Változatos programokkal vár a Néprajzi Múzeum Napja

2024. március 5-én ismét gazdag és ingyenes programkínálattal vár a Városligetben található Néprajzi Múzeum. Az évenként megrendezésre kerülő Néprajzi Múzeum Napja a múzeum születésének, valamint az örökség és kultúra ünneplésének napja, ahol lehetőség nyílik bejárni a múzeum minden szegletét izgalmasabbnál izgalmasabb ingyenes programokon.

Néprajzi Múzeum Budapest

Néprajzi Múzeum Napja – 2024. március 5

A budapesti Néprajzi Múzeum a világ egyik legkorszerűbb etnográfiai intézménye. Gyűjteményében a közel 225 ezer néprajzi tárgy mellett egyedülálló fényképfelvételeket, kéziratokat, fotókat, népzenei és filmfelvételeket őriz. A magyar népi kultúra felbecsülhetetlen értékű tárgyi emlékein kívül itt található a térség legnagyobb, távoli kontinensek népeinek kultúráját reprezentáló etnográfiai anyaga is

1872. március 5-én nevezték ki Xántus Jánost a Nemzeti Múzeum Néprajzi Osztályának igazgatóőrévé. Így lett ez a nap a Néprajzi Múzeum születésének is a napja. Az elsőként leltárba vett két és félezer tárgy Xántus János Kelet-Ázsiai expedíciójából származik, ez alapozta meg a múzeum nemzetközi gyűjteményét.

A 152. évforduló alkalmából az intézmény minden szegletét izgalmas ingyenes programokkal nyitják meg az érdeklődők számára. Fefefedezhetjük fel a Néprajzi Múzeum raktárait és Gyűjteményi Központját, megismerkedhetünk a múzeum működésének kulisszái mögötti folyamatokkal, és élvezhetjük a múzeum különleges kiállításait.

A nap folyamán különleges programok és események várják az érdeklődőket, mint például múzeumpedagógiai foglalkozások, tárgysorakozó séta a Gyűjteményi Központban, előadássorozatok, tárlatvezetések, koncertek és kiállításmegnyitók.

Az ezen a napon megnyíló legújabb időszaki tárlat, az „Együtt. Inaktelki képek 2000-2002” egy izgalmas bepillantást nyújt egy kalotaszegi falu életébe az ezredfordulón, és fókuszál a hétköznapi élet bemutatására, valamint a közösséget fenntartó és működtető kapcsolatokra.

Ne hagyd ki ezt az izgalmas és tanulságos napot, ahol garantáltan élményekkel és inspirációval gazdagodsz.

Időpont: 2024. március 5. (kedd), 10:00-18:10

Helyszín: Néprajzi Múzeum, Budapest

Részletes program és további információ: Néprajzi Múzeum Napja és kiállításmegnyitó

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük