Itt található Magyarország legmélyebb és legmagasabb pontja

Magyarország legmagasabb pontjának a helyét és nevét szinte mindenki tudja, a legmélyebben fekvő pont megnevezése viszont már soknak fejtörést okoz. Nem véletlenül, hisz a modern technikáknak köszönhetően az 1970-es években Tiszaszigeten megjelölt pontnál alacsonyabbat is találtak 2007-ben. Nézzük hol van Magyarország legmélyebb pontja! Persze a legmagasabban fekvőről  is teszek említést.

Tiszasziget, Magyarország legmélyebb pontja

Hazánk legmagasabban és legmélyebben fekvő települése között hétszázötvenkilenc méter különbség van, a legmagasabb és legmélyebb között még ennél is jóval több.

Magyarország legmagasabb pontja

Az ország legmagasabban fekvő pontjait középhegységeinkben, elsősorban a Mátrában és a Bükkben találjuk. Átlag magasságban a Bükk vezet, de hazánk első három legmagasabb pontja és a legmagasabban fekvő települése is a Mátrában található.

Legmagasabb pontok

Kékestető 1.014 m, Mátra

Pezsgő-kő 971 m, Mátra

Galyatető 965 m, Mátra

A legmagasabban fekvő település címmel a Heves megyei Mátraszentimre büszkélkedhet. 1948-ban nyerte el mai közigazgatási határait hat szomszédos település összevonásával. A község legalacsonyabb pontja 750, a legmagasabb pedig 835 méteren fekszik.

Magyarország legmélyebb pontja – mélypont emlékhely

Nem meglepő módon a legmélyebben fekvő települést és a legmélyebb pontot is az Alföldön találjuk. Annyi biztos, hogy a Csongrád megye déli részén, a Tisza és a Maros összefolyásának közelében van a legalacsonyabb pont.

Aztán itt egy kis történelmi kitérőt kell tenni. Sokáig úgy tudtuk, hogy a legmélyebb pont Tiszaszigeten van. 1984-ben, amikor hazánk hét leg-leg pontját (négy égtáj, az országközepe, legmagasabb és legmélyebb) kijelölték, még úgy tudták, hogy 75,8 méterrel Tiszasziget a nyertes. A helyszínre egy oszlopot helyeztek, ami turista úton közelíthető meg.

Tiszasziget

2007-ben azonban korszerű műholdas mérésekkel kimutatták, hogy ez a pont valójában  magasabban, 76,7 méteren fekszik. Ekkor Magyarország igazi mélypontját a Tisza túlsó partján Szegedhez tartozó Gyálaréten találták meg, éppen 75,8 méteren.

Az új mérési eredmények azonban nem változtattak a helyzeten, az oszlop azóta is Tiszaszigeten áll, sőt pihenő helyet alakítottak ki mellette.

Tiszasziget, Magyarország legmélyebb pontja

A legalacsonyabban fekvő települést, Tiszaszigetet Mátyás király korában, 1484-ben említették meg először egy oklevélben.

A község római katolikus temploma 1913-ban épült, Páduai Szent Antal tiszteletére szentelték fel.

A falu határában egy régi szélmalmot is találunk, ami magántulajdonban van.

Tiszasziget szélmalom

Tiszasziget határában található a Tiszasziget Határőrizeti Emlékpark. Kissé elhanyagolt állapotú, de megér egy látogatást.

Tiszasziget Határőrizeti Emlékpark
Köszönöm a fotót Erdei Katalinnak!

Ajánlom figyelmedbe Magyarország földrajzi legjeit összefoglaló bejegyzésemet is.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

2 hozzászólás

  1. joó imre szerint:

    A falu Tiszasziget nevet 1955-ben kapta,Mátyás király korában 1484-ben még más néven emlithették

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük