Palkonya, a Villányi-borvidék egyik legbájosabb faluja

Palkonya a Villányi-borvidék egyik legbájosabb faluja. Az egy utcás falu szépen őrzi a 18. században ide telepített német szőlőművesek építészeti kultúráját. A község hazánkban elsőként 2007-ben Európai Kulturális Faluja lett. Piros kupolás katolikus temploma a magyarországi körtemplomok egyik legszebb példája. Napjainkban Palkonya neve a gasztrokultúrával is összeforrt.

Palkonya Szent Erzsébet-templom

Palkonya

Palkonya (németül: Balken, Palkan, régi nevén Németpalkonya) Villányi-hegység északkeleti végén, három halastó ölelésében fekszik.

Palkonya nevét az oklevelek 1296-ban említették először, Polkona, Polkuna alakban írva. Ekkor a kéméndi uradalomhoz tartozott. A török megszállás idején is lakott maradt, de lakossága alaposan megfogyatkozott. 1687-ben, a törökök kiűzése után csupán 8 ház állt és 20 lakosa volt. Az 1730-as években német telepesek és néhány szerb és horvát család érkezett a faluba.

A német betelepülők jellegzetes, magas és hosszú házakat építettek maguknak, amilyeneket több baranyai faluban is találunk, például a mecsekaljai Fekeden. Fehérre meszelt vakolatdíszeik egységes hatást keltenek.

Palkonya

Palkonya alapító tagja az Európai Kulturális Falu mozgalomnak, mely 1999-ben jött létre a holland Wijk aan Zee-ben. A mozgalom célja a falusi élet létjogosultságának hangsúlyozása, a falvak értékeinek, kultúrájának ápolása és megosztása. Európa 12 országának falvai aktív kulturális és baráti kapcsolatot ápolnak egymással. Palkonya hazánkban elsőként 2007-ben Európai Kulturális Faluja lett.

Palkonya látnivalói

Árpádházi Szent Erzsébet-templom

A messziről is jól látható piros kupolás katolikus templom a magyarországi körtemplomok egyik legszebb példája. A falu földesurai, a Batthyány család építtette 1816-ban, Szent Erzsébet tiszteletére szenteltették fel.

A barokk főoltár eredetileg a pécsi székesegyházé volt, onnan került át Palkonyára. A kerek templombelső átmérője 13,30 m, magassága 18 m. Az 1960-as években újították fel.

Szőlőhegy

Felsétálva a palkonyai „Weingarten” szőlőhegyre megcsodálhatjuk a 2007-ben felszentelt Szent Bertalan kápolnát és páratlan panoráma tárul elénk.

Pincesor

A faluvégi domboldalon 53 présházból álló pincesor áll. A lakóházak fele helyileg védett műemlék, erről tanuskodik a homlokzatukon látható „Védett” feliratú, házat formázó kerámia.

Horgásztó

A horgásztó gazdag madárvilága és nyugalma felüdülést nyújt a horgászni, kirándulni érkezőknek.

Faluház

A faluház időszaki kiállításokon mutatja be a helyiek történelmét.

A környéken számos jelzett gyalogtúra útvonal van, továbbá itt halad át a nemzetközi „Három folyó” kerékpáros túra útvonal is.

Palkonya leglátogatottabb ünnepe a „Pünkösdi Nyitott Pincék”, mely borkóstolóval, kulturális eseményekkel, gyermekprogramokkal, lovas kocsikázással várja a vendégeket.

Nagyon köszönöm a fotókat Egresi Jánosnak!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük