A Szent Jobbot szállító Aranyvonat másolata

Korhű formában újult meg 2020-ban az impozáns Aranyvonat, az ereklyeszállító kocsi, amely Szent István halálának 900. évfordulójára készült 1938-ban. A Szent Jobbot szállító Aranyvonat elkészülte után három évig járta az országot, azonban a második világháború alatt megsemmisült. Az öt év alatt elkészült kocsi a Szent István Napok alatt a Kossuth téren, utána pedig a Vasúttörténeti Parkban látható.

Szent Jobbot szállító Aranyvonat másolata

Szent Jobbot szállító Aranyvonat

A Szent Jobb ereklyeszállító kocsija nem tévesztetendő össze a szintén Aranyvonatnak hívott szerelvénnyel, ami a második világháború idején a Magyarország aranykincseit menekítette ki. Erről így ír a wikipédia:

Az aranyvonat vasúti szerelvénye 1945. január 23-án indult útnak Ausztria felé a fertőbozi vasútállomásról. A Magyar Nemzeti Bank 30 tonna aranykészletét, nagy összegű devizatartalékait, valamint letétbe helyezett értékeket, dokumentumokat (például Mátyás király korvináit), a méteretalon platinarúdját próbálta az előrenyomuló szovjet Vörös Hadsereg elől Nyugatra menekíteni a Szálasi-kormány.

2020. augusztus 20-án, a Magyar Vasúttörténeti Parkban mutatták be a Szent Jobb ereklyét szállító Aranyvonat másolatát. Az öt év alatt rekonstruált szerelvény történelmileg hiteles rekonstrukciós, ugyanakko a mai vasúti közlekedési szabványoknak is megfelel.

A díszes vagont 1938-ban, Szent István király halálának 900. évfordulójára készítették, hogy azon az államalapító szent királyunk ereklyéjét méltó módon körbevihessék az országban.

A vonat megépítését a Budakeszi Kultúra Alapítvány kezdeményezte 2010-ben az 1991-ben alapított Magyar Koronaőrök Egyesületével közösen. 2015-ben a magyar kormány a Magyar Nemzeti Múzeumot bízta meg a rekonstrukció elkészítésével. A tervezésbe bevonták a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumot és a Vasúttörténeti Parkot is.

Eredeti fotók alapján készült a rekonstrukció, úgy, hogy a vasúti forgalomba bekapcsolható legyen. A korabeli építési sajátságok mellett a modern vasúti közlekedés szabályait is figyelembe vették a munka során.

Az államalapítás ünnepéhez kapcsolódva 2021. augusztus 20-án 9:00-tól augusztus 22 18:00 óráig bárki megtekintheti a Parlament előtti Kossuth téren. Utána pedig állandó helyén, a Budapest, XIV. Tatai utcában található Vasúttörténeti Parkban.

Aranyvonat a Vasúttörténeti Parkban – videó

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük