Chichén Itzá, a csodálatos maja romváros

Chichen Itza, a leghatalmasabb maja város volt Mexikóban. A város egyedülálló építészeti rom-együttese 1988 óta az UNESCO kulturális világöröksége, és 2007. július 7-től a világ hét új csodáinak egyike.

piramisok Mexikóban - Chichén Itzá, csodálatos maja romváros

Chichén Itzá, csodálatos maja romváros

Chichén Itzá maja-tolték romváros Közép-Amerikában, a Yucatán-félsziget északi részén, Mexikóban. Nevének jelentése: az itzai kút kávájánál, ami arra a természetes vízgyűjtő területre utal, amelyen a város fekszik. A víz nagyon is fontos volt itt, mert a Yucatán-félsziget nagy részén nincsenek folyók. Az őslakosok hatalmas föld alatti víznyelő barlangokból, illetve mély, aknaszerű természetes kutakból nyerték a friss vizet.

Chichén Itzá városát a maják alapították 435 és 455 között. 682-690 körül, a várost tápláló kutak kiszáradása miatt elhagyták a települést. A természetes kutak újratöltődése után visszaköltöztek, és 879-től ismét fejlődésnek indult. A hatalmas templomvárosban maja főpapok és magas funkcionáriusok éltek. A alacsonyabb rangú hivatalnokok és földművesek a város körüli síkságon élve látták el a városlakókat.

987-ben Topilcin-Quetzalcoatl tolték fejedelem – akit a maják Kukulkánnak hívtak – birodalma új fővárosává tette. A tolték művészet állandó vérontásról tanúskodik. Épületeiket harci események, emberszívet lakmározó sasok képeivel, szörnyekkel és kígyó-madár-jaguártestű fantáziaállatok alakjaival díszítették.

1221-ben polgárháború tört ki, kkor a város több épülete leégett és Chichén Itzá hanyatlásnak indult.

Chichén Itzá legérdekesebb épületei

Kastély – El Castillo

Chichén Itzá legimpozánsabb épülete a Kukulkán tollas kígyóisten tiszteletére emelt piramistemplom, amit Quetzalcoatl, a toltékok királya emeltetett 987 körül. A kilenc teraszra tagolódó, négyzetes kőtemplom 55 méter magas. Minden oldalán 91-91 lépcsőfok, összesen 365 vezet fel a tetőn álló szentélyhez, „ahol a legyőzött ellenség szívét kivágva mutattak be győzelmi áldozatot”.

A tavaszi és őszi napéjegyenlőség idején a kelő és nyugvó Nap sugarai által vetett árnyékok egy, a templomból előkúszó kígyó alakját elevenítik meg, a fejet és a farkat a piramis alján és tetején kőből faragták ki.

Harcosok temploma

A Harcosok temploma lépcsős piramistemplom, tetején két cellára osztott kőboltozatos szentéllyel és Chacmool-szoborral. Az épület a harcosélet szépségének állít emléket.

Labdajáték-pálya

A pok ta pok elnevezésű rituális labdajáték a maja kultúra egyik jellemző eleme. A téglalap alaprajzú pályát hosszanti irányban magas fallal határolták, amelynek két végén 6,5 méter magasan egy-egy körgyűrű volt, amelyen a labdát a kezek és lábak használata nélkül, azaz vállal, mellel, vagy csípővel kellett átütni.

Főpapok temploma

A lépcsős szerkezetű piramistemplom, az El Castillo kicsinyített mása. A belsejéből induló lépcsősor 42 méter mély sírkamrába vezet.

Apácakolostor

A tolték építészet egyik legépebben ránk marad emléke állami, közigazgatási épület volt, amelyben sok szobrot találtak a kutatók.

A Csiga – El Caracol

A Csiga négyszögletes platón álló hengeres épület egy, a gömbkupolához felvezető csigalépcsővel, amely egy obszervatórium volt. A maják a folyosót megvilágító napsugár szögét használták fel arra, hogy megállapítsák a nap-éj egyenlőségek időpontját. Az El Caracol sarkainál hatalmas, vízzel teli kőedényeket helyeztek el. A víz felszínén visszatükröződő csillagképeket megfigyelve pontosították összetett, de rendkívül pontos naptári rendszerüket.

Áldozat kútja

Az Áldozat kútja egy természetes 23 méteres tágas mélyedés, az alján vízforrással. Szárazság idején élve dobták bele az áldozatokat, hogy cselekvésre bírják az Esőistent. A feltárt csontmaradványok szerint gyermekeket és felnőtteket löktek áldozatul a mélybe. A kút régészeti feltárása során a csontok mellett szentképeket, edénymaradványokat, drágaköveket is találtak, de ezek nagy része sokkal későbbi időkből származik.

Nagyon köszönöm a fotókat Tóthné Évának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük