Mosznai kastély (Mosch-kastély) Lengyelországban

A Mosznai kastély távolról olyan látványt nyújt, mint a Disney-filmek elején a mesekastély, nem hiába tartják Európa egyik legszebb kastélyának. Lengyelország egyik ékköve azonnal elvarázsolja az idelátogatókat mesébe illő külsejével, 99 tornyával és élet hű vízköpőivel. A kastélyban akár meg is szállhatunk, így egy időre királynak érezhetjük magunkat.

Mosznai Kastély Lengyelországban

Mosznai kastély (Mosch-kastély) története

A Mosznai várkastély (lengyelül : Pałac w Mosznej) a romantikus mesebeli és eklektikus építészet kiváló példája, ami Délnyugat- Lengyelországban, Moszna faluban található.

A 7000 m2-es kastélyt a 18. században építették, 365 szoba és 99 torony és kis torony található benne. A kastély az ipari mágnás Tiele-Winckler család lakhelye volt, akik építették és 1866-tól 1945 tavaszáig lakták. A kastélyt körülvevő park Szilézia egyik legrégebbi parkja, idős, monumentális fákkal, csodálatos azálea és rododendron bokrokkal.

A 20. századi ásatások során arra jutottak a régészek, hogy feltehetően egy templomos erőd maradványaira építhették a mosznai kastélyt.

A kastély központi része egy régi barokk palota, amelyet 1896-ban tűz pusztított el, és ugyanabban az évben eredeti formájában újjáépítettek. A munkálatok során a lakóházat kibővítették.

Az épület keleti neogótikus stílusú szárnya 1900-ra készült el a szomszédos narancsházzal együtt. A nyugati szárny neoreneszánsz stílusban épült 1912 és 1914 között.

1945-ben a szovjet Vörös Hadsereg elfoglalta a kastélyt, a tulajdonosok Németországba menekültek. A rövid ideig tartó szovjet irányítás a második világháború által okozott kisebb károkhoz képest jelentős károkat okozott a kastély belső berendezéseiben.

A második világháború után 1972-ig különböző egészségügyi intézmények otthona volt.

Mosznai kastély látogatása

1998 óta a kastélyban galéria működik, ahol rendszeres kiállításokon mutatják be különböző művészek munkáit. A kastélyban található egy kápolna is, amelyet koncertteremként használnak.

A kastélyt körülvevő parknak nincsenek pontos határai, és a közeli mezőket, réteket és erdőt is magában foglalja. A kaputól indulva tölgyes, majd vadgesztenyés sugárút vezet a vár felé. A parkban áll Hubert von Tiele-Winckler emlékműve. A parkban található egy tó egy szigetecskével, amelyet a tulajdonosok Húsvét-szigetként emlegettek.

Mosznai Kastély Lengyelországban

A kastély egyszerű látogatásán túl extra kastély látogatásra is lehetőség van pénteken, szombaton és vasárnap 17.00 és 19.00 órai kezdettel. Tornyokat, földalatti folyosókat, eddig elzárt szobákat és egy  komor kriptát is bemutatnak az extrém kastélylátogatás során.

A Mosznai kastélyba szállás is foglalható a különleges apartmanokban és szobákban. A kastély éttermében megkóstolhatók a sziléziai konyha specialitásai. Szauna és gyógyfürdő gondoskodik a tökéletes feltöltődésről.

További információk elérhetők a kastély hivatalos oldalán: http://www.moszna-zamek.pl/

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük