Programok gyerekekkel – nem csak gyermeknapra

A gyerekek egész évben központi szerepet játszanak az életünkben, de van egy nap, amikor még inkább fókuszba kerülnek. Május utolsó vasárnapja hazánkban 1950 óta a gyermekeké, ekkor tartjuk a Nemzetközi gyermeknapot. A programok gyerekekkel programajánló, amit ma hoztam nem feltétlenül erre az egy napra vonatkozik. Olyan helyeket, programokat gyűjtöttem csokorba, ahova kis gyerekekkel is kimozdulhatunk, hogy egy vidám, tartalmas nap után élményekkel telve hajtsuk álomra a fejünket.

Programok gyerekekkel

A jól kitalált programok gyerekekkel is lehetnek élvezetekesek. Lényeg, hogy az az életkoruknak, érdeklődésüknek megfelelő legyen. A programok nem kifejezetten erre az egy napra szól, a nyári szünetben is jó választás lehet egy-egy ilyen kiruccanás. A legtöbbjük pedig nagyszülő-unoka programnak is kiváló.

Kisvasutak

Lassan újra zötyög az ország valamennyi kisvasútja. Indulás előtt mindenképp érdemes a hivatalos oldalt felkeresni, mert pl. a Gemenci kisvasút is egyelőre rövidített pályán közlekedik. A Széchenyi-hegyi Gyermekvasút a gyermeknapi hétvégén még nem üzemel, csak június 3-tól utazhatunk rajta újra.

Szinte mindegyik kisvasút közelében egyéb látnivalókat is találunk. Lillafüreden és Szilvásváradon például olyan sok érdekesség és látnivaló vár, hogy egy egész napot el tudunk ott tölteni.

Állatkertek

A gyerekek körében megunhatatlanok az állatkertek, szerencsére ezekből is szép számmal találunk az országban. Mindegyik igyekszik valami különlegessel elkápráztatni a látnivalókat. A nyíregyházi Sóstó Zoo-ban például naponta többször fókashow-t is nézhetünk, ami benne van a belépőjegy árában.

A Budakeszi Vadaspark azért is különleges, mert a város zajától távol, egy erdő közepén, természetes környezetben találjuk. A Vadaspark szomszédságában található Dinóparkban 25 dinoszaurusz faj életnagyságú modellje csodálható meg.

Várak

Egyre több várunkban találkozhatunk korhű ruhába öltözött idegenvezetőkkel, akik a gyermekek számára is érdekes módon mesélnek a törnélemről. A Siklósi vár kapitánya még reppelt is, hogy megragadja a fiatal korosztály figyelmét. Sok várunkban van panoptikum is, ahol – mint például a Egri várban – akár életképeket is láthatunk a vár történelméből.

De ugyanígy nagyon izgalmas felmászni egy elhagyatott várhoz vagy templomromhoz, főleg, ha ott fenn csodálatos panoráma vár, mint például a Balaton-felvidéken a Szent Balázs-templomromnál Szentantalfán.

Miniparkok, makettparkok

A miniparkok vagy makettparkok látogatása szintén a gyerekek kedvére való program. A Dinnyési Várpark mini várai épp oly érdekesek lehetnek, mint a szarvasi Mini Magyarország Makettpark, ahol még az építmények között robogó kisvonatokat is megcsodálhatjuk.

Mini Magyarország

Hajókázás

A hajókázással sosem foghatunk mellé. A Dunakanyar kiváló célpont, főleg most, hogy ismét elindultak a Dunkanyari körjáratok, ahol egy jeggyel egész nap utazhatunk tetszés szerinti le és felszállással. Ezzel felfedezhetjük Zebegényt vagy akár a Visegrádi várat.

Miniszobok keresgélése

Kolodko Mihály miniszobrai elbűvölő kis cukiságok, amelyekkel egyre több helyen találkozhatunk az országban. Nagyobb gyerekekkel a szobrok keresgélését még élvezetesebbé tehetjük, ha a megtalálhoz szükséges információkat rejtvényes formában közöljük.

Rossz idő esetére 3D galéria

Van egy hely Budapesten, ahol a minden felnőtt bátran gyerekké válhat. Egy hely, ahol az egész család jól szórakozhat. Egy hely, ahova még a kamasz gyerekeket is el lehet cibálni, mert nem érzik cikinek, hogy a szülőkkel vagy a nagyival tartanak. Egy szuper hely, ahol nencsak szabad, de szinte kötelező a fényképezőgép vagy a mobiltelefon kamerájának használata. Ez a 3D Gallery, egy interaktív vizuális galéria, ahol próbára teheted kreativitásodat és garantáltan jól érzed magad.

Programok gyerekekkel

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük