Hol veheted hasznát a motorcsónak jogsidnak Magyarországon?

Szeretnél gyönyörködni Budapestben vagy a Dunakanyarban úgy, ahogy még sosem tárult eléd ez a pompás panoráma? A Duna vizén száguldva egészen máshogy látod majd a tájat, de a Tisza-tavon, Abádszalókon és a Sarudi-medencében is bőgetheted a motort, ha egy újabb, kevésbé nyüzsgő vidéket járnál be inkább. Délegyházánál és Kopáncson a jetskiddel repeszthetsz, a motorcsónakkal húzott vízisíelést pedig a Miskolc melletti Hejő-tavon, a Heves megyei Kálban, valamint a Szamoson és a Tiszán is kipróbálhatod. Hogyan szerezhetsz jogsit a motorcsónakodhoz? Azt is megmutatjuk!

motorcsónakozás jogosítvánnyal

A Tisza-tó: a Sarudi-medence és Abádszalók

Ha a Balaton már túl zsúfolt neked, de a szíved mégis a vízhez húz, próbáld ki a Tisza-tavat, amely hazánk legnagyobb mesterséges tava. Az érintetlen természet ugyan egyre több turistát vonz, mégsem kell nagy tömegtől tartanod. 127 négyzetkilométeres területen jut bőven hely a strandolóknak, de a vízi sportok szerelmeseinek is, emellett a környéknek rendkívül gazdag a növény- és állatvilága, így mindig találsz felfedeznivalót, ha kicsit szünetet tartanál a száguldásban.

Szeretnéd élvezni a korlátlan sebességet? A Tisza-tó Sarudi medencéjében nincs limit: bármekkora teljesítményű motorcsónakkal vízre szállhatsz, sőt a családoddal, barátaiddal bátran banánozhattok, fánkozhattok, vízisíelhettek és wakeboardozhattok is. A Tisza-tó déli részén pedig vár az Abádszalóki-öböl amely 14 négyzetkilométeres, összefüggő területével igazi mennyország a vízi sportok rajongóinak. Még Európán belül is ritkaságnak számít, hogy ekkora vízfelületen szabad utat kapjanak a motoros sporteszközök!

Budapest és a Dunakanyar

Csodáld meg Budapestet, ahogy még nem láthattad: suhanj át a Lánchíd alatt, pillants rá a kivilágított Országházra és a Budai Várnegyedre, és gyönyörködj a Gellért-hegy vonulataiban a vízről, egy egészen más perspektívából. Biztosan számtalanszor végigjártad már a Dunakanyart is, de tartogat még meglepetéseket, hidd el! A visegrádi Fellegvár, a Salamon-torony, az esztergomi Bazilika, mind-mind felejthetetlen élmény, ha a hullámzó Duna adja hozzá a keretet.

Ráadásul szebbnél szebb kikötőkben pihenhetsz meg ezeken a környékeken, ahol számos földi jóval is várják a megfáradt hajóst. De be is barangolhatod a Dunakanyar történelmi jelentőségű városait, amíg a motorcsónakod, motoros yachtod pihen, vagy tehetsz egy jó túrát a Börzsönyben vagy a Pilisben, ha megszakítanád kicsit a vízi örömöket.

motorcsónakozás jogsival

Hogyan szerezhetsz motorcsónak jogosítványt?

Kedvet kaptál egy komolyabb motorcsónakhoz, amellyel akár egy nagyobb baráti társaságot is magaddal vihetsz, és lóerőkorlátozás nélkül szelheted a habokat? Egy motorcsónak jogosítvány birtokában jetskit és motoros yachtot is vezethetsz nem csak Magyarországon, de az Európai Unió számos folyóján és belvizein is. Iratkozz be egy kedvtelési célú kisgéphajó vezetői tanfolyamra, ahol megtanulhatod a belvízi hajózás elméletét és gyakorlatát, többek közt:

  • a hajózási földrajzot, vízrajzot;
  • a hajózás alapjait, a hajózási szabályzatot;
  • a hajós szaknyelvet;
  • a nyíltvízi és a kikötői manővereket;
  • a kormány, a kül- és belmotor, illetve a kötelek kezelését; valamint
  • a vízből mentést.

Szeretnéd beszerezni a szükséges felszereléseket? Böngészd végig a Ship Store hajósbolt kínálatát, ahol szakértőket kérdezhetsz arról, hogy milyen kötelező és javasolt eszközöket kell magaddal vinned, ha kihajózol.

Képek forrása: Pixabay

Hirdetés (X)

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük