Ismét bámulatos a Patio Fesztivál Córdobában

Ha május és Córdoda, akkor Fiesta de los Patios, azaz Patio Fesztivál. Minden év májusának első két hetében számos háztulajdonos megnyitja udvarának kapuit, hogy betekintést engedjen csodálatos mesevilágába. A fesztivál ideje alatt páratlan szépségű, virágokkal, szökőkutakkal és egyéb kiegészítőkkel teli udvarok várják a látogatókat.

Patio Fsztivál Córdobában

Most tartják Córdobában a Fiesta de los Patios-t, 52 udvar van versenyben. Elképesztő látvány. 🤩😍 írta a csodálatos fotói mellé Kosztán Adrienn.

Patio Fsztivál Córdobában

Hazánkban ritkán találkozunk patioval, a mediterrán országokban annál inkább. A patio (ejtsd: „pátió”, spanyolul: „udvar”) valójában nem terasz, hanem a ház belső – általában szögletes és kis alapterületű – fedetlen udvara. A már a rómaiak által is ismert és használt díszes udvarok az esővíz elvezetésére és gyűjtésére szolgáltak, valamint az árnyékos, kellemes klímájú terek fontos életterek lehetnek a forró napokon. Spanyolországban, főleg annak déli részén, Andalúziában járva találkozhatunk csodálatos pátiókkal. Cordoba patio-i igen kedveltek, rengeteg turistát vonzanak. – olvasható a Balkonada balkon, kert és konyha magazinban.

Mi az a pátió (patio)?

Patio Fesztivál Córdobában

A Spanyolország déli részén található Córdoba látnivalói és gyönyörű pátiói miatt bármely évszakban csodálatos úti cél. Azonban sosem olyan virágos és kikapcsoló, mint május elején, az évente megrendezett Patio Fesztivál idején.

Sok terasz be van bútorozva, mert a cordobaiak szeretik a meleg nyári éjszakákat a kint tölteni és a szomszédaikkal beszélgetni.

Patio Fsztivál Córdobában

Az első Patio Fesztivált több mint 100 éve, 1918-ban rendezték meg először. A spanyol polgárháború idején megszakadt a hagyomány, és csak 1950-es években bevezették be újra.

A világon egyedülálló hagyomány egy verseny is egyben, az udvarok tulajdonosai mindent megtesznek, hogy a legszebb pátiók között tudhassák a saját kis édenüket.

A Patio Fesztivál célja, hogy a rejtett szépségeket a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tegye. A fesztivál látogatása ingyenes. Kisebb adományt köszönettel fogadnak, de nem kötelező.

A madarak csicsergése, a víz csobogása és a virágok illata pillanatokra elfeledtet minden bút és bajt. Semmi sem emlékeztet arra, hogy egy nyüzsgő város szívében vagyunk.

A fesztivál és a patiók jelentőségét jól mutatja, hogy Córdoba ptiói 2012 óta a világ kulturális örökségének részét képezik.

Tipp: Nemcsak Córdoba városában, de az egész Córdoba régióban rendeznek pátió fesztivált. Így ha el akarjuk kerülni a nagy tömeget, érdemes más települések pátióit felkeresni.

Pátiók a fesztiválon túl

Azoknak sem kell lemondani a pátiók látványáról, akik nem a fesztivál idején érkeznek Córdobába. Az egyik legjobb módja annak, hogy megértsük és értékeljük az udvarok kultúráját, ha hagyjuk magunkat egy szakértő által irányítani. Utazási irodák egész évben kínálnak vezetett túrákat, ahol a látogatók bepillantást nyerhetnek a csodálatos építészeti gyöngyszemekbe.

A Patio Interpretive Centerben a város egyik legszebb teraszán jelenleg egy tolmácsközpont található, ahol részletes információkat kaphatunk Cordoba gyönyörű teraszairól és a híres Patio Fesztivál hagyományairól.

Karácsonyi teraszlátogatásra is lehetőség van, ugyanis számos pátió kapuját megnyitják a nagyközönség előtt az ünnepi szezonban.

A Plaza de Don Gome-on található Viana-palota joggal viseli a Patio Múueum nevet. A palota tizenkét, lenyűgöző virágokkal teli udvar és egy formális kert köré épült. Az udvarokon kúszónövények és virágcserepek széles választéka található, amelyek gazdag illataikkal betöltik a teret.

A Courtyards (Patios) Fesztivál Látogatói Központja feladata, hogy életben tartsa a cordobai ünnepi hagyományokat.

Córdoba pátiói videón

Nagyon köszönöm a csodálatos fotókat Kosztán Adriennek!

Tudd meg többet és nézz még fotókat Córdobáról és a csodálatos pátiókról

Az UNESCO világörökségi listáját is kiérdemelt Córdoba történelmi központjában, szűk, kanyargós utcácskák között áll az arab típusú dzsámik leghíresebb példája a Mezquita. A córdobai nagymecset egykor Európa legnagyobb mecsetje volt, a keresztény időkben pedig a mecset közepére katedrálist építettek. Ennek köszönhető mai hivatalos neve: Córdobai mecset-katedrális. 

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük