Havi-hegyi templom és híres mandulafája Pécsett

2019. március 19 óta különös figyelem övezi a Pécs talán legszebb mandulafáját. A Havas Boldogasszony-templom előtt díszelgő, csavarodott törzsű mandulafa ugyanis kiérdemelte az Európai Év Fája 2019 címet. Ismerkedjünk meg a mandulafa és a Havi-hegyi templom történetével!

Havi-hegyi templom és mandulafa

Havi-hegyi templom története

Havas Boldogasszony-templom (röviden Havi-hegyi templom) Pécs egyik legismertebb katolikus temploma. A templomot az 1690-91 évi pestisjárvány túlélői építették a város fölé magasodó fehér sziklákra. A város lakói fogadalmat tettek, hogy a járvány elmúltával emlékkápolnát emelnek.

A legenda szerint azért pont ide épült, mert egy álom szerint ott kellett állnia a hálából épülő templomnak, ahol hó esett azon az augusztusi éjjelen, amikor elhatározták építését. A hófoltot itt, a Kokas-dombon találták meg. Az építőanyagot kézben hordták fel a meredek hegyoldalon. Az egyszerű barokk fatornyos templomot 1697-ben szentelték fel Havas Boldogasszony tiszteletére. A korábbi Kokas-domb pedig a templom nevének hatására idővel Havi-hegyre változott.

Havi-hegyi templom és mandulafa

1711-ben, majd 1780-ban tűzvész rongálta meg. A második tűzvész után építették a korábbi fatorony helyére a jellegzetes, fehér, kőből készült tornyot piros kupolával.

1844-ben XVI. Gergely pápa búcsúkiváltságot adományozott a templomnak, minden év augusztus ötödikén tartják a búcsújárást Havas Boldogasszony tiszteletére.

1878-ban állították fel a templomtól délre a Piéta-keresztet, melyet Bartalits Mihály készített. 1900-ban készült el a templom melletti feszület, mely Kiss György alkotása.

2016 szeptemberétől 2017 augusztusáig felújítási munkálatokat tartottak.

A templom oltárképe a római Santa Maria Maggiore-bazilika oltárképének hiteles másolata. Az oltár két oldalán a pestis ellen védő Szent Rókus illetve a zarándokok védőszentje, compostellai Szent Jakab szobra áll. A két mellékoltáron Szent Flórián képe, illetve Szent Sebestyén festett faszobra látható.

Havi-hegyi templom és mandulafa

Havi-hegyi mandulafák

Janus Pannonius pécsi püspök 1466-ban írt egy dunántúli mandulafáról, mely az örök megújulás jelképe lett. De már a rómaiak is ültethettek mandulafákat Sopianae-ban. Pécs a török hódoltság alatt vált először híressé mandulatermesztéséről.

Havi-hegyi templom és mandulafa

Az 1880-as években, a filoxéra járvány során kipusztult szőlők helyére is mandulásokat telepítettek, vélhetően ekkorra tehető a Havi-hegy legöregebb fáinak ültetése is. A Havi-hegy mandulafáit közel 100 éve, 1916-ban említik először a napilapok.

Most viszont a nemzetközi elismerésnek köszönhetően egyre többen látogatnak el az öreg mandulafához és a kis templomhoz.

Havi-hegyi templom és mandulafa

Nagyon köszönöm a csodálatos fotókat Egresi Jánosnak!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük