A piramisok titkainak leleplezése – videó

A piramisok titkai emberemlézet óta foglalkoztatják az emberiséget. Vajon kik és milyen technikákkal építhették ezeket a monumentális, tiszteletet követelő és csodálatra méltó építményeket? Erre és hasonló kérdésekre keresi a választ az a film, amit most ajánlok megnézésre. Ez az egyik legjobb piramisokkal és azok titkaival foglalkozó film, amit valaha láttam.

egyiptomi piramisok

Egyiptomi piramisok érdekességei

Az egyiptomi piramisok említésekor legtöbben csak a legismertebbekre, az ókori világ 7 csodájába tartozó gízai piramisokra gondolnak, pedig Egyiptomban több mint 130 piramist tartanak nyilván. Az első, Dzsószer fáraó lépcsős temetkezési helye a Kr. e. 27. században épült meg Szakkarában. A legutolsó piramisépítő a Kr. e. 16. században élt I. Jahmesz volt.

Kheopsz (Hufu) fáraó piramisa épült a legkorábban az ókori világ hét csodája közül, mégis ez az egyetlen, amely mindmáig fennmaradt. A legnagyobb piramis 2,3 millió kőtömbből áll, közel 6 millió tonnát nyom. 20 év alatt épült fel, a 4 ezer munkásnak naponta 800 tonnányi kőtömböt kellett a megfelelő helyre tenniük. A „Király kamrában” található, 25-80 tonnás gránittömböket a több mint 800 km-re délre található Asszuánból szállították ide. 

A 146,5 méter magas Kheopsz-piramis több mint 3800 évig, a 160 méteres lincolni katedrális 1311-ben történő felavatásáig a legmagasabb építmény volt a Földön.

Piramosok Egyiptomon kívül a világ más tájain is épültek. Legismertebbek a maja és azték piramisok Mexikóban, de Peruban és Kínában, sőt Európában, Montenegróban is találkozhatunk velük.

A Nílus-völgyében, Egyiptomban találjuk a legrégebbi négyszögletes alapú építményeket. Ismertségben ezeket a Mexikóban található azték és maja piramisok követik.

A piramisok titkai – videó

Színes, magyarul beszélő, dokumentumfilm. A piramisok évszázadok óta izgalomban tartják az emberiséget, az egyszerű turistáktól a kutatókig, tudósokig. Ez a hat évig készült, lélegzetelállítóan izgalmas dokumentumfilm egy fantasztikus utazásra hív minket, Kínától Peruig, Egyiptomtól Mexikóig, hogy felfedje a világ különböző részein található piramisok rejtélyét, feltárva ezeknek az elképesztő építményeknek az üzenetét a modern kori emberiség számára, alapjaiban változtatva meg a történelmünket és a jövőnket is.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük