A lenyűgöző Basakert, azaz a babócsai nárciszmező

Minden év áprilisának végén illatos nárcisztengerré változik a Somogy megye déli részén található babócsai Basakert. Európa legnagyobb egybefüggő nárciszmezője, a 13 hektáros babócsai nárciszmező több ezer látogatót vonz évente. A hagyományosan megrendezésre kerülő Nárcisz napon a csillagos nárciszok a megszokott szépségükben tündökölnek és rengeteg program várja a látogatókat.

Basakert, azaz a babócsai nárciszmező

Basakert, azaz a babócsai nárciszmező

A Basakert 13 hektáros parkjában mindössze egy-két hétig csodálható meg a fehér csillagos nárcisz, mégis rengeteg érdeklődőt vonz Európa legnagyobb egybefüggő nárciszmezője. Az április végén, május elején virágba boruló babócsai nárciszmező virágait a legenda szerint egy török basa ültette a törökök 150 éve uralma alatt.

Babócsa Somogy megye déli részén található, a Barcsi járásban. A község határában lévő Basakert 1977 óta védett természetvédelmi terület. Úgy tartják, hogy a nárciszt még a babócsai végvárat ostromló török pasa felesége hozta magával távoli hazájából és ültette el. A rossz nyelvek szerint nem a basa felesége, hanem a maga a basa ültette be a területet nárcisszal, hogy háremhölgyeit gyönyörködtesse.

A 13. század elején Babócsa a Tibold nemzetség birtoka volt, ők alapítottak itt apátságot a bencések számára. Babócsa végvára a 16. században török kézre került. Erről az időszakról tanúskodik a kupolás török kút és a csillagos nárcisz rét. A kertben 1984 és 1992 között régészek ásatásokat végeztek. Többek között egy 14-15. századi templom maradványát és a körülötte levő temetőt tárták fel. Kissé távolabb pedig egy török fürdőre bukkantak, melynek falai fél-másfél méter magasságig maradtak meg.

A tavasszal nárciszokkal borított terület ősszel lilára vált, akkor ugyanis halványlila őszi kikerics díszíti a Basakertet.

A csillagos nárciszok fővirágzása idején a helyeik Nárcisz nappal, zenés-táncos falunappal megünneplik a csodálatos virágokat.

Az elkerített terület szabadon látogatható, ha nyitva van a kapu.

Nagyon köszönöm a fotókat Egresi Jánosnak!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük