Festőien színpompás rét a Vértesalján

Májusban különösen érdemes nyitott szemmel járni szerte az országban. Bíborherék, kamillák és pipacsok ezrei vették át az uralmat és festették színesre a Vértes lankáit. A szántókat beborító vadvirágok és takarmánynövények látványa méltán pályázik a legidillibb táj címre. Nézd meg, milyen színpompás a rét a Vértesalján.

rét a Vértesalján.

 

Festőien színpompás rét a Vértesalján

A csodálatos fotókat készítő Farkas Ferenc elárult néhány titkot a képek készítésének helyéről, sőt egy fontos figyelmeztetést is közzétett:

“Mit nekünk holland tulipánmezők, ha vannak vértesi méhlegelők…
A fotók a Szár és Vértesboglár környéki szántókon készültek. Bíborhere és mézontófű, néhol búzavirág virít (de a gyepes részen tarka pettyeskosbor, az erdőszélen nagy ezerjófű is volt). A méhlegelőkbe senkinek nem ajánlott egy jó fotóért bemászni: a gazdák sem örülnének, a méhek meg különösen nem 🙂 )”

Mi az a bíborhere?

 

A bíbor lóhere (Trifolium incarnatum) vagy olasz lóhere néven ismert, a Fabaceae családba tartozó lóhere egyik faja, amely Európa legnagyobb részén őshonos. 

Az egynyári gyógynövény 20-50 cm magasra nő. A tavasszal és nyáron nyíló virágai dúsak, vörös vagy bíbor színűek. A bíborlóherét a mezőgazdaságban általában nitrogénmegkötő takarónövényként és takarmánynövényként használják. A fehérje gazdag növény értékes élelem a szarvasmarhák és más állatok számára. Szénát is készítenek belőle.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A réten igazi ritkaságokkal is találkozhatunk.

 

Nagyon köszönjük a csodálatos fotókat Farkas Ferencnek!

Hasonló látvány fogadja a Vértes fővárosa, Csákvár felé igyekvőket is.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük