Biztosítók védenek az utazásszervező csődjétől

Július 1-től egy új uniós szabályozásnak köszönhetően bátrabban fizethetünk be utazásokra. Az uniós változásokkal a magyar jogalkotók újragondolták a vagyonbiztosítékok rendszerét. Így az utazásszervező csődje esetén nagyobb az esélyünk, hogy visszakapjuk a befizetett, de nem teljesített utazás összegét. 

Biztosítók védenek az utazásszervező csődjétől

Biztosítók védenek az utazásszervező csődjétől

Az utasokra nézve kedvező változás lényege, hogy a korábban egységes fedezet két részre bomlik. A vagyoni biztosíték, – ami lehet bankgarancia, biztosítás vagy pénzbeli letét is -, júliustól kizárólag a befizetett előlegre, illetve részvételi díjakra nyújt fedezetet.

A szállítást is magában foglaló utazásokhoz az utazásszervezőnek biztosítást kell kötnie. Ez a biztosítás nyújt fedezetet az utas esetleges kényszerű kint tartózkodása és hazautaztatása költségeire.

A kétféle fedezet meglétéről még a szerződéskötést megelőzően köteles az utazásszervező tájékoztatni az utast.

Itt tudod ellenőrizni, hogy mely utazási irodák kerültek ténylegesen bejelentésre, milyen összegű vagyoni biztosítékkal rendelkezik, vagy éppen, hogy melyik céget tiltották el a tevékenység folytatásától:

bejelentett és letiltott magyar utazási irodák

Fontosnak tartom megjegyezni, hogy az új szabályozás nem érinti a klasszikus utasbiztosításokat, azok megkötése továbbra is ajánlott.

Az utazásszervezőket érintő változás csak az iroda csődje esetén jelent védelmet. Ha bárkit baleset ér, beteg lesz, esetleg a poggyászával adódnak gondok, továbbra is csak akkor számíthat a biztosítótársaságok segítségére, amennyiben rendelkezik utasbiztosítással.

További olvasnivalók hasonló témában

Köszönöm a megosztásokat!
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  • 1
  •  

Nézd meg ezeket is!

Te is jártál egy csodálatos helyen és szívesen megosztanád velünk fotóidat, gondolataidat? Várjuk szeretettel!
Csatlakozz a Közel és távol Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos információról, érdekességről!

Iratkozz fel a Közel és távol hírlevélre, hogy minden fontos utazási hír, információ eljusson hozzád!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük