Rio de Janeiro botanikus kertje

Rio de Janeiro botanikus kertje (Jardim Botanico) Dél-Amerika első, legnagyobb és egyben legszebb növénykertje. Az 54 hektáros területen 6500 különböző, a világ különböző pontjairól származó és őshonos növényt csodálhatunk meg. Ez utóbbiak közül több Brazília veszélyeztetett fajainak hivatalos listáján is szerepel.

Rio de Janeiro botanikus kertje

Rio de Janeiro botanikus kertje

Rioban járva nem feltétlenül a botanikus kertet gondoljuk a legfőbb látnivalónak. Akár egy teljes napot is eltölthetünk a csodás növények között,  de ha pár óránk van, akkor is érdemes beugrani.

Dél-Amerika legjelentősebb botanikus kertjét 1808-ban a Napóleon elől Brazíliába menekült VI. János, Portugália királya hozta létre egy lőporgyár mellett. A gyárat 1831-ben lebontották, ma múzeum áll a helyén.

VI. János ültetette el a sokak által legnagyobb látványosságnak tartott  királyi pálmasort.

Rio de Janeiro botanikus kertje

Vágya egy olyan botanikus kert létrehozása volt, ahol a világ különleges növényeit, virágait, fáit egy helyen mutatják be. Az őshonos növényeken túl a föld más trópusi régióiból is telepíttetett ide növényeket.

Árnyas sétautakon a rengeteg cserje, lugason kúszó növénycsoda mellett az Amazonas vidékének vízi világával is megismerkedhetünk. A mesterséges vízesésekkel díszített japánkert vízililiomai is kihagyhatatlanok.

Az orchidea-házat a 19. század végén építették. Az 1998-ban felújított épületben 600 orchideafaj mellett számos egyéb különleges növényfajban is gyönyörködhetünk.

A Jardim Botânico ad otthont a kontinens vezető növény-laboratóriumának. Itt található továbbá Dél-Amerika legátfogóbb botanikai könyvtára is, több mint 32.000 kötettel és Brazília átfogó herbáriuma 650.000 szárított növénypéldánnyal.

Nagyon köszönjük a csodálatos fotókat Tóthné Évának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük