Cigánd elbűvölő rózsakertje a Bodrogköz egyetlen városában

Cigánd a Bodrogköz magyar területének egyetlen városa és egyben legnagyobb települése. Falumúzeuma mellett a református templomot körülölelő rózsakertje miatt is érdemes ellátogatni a borsodi városba. Hogy mennyire elbűvölő Cigánd rózsakertje, azt olvasónk csodálatos fotókkal illusztrálta.

Cigánd rózsakertje

Cigánd rózsakertje

Bodrogköz délnyugati részén fekvő település, Cigánd az magyarországi Bodrogköz egyetlen városa és egyben legnagyobb települése. A gazdag hagyományokkal és küzdelmes történelmi múlttal rendelkező település fejlődése az 1994-ben átadott II. Rákóczi Ferenc Tisza-híd megépítésével kezdődött. A híd megnyitotta az utat a szomszédos Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, elsősorban a 17 km-re lévő Kisvárda irányába. A lendületes fejlődésnek köszönhetően 2004-ben városi rangot kapott.

A rózsa ez egyik legismertebb és legkedveltebb virág és egyben az egyik legfontosabb virágszimbólum a nyugati világban. Minden világvallásban fontos szerepet tölt be. A tövisek óvta gyönyörű, illatos virág a szépséget, a szerelmet, a titoktartást, az életet, a vért, a halált és az újjászületést jelképezi. Az ókori görögök és rómaiak Aphroditének (Venusnak) szentelték, a szépséget és a szerelmet jelentette. Azt tartották róla, hogy Adonisz véréből fakadt.

Árpád-házi Szent Erzsébet, a legismertebb magyar születésű szent neve jótékonykodásai és adakozásai révén a rózsákkal is összekapcsolódott.

Az iszlámban a rózsa a férfi szépséget, valamint Mohamednek és két fiának a vérét jelenti. Bagdad rózsája a törvény, az őstörvény, a tudás, együttesen az igazság és Allah szimbóluma. A Budapesten található legészakibb iszlám zarándokhelynek, a Gül baba türbének is fontos díszítőelemek a rózsák.

A Kelet-Ázsiában és Európában őshonos rózsákról kevesen tudják, hogy nemcsak szépségükért érdemes termeszteni őket. A legkedveltebb romantikus virág gyógyhatásai révén nemcsak a lelket, de a testet is gyógyítja.

különböző típusú, színű, fajtájú rózsáknak más-más jelentése van. A nyolcszirmú rózsa a megújulást jelenti, a kék rózsa a lehetetlent, a vörös és fehér az ellentétek egységét. Az aranyrózsa – az áldást is jelképező pápai jelvény – a tökéletesség szimbóluma.

Hazánkba is nagy tisztelete van a rózsáknak. Elég csak a fertődi Esterházy-kastély 100 éves rózsalugasára, vagy a szőregi rózsára gondolni, ez utóbbi még a Hungarikumok közé is bekerült. A budatétényi Rozarium európai szinten is elismert.

A katolikus zarándok hely, Máriakálnok rózsái és a kecskeméti Boldogasszony Rózsafüzér után olvasónknak köszönhető most megismerhetjük Cigánd református templomát körülvevő rózsakertet is.

Vargáné Dócs Valéria olvasónk csodálatos fotókkal invitál a cigándi református templom környezetének megtekintésére: „A szülővárosomból, Cigándról a Református Egyház és környezete.”

Nagyon köszönjük a csodás fotókat Vargáné Dócs Valériának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

2 hozzászólás

 1. Gizella Marczi Očenášová szerint:

  Bodrogköz nem csak Magyarországon de Szlovákiában is felszik. Ott is van egy városa, amit Királyhelmecnek hívnak. Ezért ez a kijelelentés, hogy ” Bodrogköz egyetlen városa Cigánd” nem felel meg a valóságnak.

  • Jeno szerint:

   Vagyis ezzel azt mondja, hogy a Bodrogközi tájegység egybe tartozik, hiába vágja el a határ?
   Igaza van!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük