Zsolnay kerámiás Vasváry-villa – MTA Székház Pécs

Pécsett, a Mecsek-oldalban álló egykori Vasváry-villa a város egyik legszebb épülete. A Zsolnay Porcelángyár remekeivel díszített épület ma a Baranya megyei megyeszékhely MTA-székházaként funkcionál.

Vasváry-villa

Vasváry-villa

Pécs tehetősebb polgárai a 19. század második felében kezdek el kőházakat, emeletes nyaralókat építeni a Mecsek-oldalba a présházak helyére. A Vasváry-villát az egyik leggazdagabb pécsi kereskedő, Vasváry György építette 1884-ben. Pár többségében alpesi stílusú házakat emeltek, Vasváry György szakított a hagyományokkal az itáliai reneszánsz jegyében építette fel villáját helyi mesterek közreműködésével. Az épület tervezője és a kőműves-, valamint az ácsmunkák kivitelezője Szánthó Antal pécsi mester volt.

Az épület gazdagon díszített pirogránit épületkerámiáit a pécsi Zsolnay Porcelángyárban készítették. A villára 1296 különböző színes kerámia díszítőelem került, ebből 1240 az épület belsejében.

Vasváry György hatalmas műtárgy gyűjteményt halmozott fel a nyaralóban. A kollekció legtöbb darabja a Zsolnay Porcelángyárból származott, de jelentős arányt képviseltek a helyi vasművesség termékei is.

Legszebb része a színes mázas majolika domborművekkel gazdagon díszített déli homlokzat. A homlokzat felső sarkában balra az építtető, Vasváry György, jobbra Vasváryné Rüffl Mária egymás felé forduló portréja látható. A két oldal a négy évszak allegóriája jelenik meg, ezek a budapesti Műcsarnok homlokzatán elhelyezett alkotások másodpéldányai.

A homlokzat középrészén az eredetileg a bécsi Guderus áruház számára készült évszak-allegóriák domborműveinek másolatai helyezkednek el. A villa kertjében több szobor is látható, a főlépcső előtt az Alpár Ignác tervezte herkulesfürdői mázas kerámiakút másodpéldánya áll.

Vasváry György 1905-ös halála után a családtagok eladták a gyűjtemény darabjait, de az épület az 1952-es államosításig a család tulajdonában maradt. A részben már a két világháború közötti időben lakóházként is használt egykori nyaralóház társbérletekre osztódott.

Az egyre romló állagú épület 1969-ben a Pécsi Akadémiai Bizottság kezelésébe került. 1970-ben állagmegóvásra és szerény átépítésre, majd 1980-ban és a 90-es évek végén jelentős bővítésre került sor. Az épület belsejében és az épület előtt található Zsolnay-alkotásokat, szobrokat, vázákat megőrizzék, és restaurálták.

Az épület nem áll műemléki védelem alatt. Ma a Magyar Tudományos Akadémia Pécsi Akadémiai Bizottság (MTA PAB) székháza. A csodálatos környezetű házban gyakran tartanak rendezvényeket is.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

2 hozzászólás

 1. Bóta Zuzsanna szerint:

  Köszönöm szépen, ez gyönyörű!
  Szívesen látnám a belsejét is!
  Nem lehetne megoldani?
  Biztos vagyok benne, hogy a díszterem a lépcsőház, előtér is csodás…

  Üdvözlettel:
  Bóta Zsuzsa

  • Nagy Jucó szerint:

   Kedves Zsuzsa!
   Sajnos ebben én nem tudok segíteni. Javaslom, hogy írj nekik vagy hívd fel őket és biztos, hoy találnak megoldást rá, hogy megnézd az épületet.
   Minden jót kívánok: Jucó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük