A jeruzsálemi Szent Sír-templomot formázza a tátrai Jégtemplom

2022-ben immár 10. alkalommal nyílt meg a Tátrai Jégtemplom (Tatranský ľadový dóm) a Magas-Tátrában, a szlovákiai Tarajkán. A jégművészek az idén a jeruzsálemi Szent Sír-templomot faragták ki hatalmas jégtömbökből. A 225 tonna jégből életre keltett építmény minden nap 09:00-től 16:15-ig várja a látogatókat. A belépés 2022-ben is ingyenes.

Tátrai Jégtemplom 2022-ben a jeruzsálemi Szent Sír-templomot formázza

A tátrai Jégtemplom attrakciója 2022-ben: jeruzsálemi Szent Sír-templom

A Magas-Tátra leglátogatottabb téli nevezetességének, az Ótátrafüred feletti Tarajkán kialakított jégtemplom az idén szolgál újdonságokkal.

„2022. november 17-én, csütörtökön immár 10. alkalommal nyitja meg kapuit a Tátrai Jégtemplom (Tatranský ľadový dóm). A jubileumi jégpalota témáját ezúttal egy egyedülálló szakrális épület, a jeruzsálemi Szent Sír-templom adta. A Tátra leglátogatottabb téli látnivalója a jubileumi évben nem csak egyedi épületet, hanem első alkalommal további kivételes élményt is biztosít a látogatók számára – a Tátrai Jégtemplom történetében első alkalommal a látogatók beléphetnek a jégfalak közé, ahol körbejárhatják az ún. Aediculát, amely Jézus sírját rejti. A jégtemplom ezúttal is Adam Bakoš jégszobrászművész vezetésével épült fel, a remekmű elkészítésében összesen 22 jégszobrász és jégfaragó vett részt Csehországból, Szlovákiából és Németországból, akik 225 tonna jégbe leheltek életet.
A tarajkai Jégtemplom 2022. november 17-től minden nap 09:00-től 16:15-ig várja a látogatókat, a belépés ezúttal is ingyenes!” – olvasható a Magas-Tátra info Facebook oldalon, ahonnan a bejegyzés fotói is származnak.

Minden évben egy ismert és sokat látogatott templomot formáznak meg a síszezon kezdete előtt. Az előző években kialakították már többek közt a párizsi Notre-Dame és a vatikáni Szent Péter-bazilika épületét is. 2021-ben Európa népszerű zarándokhelyéről, a Spanyolországban található Santiago de Compostela-i Szent Jakab-katedrálisról mintázták a 11 méter magas 225 tonna jégből készült jégcsodát.

A jeruzsálemi Szent Sír-templom (latinul: Ecclesia Sancti Sepulchri) a kereszténység egyik legfontosabb szentélye. Jézus Krisztus keresztre feszítésének, közeli sírjának és feltámadásának helyét is magában foglalja.

A „Szent Sír-templom” megnevezés a nyugati kereszténység körében elterjedt név, az ortodox egyházak szerint ez a Feltámadás temploma (Anasztaszísz). Jeruzsálem egykori falain kívül található helyszín a Golgotát (koponya-hegy) is magába foglalja. A templom hat felekezet tulajdonában van. A római katolikusok, a görögkeletiek, az örmény ortodoxok, a szír keresztények, az etióp keresztények és a koptok megosztva birtokolják a tereket. A Keresztút utolsó 5 (10-14.) stációit találjuk a bazilikában.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük