A Szap-tó úszófalvainak különleges világa Kambodzsában

Kambodzsa különleges látnivalói a Szap-tó (Tonle Sap) úszófalvai vagy más néven lebegő falvai. A 6-8 méteres cölöpökre épült házakban a khmer nép leszármazottai élnek. Esős időszakban a cölöpök víz alá kerülnek, a házak szinte úsznak a vizen. A Szap-tó úszófalvainak különleges, UNESCO bioszféra rezervátummá nyilvánított világát csodálatos fotókon keresztül mutatja be olvasónk.

Szap-tó Kambodzsában

Szap-tó úszófalvai Kambodzsában

A Szap-tó /Tonle Szap/ vízfelülete a monszun miatt változik, száraz évszakban 2700, még nedves évszakban 16000 négyzetkilométer kiterjedésű. A tavat az azonos nevű folyó köti össze a Mekonggal, ami nyári monszun idején megváltoztatja folyás irányát és a Mekong vizét vezeti a tóba. A tó partvonalának változásához igazodnak a települések, az úszó falvak is. – írta Tóthné Éva a csodálatos fotói mellé.

A Szap-tó (Tonle Sap)  édesvizű tó a kambodzsai síkság közepén. Az ország és egyben egész Délkelet-Ázsia legnagyobb tava. Vízfelülete a száraz évszakban 2500-2700 km², az esős évszak vége felé a 16 000 km²-t is elérheti.

A tavat az azonos nevű, 120-160 km hosszú Tonle Szap folyó köti össze a Mekonggal. A nyári monszun június és október között megduzzasztja a folyót, ilyenkor a tó vízfelülete is jelentősen megnövekszik. A tó a 250 km hosszúságot is elérheti és 60-70 km szélességével hatalmas belső tengerré változik. Mélysége ilyenkor akár 9 méter is lehet.

A száraz évszak kezdetén, általában novemberben a folyó vízszintje a tó vízszintje alá, ekkor a tó vize a folyón keresztül a Mekongba ömlik. A száraz évszak végén a tó 160 km hosszú és csak a legszélesebb részén éri el a 20 km-t, mélysége 1-2 méterre csökken.

Szap-tó Kambodzsában

A falvak lakóinak igen szegényes megélhetését a haálszat biztosítja.

A Szap-tó 220 különböző halfajából évente több mint 400 ezer tonna halat termelnek ki. A halászok néha két napon át utaznak, hogy elérjék a tó közepét, és egy hétig halásszanak ott.

Szap-tó Kambodzsában

A házaknál növénykertet is művelnek és a lebegő istállókban kecskéket, sertéseket és csirkét is tartanak.

A tavon a házak mellett középületeket is működtetnek, így van iskola, templom, közösségi ház, szupermarket és persze – mint az alábbi fotón látható – benzitkút is.

Az ázsiai úszópiacokkal ellentétben itt az árusok nem egy helyben várják a vásárlókat, hanem friss zöldséggel, gyümölccsel, élelmiszerrel és ruhaneművel megrakott hajókkal járját a tavat, és házról házra járva kínálják portékáikat.

Szap-tó Kambodzsában

A lebegő falvakat az UNESCO bioszféra rezervátummá nyilvánította.

A turistákat kiránduló hajókon viszik a lebegő falu életének sűrűjébe.

Szap-tó Kambodzsában

Nagyon köszönöjük a csodálatos fotókat Tóthné Évának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük