Ismét lesznek Lótusz Napok a szegedi Füvészkertben

2023. július 29-én, szombaton és 30-án vasárnap ismét megrendezésre kerülnek a hagyományos Lótusz Napok a Szegedi Fűvészkertben. A két napos rendezvénnyel az évről-évre a tóban megújuló indiai lótusz virágzását is ünnepelik. Július utolsó hétvégéjén ismét távol-keleti hangulatot varázsolnak a Füvészkertbe, zenével, tánccal, ízekkel és illatokkal idézik meg a kelet varázsát.

Lótuszos-tó a Szegedi Füvészkertben

Lótusz Napok a szegedi Füvészkertben: 2023. július 29-30

A szegedi Füvészkert egyik legnagyobb látványossága a Lótuszos tó, ami különösen az indiai lótuszok július és augusztus közötti virágzása idején a legszebb. Itt csodálható meg Közép-Európa legnagyobb szabadtéri indiai lótusz állománya.

A lótuszt számos keleti kultúrában igen nagy tisztelet övezi, a tisztaság, a felvilágosodás, a megújulás és újjászületés jelképeként tartják számon. Dél-, és Délkelet-Ázsiában honos faj a buddhizmus terjedésével jutott el szubtrópusi és forróégövi vidékekre és Ausztrália észak-keleti részére.

indiai lótusz

A Szegedi Tudomány Egyetem Füvészkertje több éves előkészítő munka után 1932-ben nyílt meg a nagyközönség előtt Győrffy István kezdeényezésére. Az első lótusz töveket Győrffy István az óföldeáki Návay-kastély parkjából telepítette a tóba, amik azóta is jelen vannak és mára már a tó vízfelületének több mint a felét birtokolják.

Az indiai lótusz mellett tavirózsát, vízijácintot, rucaörömöt, vizisalátát, füzéres süllőhínárt, bodros békaszőlőt is megcsodálhatunk a tóban.

Az indiai lótusz rizómájával (föld alatti szár) kapaszkodik a talajba és ezzel telel át. Szegeden a tófenék közelében egész évben 22 fokos ártézi víz áramlik, ez tartja megfelelő hőmérsékleten az iszapot a fagyos téli napokon is.

Májusban jelennek meg a kékes-zöld színű, pajzsalakú levelek, melyek magasan a víz felszíne fölé ágaskodnak. Júliusban nyílnak ki az illatos, hosszú kocsányukkal a levelek fölé emelkedő sötét rózsaszín virágok.

Július végén és augusztusban szinte az egész tavat zöld levélszőnyeg és a belőle kiemelkedő rózsaszín virágok borítják. A csúcsvirágzáshoz kapcsolódva 2008 óta minden évben megrendezik a két napos Lótusz napokat, ahol az indiai lótuszt, a távol-keleti növényeket és kultúrát népszerűsítik.

Többször megcsodáltam már a szegedi lótuszok virágzását. Egy alkalommal a Lótusz napokon is részt vettem. A sok kiegészítő rendezvény, az indiai ételkostolók, zenés, táncos programok, jóga oktatás, gyakorlás, indiai fotókiállítás, a szakszerű, élvezetes tárlatvezetés mind-mind hozzájárult ahhoz, hogy úgy érezzem ide még vissza kell térnem. Hiába volt sok ember, zene, fesztivál hangulat, a kert maga volt a béke szigete. Nyugtató, pihentető, kikapcsoló varázslat.

indiai táncosok a szegedi lótusz napokon

Persze ha inkább csöndre, egy kis elmélyedésre vágysz, akkor inkább egy hétköznapi napon keresd fel a Szegedi Füvészkertet. Ha rám hallgatsz, ezt a lótusz virágzás idején teszed.

Indiai lótuszvirágzás videón

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük