8 kevésbé ismert, bájos magyar tó, amit érdemes felkeresned

1992 óta március 22-én tartjuk a Víz világnapját. Magyarországon szerencsés helyzetben vagyunk, édesvíz készleteink átlagon felüliek, termál-, gyógy- és ásványvizekben is bővelkedünk. Most 8 eldugott vagy kevésbé ismert, ugyanakkor nagyon bájos magyar tó megismerésére és felfedezésére hívlak.

A vizek országa vagyunk, ehhez nem fér kétség. Ha valakit megkérünk, hogy mondjon magyar tavakat, akkor biztos a legnagyobbakkal kezdi. Sorolja a Balatont, a kiskörei víztározóból kialakult Tisza tavat, az UNESCO világörökségi tájunkon fekvő Fertő tavat. Aztán nagy valószínűséggel beugrik még a vizek városából a tatai Öreg-tó, a tavi rózsáiról is híres Hévízi-tó, jó esetben a Kis-Balaton, a Szelidi-tó és ez egy csodálatos fotó miatt igen felkapottá vált Bokodi-tó.

8 bájos magyar tó, amit érdemes felkeresned

Igyekeztem olyan tavakat, választani, amelyekről már részletesen írtam itt blogban is. Most csak néhány kedvcsináló szóval említem meg ezeket, ha szeretnél többet tudni róluk, akkor a nevére vagy a fotóra kattintva eljutsz a részletes leíráshoz.

A sorrend véletlenszerű, nem pedig valamiféle rangsort jelent.

Csónakázótó, Szombathely

A mesterségesen kialakított csónakázótó és környéke rengeteg kikapcsolódási lehetőséget kínál. Igazi relaxációs övezet tavakkal, uszodával, stranddal, játszótérrel, futópályával, skanzennel, kempinggel, szállodával, vendéglátó-helyekkel.

Hámori-tó, Lillafüred

A Hámori-tó egy mesterségesen megnagyobbított tó Felső-Hámor és Lillafüred határában. Sokiág nem is volt neve, egyszerűen csak Taj néven emlegették (a német Teich – tó szó után). De hívták Diósgyőri tónak is, a helyiek gyakran a „feneketlen tó”-ként utalnak rá.

Hubertlaki-tó

Bakonybéltől 3,5 kilométerre található a csodálatos Hubertlaki-tó, amit egyszerűen csak a bakonyi Gyilkos-tónak neveznek. A mesterségesen kialakított tó látványa valóban emlékeztet Székelyföld legszebb tavára.

Bánki-tó, Bánk

Nógrád megye gyönyörű tengerszeme, a Bánki-tó méltán kapta a palóc Balaton nevet. A festői természeti környezetben fekvő tiszta vízű tó nyaranta a strandolni vágyók és horgászok kedvelt célpontja. Télen a befagyott vize korcsolyázáshoz kiválóan alkalmas. Legszebb talán még is tavasszal, amikor az éledező természetben gyönyörködhetünk.

Sástó

Mátrafüred szomszédságában az 1960-as évektől népszerű kirándulóhely Sástó. A fúrótoronyból lett kilátóból a tájon végigtekintve mindig új és új arcát mutatja. Itt találhatjuk az ország legmagasabban fekvő (520 m) csónakázásra és horgászásra alkalmas tavát is.

Naplás-tó, Budapest

Naplás-tó (hivatalos nevén Szilas-pataki árvízvédelmi tározó) Budapest XVI. kerületében, Cinkota mellett található. A tó és közvetlen környezete 1997 óta tájvédelmi körzet. A közeli Cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban

Sóstó, Nyíregyháza

Nyíregyháza északi részén, Sóstógyógyfürdőn találjuk a csodálatos környezetű Sóstót. A közel 9,5 hektár vízfelületű tó nátriumsó koncentrációja és a sziksótartalma igen magas, maximális mélysége 2 és fél méter. Északi része csónakázótóként, a város felé eső része, fürdőhelyként funkcionál.

Rétimajor

Rétimajor egy tórendszer Sárbogárd közelében. A teljes terület megközelítően 800 hektár, ebből 700 a vízfelület, melynek jelentős részén tervszerű halgazdálkodás folyik. Észak-nyugati oldalán található az Örspusztai Horgászcentrum, ahol három horgászható tó várja a pecázás szerelmeseit.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

2 hozzászólás

  1. Vinczen Józsefné Magdi szerint:

    A belépő jegyek nyerteseinek gratulálok, és nagyon sajnálom, hogy nem tudok ott lenni! Nagyon köszönöm a a gyönyörű helyek, nevezetességek bemútatását. A videokat is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük