizmusról áttértek a buddhizmusra. A 14. századtól napjainkig a templom buddhista szentélyként működik.

A 14. században több tűz pusztított, a 15. században sziámi betörések és fosztogatások rongálták. A 16. századra jórészt kiüresedett.

Angkor romjainak megmentése

1907-ben megalapították a Conservation d’Angkort a templomváros műemlékeinek megmentésére.

1992-ben UNESCO világörökségi védelem alá került, ami az alábbiakat foglalja magában:

  • 9.-15. századig fennálló khmer kultúra kiemelkedő emléke,
  • Angkor-Vat világhírű templomrendszere,
  • Angkor-Thom a Bajon-templommal.

1998-ban ENSZ-védnökséggel nemzetközi segítség indult Angkor megmentésére.

Angkorvat, a templomváros felfedezése

Az 1586-ban ide látogató Antonio da Magdalena portugál misszionárius-szerzetes volt Angkorvat első ismert európai látogatója. 1850-ben Charles-Émile Bouillevaux francia misszionárius az őserdő közepén rátalált Angkor néhány templomára, és rövid leírást adott róluk.

Az 1878-as párizsi világkiállítás tovább növelte az érdeklődést a khmer kultúra iránt, de a város és Angkorvat akkor vált igazán híressé, amikor Pierre Loti kambodzsai utazását követően megírta Un pelerine d’Angkor című könyvét, és August Rodin, a nagy szobrász 1914-ben rajzsorozatot készített a templomot díszítő apszarákról – a királyi táncosnőkről. 

Bár az első látogatók már az 1878-as párizsi világkiállítás után megérkeztek. De csak a politikai helyzet stabilizálódása után, az 1990-es évektől vált általánossá a turistaáradat. Napjainkban évente több millió külföldi keresi fel Angkor egzotikus templomait.

Angkor-Vat templomegyüttes

Ankor délkeleti részében található Ankor-Vat, amely egy 340*215 méteres dombol áll és 20 méter széles vizesárokkal van körülvéve. Reliefjei többek között apszarapárokat (hindu nimfák) és a kurutsetrai csatát ábrázolják.

Angkor-Thom

A város másik részében, a 9 km2-es Angkor-Thomban állt Ázsia legnagyobb temploma, a Bajom-templom, 10 méteres vizesárokkal és fallal körülvéve. Benne a szobrokkal díszített „rizsszemek utcája”, 54 torony és mindeegyiken VII. Dzsajavarman kiály négy-négy arcképe.

Igazán bámulatos látvány, ahogy a sötét falakat, a hatalmas kötömböket ellenállhatatlan erővel ölelik körbe a dzsungel fáinak vastag gyökerei.

Angkor ma is működő vallási központ, fontos szerepet tölt be mind a hinduk, mind a buddhisták körében. A templom Kambodzsa jelképévé vált, a nemzeti zászlón, a címeren és bankjegyeken is megjelenik.

Nagyon köszönöm a csodálatos fotókat Tóthné Évának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük