Az Aranygombos Telkibánya látnivalói

Telkibánya egykor arany- és ezüstbányázata révén volt világhírű, ma csodálatos természeti környezete vonzza a látogatókat. Az Árpád-kori királyi bányák leghíresebbje található itt. Valamikor „aranygombos Telkibánya” néven emlegették a falut, a legenda szerint ugyanis a nemesfénybányászat fénykorában arannyal vonták be a templomtorony gombját. Telkibánya és környékének látnivalói akár egy napos kiruccanáshoz is megfelelőek, de érdemes több napot is eltölteni a jó levegőjű, kellemes környezetben. A természti látnivalók között van például a gejzír kút, ami a környék legfiatalabb utóvulkáni képződménye, és gyakorlatilag még mindig aktív. 

Telkibánya látnivalói

Telkibánya rövid története

Telkibánya a Zemplén északi részén, Borsod-Abaúj-Zemplén megye Gönci járásában, a szlovák határ közelében, csodálatos természeti környezetben helyezkedik el. Az Árpád-kori királyi bányák leghíresebbje található itt.

A Zemplén legjelentősebb nemesfém előfordulása Telkibánya környékén található. Első írásos említése 1270-ből származik, Teluky falut és bányatelepet, mint Füzér tartozékát említik. Az arany és ezüst bányászat valószínűleg már a 13. században elindult, 1341-ben Nagy Lajos bányavárossá emelte. A felső-magyarországi bányavárosok (Gölnicbánya, Szomolnok, Rudabánya, Jászó, Rozsnyó, Igló) szövetségének a tagja volt. Zsigmond király uralkodása alatt kapta az Aranygombos Telkibánya nevet.

A 17. századi bányaszerencsétlenség után Telkibányán megszűnt a bányászat, ezzel gazdasági jelentősége is csökkent. A bányák újbóli megnyitását Mária Terézia rendelte el. A 19. század elején a telkibányai arany- és ezüstbányák még működtek.

A regéci uradalom részeként gazdája előbb a Lórántffy, Thököly, majd Rákóczi-család volt, később a kincstár kezébe is került. 1825-ben a környékbeli kaolin-lelőhelyekre alapozva Bretzenheim Ferdinánd herceg porcelángyárat alapított Telkibányán. Ez volt az első porcelángyár Magyarországon. A kaolin rossz minősége miatt áttértek a kőedény gyártásra, majd 1926 után Hollóházán folytatódott a porcelángyártás.

Na de most már tényleg jöjjenek Telkibánya látnivalói!

Telkibánya látnivalói

Telkibánya az Országos Kéktúrán és a Rákóczi-túrán keresztül is elérhető kellemes sétával. Szintén elérhetjük Hejcét, ahol emlékmű figyelmezetet a Szlovák Légierő An–24-es repülőgépének 2006-os katasztrófájára, a független Szlovákia történetének eddigi legnagyobb légi szerencsétlenségére. A repülőgép Koszovóból hazatérő szlovák békefenntartó katonákat szállított Szlovákiába, amikor 2006. január 19-én Magyarország északi részén, Hejce és Telkibánya községek között lezuhant. A fedélzeten tartózkodó 43 fő (a 8 fős személyzet és 35 fő utas) közül egy élte túl a balesetet.

Vártemplom – ma református templom

A régi település központja a mai Templom-domb és közvetlen környezete lehetett, ahol a 14. századtól vár állott. Az első templom ennek része lehetett.

Kopjafás temető

A Templom–dombon található temetőben különleges kopjafák állnak. A kopjafák törzse négyzet alapú hasáb, tetejük pedig különböző. Más a felnőtt férfiaké és nőké, a fiúké és a lányoké.

Helytörténeti kiállítás

1970-ben nyílt meg a kiállítás, ahol megtekinthetők hazánk első porcelángyárának termékei, valamint a hajdani bányaváros nemesérc-bányászatának emlékei. Megismerhető a Zempléni-hegység állat – és növényvilága épp úgy, mint a község használati eszközei, néprajzi tárgyai, házi szőttesei.

Érc- és Ásványbányászati Múzeum

Az első magyar porcelángyár egykori épületében működő múzeumben makettek mutatják be a bányászat középkori technikáját, a telkibányai kőedényeket és a magyarországi ásványokat.

Alexandrai Szent Katalin-ispotály és kápolna

1367 előtt Telkibánya déli szélén egy fából készült kápolna állt, ennek elbontását Kuprer György telkibányai bányaispán kérte Lajos királytól, hogy ispotályt építsenek helyére. Az ispotály idegenek, zarándokok, betegek, szegények és rászorulók gondozására a vendég iránti szeretet címén fenntartott intézmény. Később az ispotályhoz egy kápolnát is építettek. Nevét a telkibányai bányászok védőszentjéről Szent Katalinról kapta.

Telkibánya látnivalói

Jegesbarlang

Egykor méretes jégcsapok és kiterjedt zúzmara borította a bánya falait, ma jóval szerényebb méretű képződmények találhatók benne. A jég képződése a magas páratartalomnak köszönhetően indul be. A hegy gyomra a legnagyobb téli hidegben sem hűl -7 fok alá, nyáron a legnagyobb hőség idején maximum 7-8 fokos. A jégbarlang sajnos nem látogatható, de a lezárt vasajtajának nyílásán bekukucskálhatunk.

Vadászati kiállítás

A kiállítás egy helyi erdőmérnök magángyűjteménye, közel 100 zempléni trófeát tartalmaz és vadászattal kapcsolatos felszerelések és faragványok is megtekinthetőek.

Aranyásók útja tanösvény Telkibányán

Az „Aranyásók útja” földtani és bányászattörténeti tanösvény 2011-ben készült el. Induló állomása a Pálháza felé vezető úton, a Jegesbarlang melletti kiépített pihenőhelynél van. Az egykori horpat, a későbbi tárók nagyrésze ma már alig látható, de az információs táblák segítenek informálódni.

Királykút – Mátyás király kútja és Szép Ilonka sírja

A vadregényes úton elérhető Királykút a Zempléni-hegység egyik legismertebb és legkedveltebb kirándulóhelye. A legenda szerint tényleg megfordult itt életében Mátyás király és vadászat közben itt ismerte meg szerelmét, Szép Ilonkát, akinek síremléke a kút mellett található.

Károlyi-kastély – Kőkapu

Kellemes sétával elérhetjük a Zemplén kapuját, a Kőkaput, ahol a Károlyiak egykori vadászkastélya szállodaként várja a nyugalomra vágyókat és ahol a Pálházi erdei kisvasút is megáll.

Ósvavölgyi-gejzírkút

Az Ósva- völgyben a Cser- hegy lábánál egy kúp alakú 7-8 méter magas szikla áll közvetlen a tövében egy langyos vizű forrással. Ez az egyik legszebb és különleges tanúja a környéken végbemenő utóvulkáni működésnek. A gejzír kút földtanilag is különleges képződmény, hiszen a több tűsziklától eltérően anyaga nem perlit, hanem kemény, kovásodott riolit. Feltehetően ez a környék legfiatalabb utóvulkáni képződménye, ami gyakorlatilag még mindig aktív. Erre utal a forrás langyos vize.

Ósvavölgyi-gejzírkúp Telkibánya mellett

Tipp Mészáros Henriettól: „Ha telkibányán jártok, feltétlenül próbáljátok ki a telkibányai ragulevest az Aranybánya nevezetű étteremben! Fantasztikus íz élményben lesz részetek, azt garantálom!”

Nagyon köszönöm a fotókat Mészáros Henriettnek!

Kiss P. dóra kiegészítése: „Szent Katalin kápolna és szobor. A legenda szerint Szent Katalin bájos, fiatal lány volt, a szobor túl komoly, szomorú Katalint ábrázol.”

Telkibánya a Hazahúzó műsorban – videó

Látnivalók Telkibánya környékén

Hazánk egyik legrégebb óta működő kisvasútja, a Pálházi Állami Erdei Vasút a Zemplén magas hegyei és völgyei között, csodálatos természeti környezetben zakatol. A sziklába vájt alagúton haladva a vadászkastély alatt érkezünk meg a varázslatos Kőkapu megállóhelyhez, ahol érdemes leszállni és kellemes sétával felfedezni a környéket.

Gönc kisváros Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, az ország egyik legészakibb városi rangú települése. Jelentőségét az adja, hogy itt volt esperes és itt fordított Károlyi Gáspár, az első magyar biblia fordítója. A gönci hordó, mint mértékegység a településről kapta a nevét. Nézzük, melyek Gönc látnivalói.

A Zempléni-hegység legkeletibb részén, egy meredek oldalú vulkáni kúpon magasodik a Füzéri vár. Az erődítmény már a tatárjárás előtt is állt, így az egyik legrégebbi várunk. Az 1526-os mohácsi csata veresége és Szapolyai János megkoronázása után egy évig itt őrizték a magyar királyi koronát. A Nemzeti Várprogram keretében még tart a felújítása, de a munkálatok alatt is látogatható.

A füzérradványi Károlyi-kastély Nemzeti Kastélyprogram keretében 2021-ben újult meg. A kívül-belül megszépült kastély új, érdekes interaktív kiállításokkal várja látogatókat.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük