Zsolnay kerámia: tradíció és innováció összhangja az építészetben

A Zsolnay Porcelánmanufaktúra az egyik legrangosabb és legismertebb kerámiaműhely a világon. Kezdetben a vállalat fő tevékenysége porcelán és kerámia tárgyak gyártása volt. Az alapító, Zsolnay Vilmos azonban nem elégedett meg ennyivel, szenvedélyesen kutatta az új technikákat és anyagokat. Kitartása meghozta a gyümölcsét, olyan eljárásokat fejlesztett ki, amelyek forradalmasították a kerámiaipart és a művészi innovációk révén hírnevet szerzett magának. A Zsolnay kerámiával díszített épületek napjainkban is csodálatra méltóak, ezekből mutatom a legismertebbeket.

Zsolnay kerámiákkal kirakott Millenium háza a Városligetben

A Zsolnay kerámia rövid története

A Zsolnay kerámia a magyar iparművészet egyik legkiemelkedőbb ága, amely büszkén ötvözi a hagyományos motívumokat a modern designnal. A pécsi Zsolnay gyár 1853-as alapítása óta lenyűgözi a világot kézzel festett porcelánjaival, csempéivel és egyéb kerámia tárgyaival.

A Zsolnay gyárat Zsolnay Vilmos alapította, aki német származású kereskedő volt. A Zsolnay Kulturális Negyed kapcsán már részletesen leírtam a gyár történetét így most nem ismételném magam, ha bővebben érdekel, a képre kattintva elolvashatod.

A gyár kezdetben kőedények és cserépedények gyártására összpontosított, de hamarosan rájöttek a porcelán iránti növekvő keresletre. Zsolnay Vilmos fia, Zsolnay Miklós művészi vezetést hozott a gyárba, és ő vezette be a Zsolnay kerámiák jellegzetes mázazási technikáit és motívumait.

A Zsolnay kerámia a magyar kultúra és örökség fontos része. A gyár a mai napig is működik, és továbbra is gyönyörű kerámiákat készít, amelyeket a világ minden táján értékelnek.

A Zsolnay kerámia jellemzői és alkalmazásai

A Zsolnay kerámiák a következőkről ismerhetők fel:

 • Egyedi mázak: a gyár híres a különleges, élénk színű mázairól, amelyeket gyakran fém-oxidokkal színeznek. A legismertebb Zsolnay mázak közé tartoznak az Eozin, a Lustre és a Majolica.
 • Kézzel festett minták: a kerámiák nagy részét kézzel festik, és a minták rendkívül változatosak, a hagyományos virágmotívumoktól a geometriai formákig terjednek.
 • Magas minőség: A kerámiák a legkiválóbb anyagokból készülnek, és a legmagasabb minőségű kézművességet tükrözik.

A Zsolnay kerámiákat számos különböző célra használják, többek között:

 • Étkészletek: az étkészletek gyönyörűek és praktikusak is, és tökéletesek különleges alkalmakra vagy akár mindennapi használatra.
 • Dekorációs tárgyak: a kerámiafigurák, vázák és csempék bármilyen helyiséget feldobhatnak.
 • Ékszerek: az ékszerek egyediek és stílusosak, és tökéletes ajándékok lehetnek.
 • Építészeti elemek: csempék, tetőcsempék, díszítőelemek és szaniter elemek tartósak és igen dekoratívak.
Zsolnay-kút Pécsett

 A Zsolnay kerámia építészeti alkalmazásai

A pácsi gyár kerámiája nem csak gyönyörű dísztárgyak és étkészletek készítésére alkalmas, de az építészetben is kiemelkedő szerepet játszik. A Zsolnay csempék, tetőcsempék, díszítőelemek és szaniter elemek egyedülállóak, tartósak és lenyűgöző esztétikai értékkel bírnak.

A Zsolnay kerámia építészeti előnyei:

 • Szépség: élénk színei, egyedi mintái és változatos formái bármilyen épületet feldobhatnak.
 • Tartósság: rendkívül tartós, ellenáll az időjárásnak és a kopásnak.
 • Sokoldalúság: beltéri és kültéri használatra egyaránt alkalmas.
 • Funkcionalitás: nem csak esztétikai értéke van, funkcionális is lehet. A csempék például vízállóak és csúszásmentesek, így ideálisak fürdőszobákba és konyhákba is.

A Zsolnay kerámia építészeti alkalmazásai:

 • Homlokzatburkolat: a csempék gyönyörűek és tartósak, így ideálisak homlokzatburkolathoz. A csempék széles szín- és mintaválasztékban kaphatók, így bármilyen stílusú épülethez igazíthatók.
 • Tetőcsempék: a tetőcsempék nem csak szépek, de tartósak is, és megvédik a tetőt az időjárás viszontagságaitól. A tetőcsempék széles szín- és formaválasztékban kaphatók, így bármilyen stílusú épülethez találunk megfelelő díszítőelemet.
 • Díszítőelemek: a díszítőelemek széles választékát kínálják, beleértve a frízeket, párkányokat, oszlopfőket és szellőzőrácsokat. Ezek az elemek bármilyen épületet feldobhatnak, és egyedivé tehetik azt.
 • Szaniter elemek: A kerámia manufaktúra mosdókagylókat, WC-ket és bidéket is gyárt. Ezek a szaniter elemek nem csak szépek, de tartósak is, és könnyen tisztíthatók.

A Zsolnay kerámia építészeti öröksége

A Zsolnay kerámia számos híres épületen megtalálható Magyarországon és a világ minden táján. Több ilyen épületről írtam már részletesen, így most csak pár mondattal mutatom be azokat. A képre kattintva pedig eléred a teljes bejegyzést, részletes leírással és sok fotóval.

2017 szeptemberében színes  programokkal búcsúzott el az Iparművészeti Múzeum a látogatóktól, hogy az 5 éves zárva tartás után megújulva, több mint háromszorosára nőve, modernebb környezetben fogadhassa látogatóit. Felújítás előtti fotókkal mutatom be az Iparművészeti Múzeum csodálatos épületét. 

Iparművészeti Múzeum

2017 szeptemberében színes programokkal búcsúzott el az Iparművészeti Múzeum a látogatóktól, hogy az 5 éves zárva tartás után megújulva, több mint háromszorosára nőve, modernebb környezetben fogadhassa látogatóit. A múzeum sajnos nem készült el a tervezett időre, így még mindig zárva tart.

Földtani intézet

A Földtani intézet szecessziós épülete a budapesti Stefánia út egyik gyöngyszeme. A Lechner Ödön tervezte épületben működik Magyarország legrégebbi, ma is működő tudományos kutatóintézete. A hosszú évek alatt csak a neve változott. Itt működik a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat, az utóbbi években gyakran használják az Art Geo Palota megnevezést.

Földtani intézet

Kisföldalatti állomásai

A millenniumi ünnepségek kezdetén, 1896. május 2-án nyitotta meg a budapesti Földalatti Vasutat Ferenc József. A londoni után a világ második föld alatt húzódó vasútvonalán két fillérért lehetett utazni a Gizella tértől (ma: Vörösmarty – tér) az Artézi fürdőig (ma: Széchenyi – fürdő. A Millenniumi Földalatti Vasútnak vagy egyszerűen csak kisföldalattinak is hívott közlekedési lehetőség máig igen népszerű. Állomásait Zsolnay kerámiák díszítik. Az Andrássy úttal együtt 2002 óta az UNESCO világörökség része.

budapesti Földalatti Vasút

Fővárosi Állatkert Elefánt háza

1866. augusztus 9-én déli 12 órakor nyílt meg Magyarország első állatkertje Budapesten, mai nevén a Fővárosi Állat- és Növénykert. Hazánk legnagyobb gyűjteménnyel rendelkező állatparkja az egyik leglátogatottabb kulturális közintézmény: évente 1–1,1 millió látogatója van. A budapesti állatkert területe 1986 óta természetvédelmi terület, épületeit és építményeit 2009-ben műemléki védettség alá helyezték. Az Elefánt házat Zsolnay kerámiák teszik látványossá.

Fővárosi Állat- és Növénykert, a budapesti állatkert - Elefántház

Postatakarékpénztár épülete

A Magyar Királyi Postatakarékpénztár épülete Budapest kiemelkedő szecessziós műemlékének számít. A Lechner Ödön és Baumgarten Sándor tervei alapján készült épületet 1901-ben adták át, ma a Magyar Államkincstár működik benne.

Párisi udvar

Az Erzsébet-híd pesti hídfőjénél álló Párisi udvar több éves huzavona és felújítás után újra régi pompájában ragyog. Az 1817-ben épült épület volt Magyarország egyik első, modern értelemben vett üzletháza. Ma luxus szállodaként várja a vendégeket.

Párisi udvar

Cifrapalota Kecskeméten

Kecskemét legismertebb épülete az 1903-ban bérházként épült szecessziós Cifrapalota. Egykor üzletek, lakások, kereskedelmi kaszinó működött benne, ma múzeumnként funkcionál, a Kecskeméti Képtár található benne.

Vasváry-villa Pécsett

Pécsett, a Mecsek-oldalban álló egykori Vasváry-villa a város egyik legszebb épülete. A Zsolnay Porcelángyár remekeivel díszített épület ma a Baranya megyei megyeszékhely MTA-székházaként funkcionál.

Deutsch-palota Szegeden

A Deutsch-palota Szeged egyik legszebb szecessziós épülete. A zöld-kék-narancs színekben pompázó, majolika díszes épület külső megjelenése és lépcsőházainak díszítése Lechner Ödön zsenijét hirdeti. Homlokzatát a népművészetből származó formavilágú Zsolnay-kerámiadíszek teszik egyedülállóvá.

Deutsch-palota

Szent Anna-templom tetőzete Tompán

Tompa közel ötezer lelket számláló, nagy forgalmú nemzetközi közúti határátkelővel rendelkező város a Duna-Tisza közén, Bács-Kiskun megye déli részén. Csupán két műemlék jellegű épülete van, a majolika tetős Szent Anna-templom és a Redl-kastély.

Tompa Szent Anna-templom

Kék templom Pozsonyban

A szlovák fővárosban magasodó Kék-templom, azaz a pozsonyi Árpád-házi Szent Erzsébet-templom magyar szecesszió gyöngyszeme. Lechner Ödön egyik legnagyszerűbb alkotása kívül-belül kék színű, innen száramzik a Kék-templom név. Árpád-házi Szent Erzsébetnek van szentelve, de Erzsébet királyné szimbolikus mauzóleumaként építették. 

Mátyás sör védjegye

A Maglódi úti sörgyár épületét joggal nevezhetjük Budapest legszebb gyárépületének. A szebb napokat is megélt százéves épületet többször fenyegette már a ledózerolás veszélye. Egyelőre még állnak a falak, de ki tudja meddig. A homlokzaton mai napig ott díszeleg az építtető, a Fővárosi Serfőző védjegye. A Mátyás királyt ábrázoló eozinmázas védjegyet a pécsi Zsolnay porcelángyárban készítették 1914 körül. Ez a gyár védjegye is lett, hiszen itt gyártották a Mátyás sört.

Maglódi úti sörgyár

Szent Erzsébet-templom terrakotta munkái

Az Árpád-házi Szent Erzsébet templom (Erzsébetvárosi plébániatemplom) Budapest egyik legszebb és legismertebb egyházi építménye a VII. kerületi Rózsák tere közepén. A puritán belsejű Rózsák tere templom 1895 és 1901 között Steindl Imre neogótikus tervei alapján épült. 1932-ben, az egyik legismertebb magyar szent halálának 700. évfordulóján állították fel Damkó József fehér márványból készült Szent Erzsébet-szobrát a templom elé. Ferenc pápa három napos magyarországi látogatásának második napján, 2023. április 28-án 10 órától látogatást tesz a Rózsák terei Árpád-házi Szent Erzsébet-templomban. A Szentatya beszédet mond, majd szegényekkel és menekültekkel találkozik.

Árpád-házi Szent Erzsébet templom a budapesti Rózsák terén

Szent István-terem a Budai Várban

2021. augusztus 20-tól új látványosság várja a látogatókat a Budavári Palotában. Az eredeti formájában helyreállított Szent István-terem közel 120 évvel első átadása után, belépődíj ellenében ismét megcsodálható. A helyiség központi eleme, a monumentális pirogránit kandalló Zsolnay Vilmos gyárában készült.

Szent István-terem

Millenium háza a Városligetben

Közel két évi munkával újult meg a Városliget 130 éves látnivalója a Millennium Háza. Az egykori Olof Palme Ház teljes körű felújításával nemcsak a romos állapotú épület állagmegóvása történt, hanem új funciót kapott az épület és megszépült a környezete is. Az épületben egy, a Városliget aranykorát bemutató interaktív kiállítás, valamint egy századfordulós hangulatú, Zsolnay kerámiákkal díszített kávéház várja a látogatókat. Előtte pedig 1500 rózsatő elültetésével és egy Zsolnay szökőkúttal alakították ki a Rózsakertet.

Millennium Háza a Városligetben

Gresham-palota egyedi burkolólapjai

Különös titkokról tudnának mesélni a Lánchíddal szemben álló egykori Gresham-palota ódon falai. Budapest egyik legdrágább luxusszállodájának helyt adó épület egykori lakásaiban élt többek között Kossuth Lajos fia, Kossuth Ferenc, Csortos Gyula, Turay Ida és Egri István. Az egyedi burkolólapok a pécsi Zsolnay-gyárban készültek.

Néhány további Zsolnay kerámiás épület, amelyről egyelőre még nem írtam, de tervben van:

 • a kecskeméti Városháza,
 • a pécsi Posta-palota,
 • a budavári Mátyás-templom,
 • az Országház,
 • a Műcsarnok.

A föld szeretője – magyar film Zsolnay Vilmosról

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük