Haczów fatemploma 600 éve büszkén áll

A fáról úgy tartják, hogy nem a legjobb alapanyag építkezéshez, mert hosszútávon nem tud ellenállni a természet erőinek. Haczów fatemploma, amit a 14. században építettek alaposan rácáfol erre. Jelenleg is teljes szépségében, sértetlenül áll a dél-lengyelországi község központjában.

Haczów fatemploma

Haczów fatemploma

Kiss P Dórától néhány sor kíséretében kaptunk csodálatos fotókat csodálatos fatemplomról.

„A lengyelországi Haczów Boldogságos Szűz Mária Mennybemenetele – fából készült gótikus temploma a 14. század végén épült. Ez a legnagyobb fa gótikus templom Európában és ugyanakkor a legrégebbi fa templom Lengyelországban. 2003-ban felvették az UNESCO kulturális örökség listájára.”

Haczów fatemploma

Semmit nem von le a templom értékéből, hogy a világörökségi címet nem egyedül kapta, a környéken található másik 5 templommal együtt érdemelték ki az elismerést Kis-Lengyelország déli részének fatemplomai megnevezéssel.

Kis-Lengyelország déli részének fatemplomai

A történetileg értékes és építészetileg érdekes gerendaépítésű lengyelországi fatemplomok a 14.-18. századból származnak. Legrégebbinek az 1388-ban épült, fent bemutatott Haczów-i templomot tartják. A norvég dongatemplomok, az ún. „stavkirkék” után a második legrégebbi faszentély-csoportnak számítanak Európában. Kiemelkedő példái a római katolikus kultúra középkori templomépítészetének.

Haczów fatemploma

A különböző századokban épült templomokon jól megfigyelhető a faépítészet fejlődése. A legújabb, a debnoi Mihály arkangyal templom 1736 és 1756 között épült. Építészeti formáját tekintve (bazilika formában épült főhajóval és két oldalhajóval) különbözik a többitől, bár ugyanazzal a technológiával épült. Akár csak a többinél, ennél a fatemplomnnál sem használtak szöveg a rögzítéshez.

Debno temploma

debno temploma

A hat település, amelyen világörökségi fatemplomot találunk:

  • Binarowa,
  • Blizne,
  • Dębno,
  • Haczów,
  • Lipnica Murowana,
  • Sękowa.

Nagyon köszönjük a fotókat Kiss P Dórának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük