Amalienborg-palota – a dán királyi család rezidenciája Koppenhágában

A dán monarchia európa legrégebbi királysága, amely a mai napig fennáll. Nem csoda, hogy Dánia tele van a királyi családhoz köthető történelmi épületekkel és gyönyörű királyi kastélyokkal. A téli rezidencia, az Amalienborg-palota a főváros, Koppenhága központjában fekszik, szemben a szigetre épült különleges operaházzal. Itt született a jelenlegi királynő, az immár 50 éve uralkodó II. Margit is.   

Amalienborg-palota - a dán királyi család rezidenciája Koppenhágában

 

II. Margit 50 éve Dánia élén

Az idén uralkodásának aranyjubileumát ünneplő II. Margit dán királynő a hatvanas évek „Katalin hercegnéje” volt. Európa legjobb partijának számított. Szépségével és kedvességével olyan népszerűségnek örvendett, hogy Elvis Presley is privát koncertet adott neki.

Margit hercegnő 1940. április 16-án született a koppenhágai Amalienborg-palotában, Frigyes dán királyi herceg (a későbbi IX. Frigyes dán király) és Ingrid dán királyi hercegné első gyermekeként.

Az 1850-es években elfogadott örökösödési törvények értelmében Dánia trónját csak férfiak foglalhatták el. Mivel Margitnak nem született fivére, a trón várományosa nagybátyja, Knut volt.

IX. Frigyes és lányainak népszerűsége, valamint a dán nők kiemelkedő szerepe okán az 1950-es években elindították az örökösödési törvény módosítását, amit népszavazással is hitelesítettek. Az új örökösödési törvény lehetővé tette a dán trón nőági öröklését is, hasonlóan az Egyesült Királyságban alkalmazottakhoz. Ezzel Margit hercegnő lett a trónörökös.

1958. április 16-án helyet kapott a Dán Államtanácsban, melynek ülésein a király távollétében ő elnökölt.

A Koppenhágai Egyetemen politológiát és filozófiát is tanult. 1960-ban és 1961-ben őskori régészetre járt a Cambridge-i Egyetemen, 1961-1962-ben az Aarhusi Egyetemen, 1963-ban a Sorbonne-on, 1965-ben pedig a London School of Economicson politikatudományt hallgatott. A hatvanas évek közepén körbeutazta a világot. Később a Dán Királyi Légierőnél is szolgált.

1965-ben, Londonban egy hivatalos vacsora során ismerkedett meg Henri de Laborde de Monpezat gróffal, egy francia diplomatával, akihez 1967. június 10-én, Koppenhágában feleségül ment. Férje az „Őfelsége Henrik, Dánia hercege” címet kapta meg, és hamar közkedvelt lett a dánok körében.

Házasságukból két fiú született:

Frigyes (Frederik André Henrik Christian) (1968. május 26.), a trónörökös.
Joakim (Joachim Holger Waldemar Christian) (1969. június 7.)

IX. Frigyes 1972. január 14-én halt meg. A hercegnő II. Margit néven még aznap trónra lépett, így ő lett Dánia második királynője, és az első, aki az új örökösödési törvény szerint lett uralkodó. Uralkodásának 50 éva alatt népszerűsége egy csöppet sem csökkent.

 

Amalienborg-palota – a dán királyi család rezidenciája Koppenhágában

Az Amalienborg-palota (dánul: Amalienborg Slot) a dán királyi család téli rezidenciája  Koppenhágában. A palota együttes négy egyforma, klasszicista homlokzatú és belül rokokó stílusú palotából áll, amelyek egy nyolcszögű teret (Amalienborg Slotsplads) vesznek körül.

A tér közepén Amalienborg alapítójának, V. Frigyes dán királynak a lovas szobra áll.

Az Amalienborg eredetileg négy nemesi család számára épült. Amikor 1794. február 26-án leégett a Christiansborg-palota, a királyi család megvásárolta a palotákat és ide költözött. Az évszázadok folyamán számos király és családja lakott a négy palotában.

Az épületegyüttest alkotó négy palota a következő:

IX. Keresztély palotája
VII. Keresztély palotája
VIII. Keresztély palotája
VIII. Frigyes palotája

A legfelső képen láthat kupolás épület a Frederikskirke, ami nem része a palotaegyüttesnek. A Frederikskirke (Frigyes-templom vagy Márvány-templom) kupolája a leghatalmasabb egész Észak-Európában, átmérője 31 méter.

A belső, nyolcszögletű udvara szabadon látogatható és minden nap délben itt láthatjuk az őrségváltást is. A paloták közül a Keresztély VIII és a Keresztély VII palota látogatható.

 

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük