Megkezdődött a Szegedi Szabadtéri Játékok

Szombaton tartották a Szegedi Szabadtéri Játékok idei évadának első előadását. A csodálatos Dóm téren megrendezett előadásoknak különleges hangulatát több alkalommal volt már szerencsém átélni. Nem emlékszem már mikor fertőződtem meg, de az utóbbi években legalább egy előadáson ott vagyok.

Szegedi Szabadtéri Játékok

Évek óta biztos pont az életemben egy nyár szegedi előadás. Nem épp olcsók a jegyek. Ha hozzászámoljuk az utazási és szállásköltségeket is, akkor különösen szép summa jön össze. És akkor ott van még a rizikó, hogy az időjárás közbe szól. Kb. 12-14 előadást láttunk már, de szerencsére elég jól megúsztuk eső nélkül. Az utóbbi évek szélsőséges időjárásai miatt egyre többet kell izgulni, de azért mindig bevállalom.

Egyik évben délután hatalmas zápor volt, de estére már nyoma sem volt a felhőknek.

Egy alkalommal a kilenc órai kezdést el kellett halasztani, de 22.45-kor elkezdődött az előadás és rendben le is zajlik.

Szegedi Szabadtéri Játékok

Egy másik évben előadás előtt egy órával érkezett a hatalmas eső, remény sem volt, hogy 23 óráig eláll, amikor még elkezdik az előadást. A következő nap volt az eső nap, arra mi már nem tudtunk ott maradni, de a jegyeket ismerősöknek át tudtuk adni, akik másnap este csodálatos csillagos égbolt alatt élvezhették az előadást.

Tavaly előtt még ragyogó napsütéses időben érkeztünk Szegedre, estére viszont hatalmas vihar érkezett a város fölé. Az előadás elmaradt. A következő napon, az esőnapi előadást megkezdték ugyan, de még az első félidő vége előtt be kellett fejezni az eső miatt. Ekkor végül visszafizették a jegyek árát, de mi nem a pénzre vágytunk volna, hanem az előadásra lettünk volna kíváncsiak.

Tavaly egy szombati előadás szintén elmaradt a rossz idő miatt. Másnap, amikorra a mi jegyünk szólt felhős volt az ég, a hostessek Szegedi Szabadtéri logóval ellátott esőköpenyeket osztogattak. Szerencsére az esőköpenyekre nem volt szükség, a 4.000-es nézőközönség önfeledten élvezhette az előadást.

Szegedi Szabadtéri Játékok

Szegedi Szabadtéri Játékok története

Szegedi Szabadtéri Játékok ötletét Juhász Gyula, szegedi költő vetette fel először 1926-ban. A „főpróbát” négy évvel később, a Fogadalmi Templom felszentelésére rendezett ünnepségsorozat keretében tartották. Ekkor bebizonyosodott, hogy az árkádsorral körbevett templomtér akusztikája kiváló, ideális helyszín a szabadtéri színielőadások megrendezésére.

Az első igazi előadásra, a Magyar Passióra 1931. június 13-án került sor. Ezt követően minden évben megrendezték a szabadtéri előadásokat, Szeged fő attrakcióját. A sikersorozatnak a II. világháború vetett véget.

Az 1939-es szezon után  20 évet kellett várni az újrakezdésre. 1959. július 25-én a Hunyadi László dallamaival kezdődött meg a Szegedi Szabadtéri Játékok második fejezete.

Az egész teret az év minden napján elfoglaló lelátót 1994-ben csak az előadások idejére felállított, mobil nézőtérre cserélték. A nézőtéri szektorokat az 1879-es tiszai nagy árvíz idején segítséget nyújtó európai fővárosokról (London, Róma, Párizs, Berlin, Brüsszel, Bécs), illetve Szeged testvérvárosairól (Darmstadt, Turku, Parma, Nizza, Szabadka, Toledo, Odessza) nevezték el.

Szegedi Szabadtéri Játékok

2014-ben nagy változás történt, a dóm rekonstrukciója miatt a színpadot 180 fokkal elfordították és nem a dóm adta az előadások hátterét. 2016-ban, a 85 éves jubileumi évadra visszafordították a színpadot és nézőteret az eredeti irányba. A régi helyére, a székesegyház lépcsősorára a színpadot már nem lehetett visszatenni, ezért a játszóhely és a négyezer fős lelátó is valamivel hátrébb került. A Dóm tér Tisza felőli oldalán, hosszában helyezik el az öltözőket és a műszaki tárakat.

Szegedi Szabadtéri Játékok

2017-re az évekig gondot okozó toalett gondok is megoldódtak. A kitűnő program és a feltétek most már teljes mértékben adottak. Csupán az égiekkel kell jóban lenni, hogy a színészek és nézők örömére négyezer ember vastapsa zendüljön fel a szegedi éjszakában.

Szegedi Szabadtéri Játékok

Legjobb a Dóm tér közelében foglalni szállást. Nekünk mindig jól esik a 10-15 perces levezető séta a szállásig. Annak sem kell azonban aggódni, aki a város másik részére kíván hazajutni, a tömegközlekedési eszközök minden előadási napon megvárják az előadás végét és a szabadtéri jeggyel ingyen használhatók.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük