Úrkúti (Csárda-hegyi) őskarszt – sziklakatlan a Bakonyban

Az úrkúti őskarszt vagy ahogy még találkozhatunk vele, a Csárda-hegyi őskarszt egy különleges földtani képződmény a Bakonyban. A jura kori nyomokat rejtő, 100 millió éves földtani képződmény nemzetközi viszonylatban is páratlan kincs.

Úrkúti őskarszt

Úrkúti őskarszt – Csárda-hegyi tanösvény

„Csárda-hegyi Őskarszt Ajkától 10km-re található, egyedülálló földtani képződmény. Valaha kézi, külszíni mangán bányászatot folytattak itt, melynek eredményeként került felszínre a jura-kori őskarszt. A tanösvény rövid, hamar bejárható.” – ezekkel a szavakkal és hívogató fotókkal ajánlotta a figyelmünkbe Kozma Andrea az urkúti őskarsztot.

Az Úrkúti-őskarszt, teljes nevén az Úrkúti-őskarszt Természetvédelmi Terület a Bakony gyöngyszeme. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatósága kezelésében levő terület az Ajka, Szentgál és Nagyvázsony irányából elérhető Úrkút település mellett található.

Csárda-hegy oldalában szén után kutatva fedezték fel az ország legnagyobb mangánérc készletét 1917-ben. Kézi, külszíni fejtéssel termelték le a mangánt. Az 1920-as évek volt az úrkúti mangánbánya fénykora.

A bányászat során tárultak fel a sziklakatlanban a világon egyedülálló jura kori, 100 millió éves eredeti formák, őskarszt sziklafalak. A bányászat szerencsére nem okozott komoly károkat, így a dinoszauruszok korának is tartott mezozoikum, a földtörténeti középidő nyomai is fellelhetők benne.

A régmúlt időkről csigák, kagylók, más tengerfenéken élt állatok és tengeri liliomok mészvázainak nyomai tanuskodnak a rózsaszínes, tömött, jurakori mészkőben.

1951-ben országosan védett a területté nyilvánították.

2013 óta 6 állomásból álló, kétszintes tanösvény segíti az őskarszt felfedezését. A mintegy egy kilométeres tanösvényen dzsungelszerű, párás erdőben korláttal ellátott falépcsőkön ereszkedhetünk le a katlan aljára. De ha úgy tartja kedvünk, a peremén sétálva meg is kerülhetjük a különleges helyet.

Úrkúti őskarszt

Az Úrkúti őskarszt és a tanösvény szabadon látogatható.

Nagyon köszönjük a csodálatos fotókat Kozma Andreának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük