Az Aranygombos Telkibánya látnivalói

Telkibánya egykor arany- és ezüstbányázata révén volt világhírű, ma csodálatos környezete vonzza a látogatókat. Valamikor “aranygombos Telkibányként” emlegették a falut, a legenda szerint ugyanis a nemesfénybányászat fénykorában arannyal vonták be a templomtorony gombját. Nézzük, melyek Telkibánya látnivalói!

Telkibánya látnivalói

Telkibánya látnivalói

Telkibánya a Zemplén északi részén, a szlovák határ közelében, csodálatos természeti környezetben helyezkedik el.

A Zemplén legjelentősebb nemesfém előfordulása Telkibánya környékén található. Első írásos említése 1270-ből származik, Teluky falut és bányatelepet, mint Füzér tartozékát említik. Az arany és ezüst bányászat valószínűleg már a 13. században elindult, 1341-ben Nagy Lajos bányavárossá emelte. A felső-magyarországi bányavárosok (Gölnicbánya, Szomolnok, Rudabánya, Jászó, Rozsnyó, Igló) szövetségének a tagja volt. Zsigmond király uralkodása alatt kapta az Aranygombos Telkibánya nevet.

A 17. századi bányaszerencsétlenség után megszűnt a bányászat, ezzel gazdasági jelentősége is csökkent. A bányák újbóli megnyitását Mária Terézia rendelte el. A 19. század elején a telkibányai arany- és ezüstbányák még működtek.

A regéci uradalom részeként gazdája előbb a Lórántffy, Thököly, majd Rákóczi-család volt, később a kincstár kezébe is került. 1825-ben a környékbeli kaolin-lelőhelyekre alapozva Bretzenheim Ferdinánd herceg porcelángyárat alapított Telkibányán. Ez volt az első porcelángyár Magyarországon. A kaolin rossz minősége miatt áttértek a kőedény gyártásra, majd 1926 után Hollóházán folytatódott a porcelángyártás.

Na de most már tényleg jöjjenek Telkibánya látnivalói!

Vártemplom – ma református templom

A régi település központja a mai Templom-domb és közvetlen környezete lehetett, ahol a 14. századtól vár állott. Az első templom ennek része lehetett.

Kopjafás temető

A Templom – dombon található temetőben különlges kopjafák állnak. A kopjafák törzse négyzet alapú hasáb, tetejük pedig különböző. Más a felnőtt férfiaké és nőké, a fiúké és a lányoké.

Helytörténeti kiállítás

1970-ben nyílt meg a kiállítás, ahol megtekinthetők hazánk első porcelángyárának termékei, valamint a hajdani bányaváros nemesérc-bányászatának emlékei. Megismerhető a Zempléni-hegység állat – és növényvilága épp úgy, mint a község használati eszközei, néprajzi tárgyai, házi szőttesei.

Érc- és Ásványbányászati Múzeum

Az első magyar porcelángyár egykori épületében működő múzeumben makettek mutatják be a bányászat középkori technikáját, a telkibányai kőedényeket és a magyarországi ásványokat.

Alexandrai Szent Katalin-ispotály és kápolna

1367 előtt Telkibánya déli szélén egy fából készült kápolna állt, ennek elbontását Kuprer György telkibányai bányaispán kérte Lajos királytól, hogy ispotályt építsenek helyére. Az ispotály idegenek, zarándokok, betegek, szegények és rászorulók gondozására a vendég iránti szeretet címén fenntartott intézmény. Később az ispotályhoz egy kápolnát is építettek. Nevét a telkibányai bányászok védőszentjéről Szent Katalinról kapta.

Telkibánya látnivalói

Jegesbarlang

Egykor méretes jégcsapok és kiterjedt zúzmara borította a bánya falait, ma jóval szerényebb méretű képződmények találhatók benne. A jég képződése a magas páratartalomnak köszönhetően indul be. A hegy gyomra a legnagyobb téli hidegben sem hűl -7 fok alá, nyáron a legnagyobb hőség idején maximum 7-8 fokos. A jégbarlang sajnos nem látogatható, de a lezárt vasajtajának nyílásán bekukucskálhatunk.

Vadászati kiállítás

A kiállítás egy helyi erdőmérnök magángyűjteménye, közel 100 zempléni trófeát tartalmaz és vadászattal kapcsolatos felszerelések és faragványok is megtekinthetőek.

Aranyásók útja tanösvény

Az “Aranyásók útja” földtani és bányászattörténeti tanösvény 2011-ben készült el. Induló állomása a Pálháza felé vezető úton, a Jegesbarlang melletti kiépített pihenőhelynél van. Az egykori horpat, a későbbi tárók nagyrésze ma már alig látható, de az információs táblák segítenek informálódni.

Királykút – Mátyás király kútja és Szép Ilonka sírja

A vadregényes úton elérhető Királykút a Zempléni-hegység egyik legismertebb és legkedveltebb kirándulóhelye. A legenda szerint tényleg megfordult itt életében a király és vadászat közben itt ismerte meg szerelmét, Szép Ilonkát, akinek síremléke a kút mellett található.

Károlyi-kastély – Kőkapu

Kellemes sétával elérhetjük a Zemplén kapuját, a Kőkaput, ahol a Károlyiak egykori vadászkastélya szállodaként várja a nyugalomra vágyókat.

Tipp Mészáros Henriettól: “Ha telkibányán jártok, feltétlenül próbáljátok ki a telkibányai ragulevest az Aranybánya nevezetű étteremben! Fantasztikus íz élményben lesz részetek, azt garantálom!”

Nagyon köszönöm a fotókat Mészáros Henriettnek!

Kiss P. dóra kiegészítése: “Szent Katalin kápolna és szobor. A legenda szerint Szent Katalin bájos, fiatal lány volt, a szobor túl komoly, szomorú Katalint ábrázol.”

Köszönöm a megosztásokat!
  •  
  • 12
  •  
  •  
  •  
  •  
  • 12
  •  

Nézd meg ezeket is!

Te is jártál egy csodálatos helyen és szívesen megosztanád velünk fotóidat, gondolataidat? Várjuk szeretettel!
Csatlakozz a Közel és távol Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos információról, érdekességről!

Iratkozz fel a Közel és távol hírlevélre, hogy minden fontos utazási hír, információ eljusson hozzád!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük