Loket vára (Hrad Loket) Karlovy Vary mellett

Loket vára csodálatos környezetben, az Ohře folyó völgyében, Karlovy Varytól alig több mint 12 km-re fekszik. Csehország egyik legrégebbi várának 21 méter magas toronyából páratlan panoráma nyílik az Ohře folyó völgyére. 

Loket vára - Csehország

Loket vára

Loket vára a híres cseh fesztiválvárostól, Karlovy Varytól csupán 12 km-re lévő Loket településen található. A vár és Loket történelmi városrésze egy gránit hegyre épült, amit csaknem teljesen körülöl az Ohře folyó. Fekvésére utalva Arany János – aki többször gyógyult a szomszédos Karlovy Varyban gyógyvizétől – egyszerűen csak „könyökvárnak” hívta

Loket vára - Csehország

A vár egyike Csehország legrégebbi építményeinek. Építtetőjéről nincs pontos információ, egyesek szerint II. Vencel király, más vélekedés szerint Rőtszakállú (I.) Frigyes császár emeltette román stílusban.

Loket vára - Csehország

Az eredeti várban két torony, egy templom és egy főépület állhatott. Később, de szintén a 12. században épülhetett a mai napig látható rotunda, amelyet csak 1966-ban fedeztek fel.

Kezdetben a Prágába vezető kereskedelmi útvonalak védelmét szolgálta. A 13. század elején jött létre a kastély mellett a település, később pedig királyi várossá fejlődött. A tulajdonoscseréknek, a bővítéseknek és átalakításoknak köszönhetően gótikus erőddé változott

A 17. század elején a vár – a részben az összedőlt Városháza pótlásaként – jórészt adminisztratív központként működött.

1788-ban a Habsburgok börtönné alakították át a már romlásnak indult várat. Az átépítések 1822-ig tartottak, amely során a torony melletti palotát teljesen lebontották és a többi épületből is lebontottak egy-egy szintet. 1948-ig börtönként működött.

Amikor a vár tulajdonjoga is visszakerült a városhoz, komoly rekonstrukciós munkálatokra került sor. Jelenleg színvonalas börtön, kerámia és régészeti kiállításoknak ad helyet.

Számos híres filmet forgattak a vár falai között, többek közt itt vették fel a James Bond sorozat Casino Royale részét.

Nagyon köszönöm a fotókat Kozma Andreának!

Utólag még kaptunk egy csodálatos fotót Hoxton Weskertől. Nagyon köszönjük!

Loket vára

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük