Chur látnivalói – Svájc legrégebbi városa

Chur látnivalói sok turistát vonzanak, ami nem is csoda. Az Alpok-Rajna völgyében elterülő bájos települést tartják Svájc legrégebbi városának, már i.e. 3000 lakott terület volt. Mai festő belvárosa igen vonzó célpont, és nem mellékesen a városból indul a népszerű és csodálatos tájakon végig robogó Bernina és Glacier Express

Chur

Chur látnivalói

Chur (franciául Coire, olaszul Coira, rétorománul Cuira, a középkori latin nyelvben Curia Rhaetorum) Graubünden kanton, valamint a Plessur közigazgatási terület székhelye. Neve a kelta eredetű kora, koria szóból ered, ami törzs vagy nemzetség jelentéssel bír.

Az itt talált bronzkori és vaskori leletek bizonyítják, hogy már az újkőkor végétől (i.e. 3000) lakott terület volt. A római időkben, i. e 15-ben Diocletianus kinevezte Raetia prima nevű provincia (ami a Boden-tótól egészen a felső-olaszországi tavakig és Vinschgauig nyúlt) fővárosának.

Chur

Chur

Chur

Már a 4. században megalapították a Churi püspökséget, ez volt az első püspökség az Alpoktól északra. A 13. században a kb. 1000 főt (főleg kézművesek, kereskedők és földművesek) számláló várost védőfallal vették körül. A 18. századig e határon belül maradt a város.

A 1464-es tűzvész a város nagy részét elpusztította. Ezután létrehozták a városi alkotmányt és az újonnan alapított öt céhre (vincellérek, cipészek, szabómesterek, kovácsok, pékek) vonatkozó szabályozást. A céhrendelet előírta a céhek szervezeti felépítését, tevékenységét, munkaidőt, stb. Ma is sok cégért látunk a városban. 1489-ben a város pallosjogot kapott, de a szabad birodalmi város státuszt nem kapták meg.

A  város 1523-tól a reformációhoz csatlakozott, de maradt a katolikus egyházmegye székhelye. A 16. században tértek át a rétoromán nyelvről a németre.

Chur

Chur

Chur

Chur

A 17. század közepétől a város – a növekvő átmenő forgalomnak köszönhetően – újból elindult a fejlődés útján. A céhek újból felvirágoztak, de a céhrendelet egyre inkább akadályt jelentett a fejlődésben, 1840-ben került sor a céhek feloszlatására.

A későbbiekben is több tűzvész pusztított, 1811-ben leégtek az „udvar” urasági kastélyai, valamint a katedrális tornya és tetőzete.

A város fölé magasodó Brambrüesch hegyre a város központjából induló, modern függővasúton juthatunk fel.

A sétálóövezetté nyilvánított belvárosban könnyen elérhető minden látnivaló. A kacskaringó utcákon hangulatos kávézók és éttermek mellett vásárlási lehetőségeket is találunk. Április és október között az óváros a szombatonként nagyszabású piactérré változik. A heti vásáron alpesi városok jellegzetes termékei (sajt, füstölt szalámi (salsiz), jégkrém, torta, csokoládé, cseresznyelikőr (röteli)) a legkedveltebbek.

Chur

Chur

Chur

Itt pedig még több fotót találsz Chur városáról:

Kattints a logóra vagy Közel és távol szöveg alatti dátumra és már láthatod is a fotókat!

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.929131527247841.1073741881.148604088633926&type=1&l=e80ccde986

További olvasnivalók Svájcból

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük