Pankasz és az Őrség büszkesége a szoknyás harangláb

Az Őrség ma is bővelkedik népi építészeti alkotásokban. A haranglábak is igen elterjedtek voltak, ma is többet láthatunk még. Mind közül a legrégebbi és leglátványosabb a pankaszi szoknyás harangláb 1755 óta emelkedik a település legmagasabb dombján. 

pankaszi szoknyás harangláb

Az Őrség a nyugati országrész különleges történeti és néprajzi egysége. A települések itteni szerkezete és építészeti stílusa eltér a környékbeliéktől. Az államalapítás idején népesítették be a határőrizetet ellátók. Feladatuk – kiváltságukért cserébe – a gyepűk és átjárók őrzése volt. Kiváltságaik elvesztése után is megőrizték egyediségüket.

A szűken vett történeti Őrség ma átnyúlik Szlovéniába. Az Őrségi Tájvédelmi Körzet mintegy 38 ezer hektárra, 33 község csaknem teljes külterületére terjed ki.

pankaszi szoknyás harangláb

Pankaszi szoknyás harangláb

Pankasz Vas megyében fekszik, Szentgotthárdtól délkeletre 30 km-re, Őriszentpéter (6 km) és Zalalövő (7 km) között. 

Első írásos említése 1393-ból származik Pankaz néven. A név feltehetőleg a Pancoz/Pangracius/Pongrác személynévből ered.

Értékes műemléke az egykori Keleti szer domb tetején az Őrség legrégebbi és legszebb haranglába. Az 1754 (egyes források szerint 1755) óta álló faszerkezet harangtornyát fazsindely, azt ezt körbevevő meredek tetőzetet, az úgynevezett szoknyát rozsszalma zsúp fedi. Első műemléki helyreállítására 1965-ben került sor. Szerencsére a toronytörzs és a sátortető szerkezeti részei jó állapotban voltak, így az idők folyamán elpusztult szerkezeti elemeket a harangtorony lebontása nélkül cserélték ki.

pankaszi szoknyás harangláb

A település további látnivalója az 1984-ben megnyílt Helytörténeti és Néprajzi Gyűjtemény, mely az 1885-ben épült régi iskolában tekinthető meg.

Az egykori kovácsműhelyek eszközeit, berendezését mutatja be a 19. századi kovácsműhely, melyet egy boronafalú régi pince anyagából építettek. A pankaszi műhely egykor a kertek alatt, a patak mellett állt és a falusi közösség tulajdonában volt. A műhelyben ma látható gazdag berendezés a 20. század elejéről származik.

A harangláb szabadon és ingyenesen látogatható, a környék nincs lekerítve.

Látnivalók Pankasz közelében

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük