75 éves Keukenhof: A tavasz varázslatos birodalma

2024. március 21-én ismét megnyílt a tulipánok tündérmesébe illő birodalma, Keukenhof, hogy a csupán 8 hétes nyitvatartása alatt látogatók százezreit bűvölje el a tavasz legszebb virágaival. Az idén 75 éves csodálatos park Hollandia egyik legkedveltebb turisztikai célpontja. A jubileumi évadot a királyi család tagja, Margriet hercegnő nyitotta meg hivatalosan. Ha Hollandiába látogatsz tavasszal, ne hagyd ki Keukenhofot! A park varázslatos hangulata, a színpompás virágok és a tavaszi levegő felejthetetlen élményt nyújtanak.

A 75 éves Keukenhof megnyitó ünnepsége

Amit a 75 éves Keukenhofról tudni érdemes

Keukenhof park területe a 15. századig vadászterület volt. A 15. században Jacqueline hainaut-i grófnő tulajdonába került, aki konyhakertként („keukenhof” hollandul konyhakertet jelent) kezdte használni a kastélya számára. A 17. században Adriaen Maertensz Block, a Holland Kelet-Indiai Társaság kertésze egzotikus növényekkel bővítette a kertet.

A 20. század elején a holland virágtermelők lobbiztak a park megnyitása mellett, hogy bemutathassák a világnak a holland virágkultúrát.

A virágkiállítás az első szezonban óriási sikert aratott, 236 000 látogatót vonzott. A 32 hektáros történelmi parkot eredetileg Jan David Zocher holland építész tervezte angol tájkert stílusban, és ma hétmillió tulipán, jácint, nárcisz és más hagymás növény otthona. A park virágbemutatóit a pavilonokban több száz virághagymát szállító közreműködők és hatszáz virágot és növényt szállító termelők támogatják.

A Keukenhof már 75 évvel ezelőtt is a holland királyi család kedvenc helyszíne volt. 1950. május 2-án Juliana királynő védnöksége alatt a királyi család meglátogatta a virágkiállítást.

Az elmúlt 75 évben a Keukenhof nem csak Hollandia jelképévé vált, hanem a díszvirágok és a turizmus egyik kiemelkedő helyszínévé is fejlődött. Sikereit a virágok iránt elkötelezett emberek generációinak köszönheti.

Margriet hercegnő és a Symphony of Colors koncert nyitotta meg Keukenhof jubileumi évét. Az esemény zenei rendezője, Eric van Tijn egyedi számot komponált, melyben a klasszikus zene, a kortárs pop- és táncműfajok ötvöződnek. A Laetitia Gerards által előadott koncert és dalválogatás az új élet szimbólumait, a tavasz káprázatos színeit és virágait ünnepli. A Keukenhof Symphony of Colors koncertje nem csupán egy új szezon kezdetét jelenti, hanem ünnepi hangulatban emlékezik meg a park 75 éves történetéről.

Az ünnepi évadnak jubileumi kiállítás, nemzetközi postabélyeg, a Metropole jazz és popzenekar jubileumi koncertje, dokumentumfilm és még sok más tevékenység is része lesz.

Tulipánvirágzáskor Hollandiában

Érdekességek a Keukenhop parkról

A park lenyűgöző statisztikákkal büszkélkedhet:

 • Több mint 7 millió virághagymát ültetnek el évente,
 • 32 hektáron terül el,
 • 15 kilométernyi sétány vezet a színpompás virágágyások között,
 • Több mint 800 féle tulipánfajtát csodálhatunk meg,
 • De nem csak tulipánok nyílnak itt, hanem nárciszok, jácintok, íriszek, liliomok, rózsák, orchideák és szegfűk is.

Érdekességek Keukenhofról:

 • A parkban minden évben más-más téma köré szervezik a virágkiállítást.
 • Számos szökőkút, tó és pavilon teszi még hangulatosabbá a parkot.
 • A parkban éttermek, kávézók és szuvenírboltok is találhatók.
 • Lehetőség van csónakázásra, kerékpározásra és vezetett túrákon is részt venni.
 • A park a tulipánszezonban, március végétől május közepéig tart nyitva.

Keukenhof tökéletes választás:

 • A természet szerelmeseinek
 • A virágkedvelőknek
 • A családoknak
 • A romantikus pároknak
 • Azoknak, akik egyedülálló élményre vágynak
Tulipánvirágzáskor Hollandiában - kérdezz-felelek
Photocredit: Keukenhof / Laurens Lindhout

Tippek a Keukenhof meglátogatásához

 • A parkot a legkönnyebben Amszterdamból vagy Schiphol repülőtérről lehet megközelíteni busszal vagy vonattal.
 • Érdemes online megvásárolni a belépőjegyet a sorban állás elkerülésére.
 • Olcsóbban jövünk ki, ha buszos menetjegyet és park belépőt egyaránt tartalmazó kombinált jegyetváltunk.
 • Érdemes kora reggelre vagy késő délutánra tervezni a látogatást, amikor kevesebb a tömeg.
 • Viselj kényelmes cipőt, és öltözz rétegesen, mert az időjárás változékony lehet.
 • Ne felejtsen el fényképezőgépet vinni magaddal!

Keukenhof 2024. március 21-től május 12-ig várja látogatóit. Ne hagyd ki ezt a különleges élményt!

Videón a Keukenhof park

Még több olvasnivaló Keukenhofról

A világ legszebb és legnagyobb tavaszi kertjét, a holland Keukenhofot a két hónapos nyitva tartása alatt több százezren látogatják. A március közepétől május közepéig nyitvatartó kert a tavaszi hagymások színpompájával és illatával valamint varászlatos sétaútjaival igazi testi-lelki feltöltődést, kikapcsolódást ígér. Nézd meg fotókon és videón, hogy milyen csodálatos Keukenhof, Európa konyhakertje, a holland tulipán park!

A Tulipánvirágzáskor Hollandiában utazáson többedmagammal a 4. napot vártuk a leginkább. Ez az a nap, amikor az épített örökségek mellett a természet is nagy hangsúlyt kap. A delfti és a hágai városnézés után jól esett a séta a csodálatos virágok között. A világ legnagyobb tavaszi kertjében, a Keukenhof virágparkban nem kevesebb mint 7 millió tavaszi virág szépségében gyönyörködhettünk.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük