Zsámbéki romtemplom – omladozva is elbűvölő

Zsámbéki romtemplom segítségért kiállt. A templom állapotának fokozatos romlásáról egyre aggasztóbb híreket lehet olvasni. Szakértők szerint jó esetben fél évszázadig tartható fenn még romként a Zsámbék legnépszerűbb látványossága. Rögtön el is döntöttem, ismét meg kell néznem. Amíg tehetem… Digitális fotóim úgy sem voltak még… Mutatom, milyen most Zsámbék romtemploma.

Zsámbék romtemploma

Bár több temploma is van a Pest megyei településnek, a zsámbéki templom kifejezést hallva mindenkinek rögtön a premontreiek gyönyörű hagyatéka jut eszébe.

Hozzáértők szerint a kőpusztulás jelentős, halódik templom és kolostorrom szerkezete. Balesetveszély miatt a terület egy részét le is zárták a látogatók elöl. Mindez engem nem zavart abban, hogy átérezzem a hely szellemét és fejet hajtsak elődeink előtt, akik megalkották ezt a csodát és lehetővé tették, hogy még én is láthassam.

Zsámbék romtemploma

Zsámbék romtemploma

Zsámbék romtemploma

Zsámbék romtemploma

Zsámbék romtemploma

Zsámbék romtemploma

Zsámbék romtemploma

Zsámbék romtemploma

Zsámbéki romtemplom története

A ma látható templom közvetlen elődjét a 13. század húszas éveitől a század közepéig építették román és kora gótikus stílusban. A Keresztelő Szent János tiszteletére szentelt premontrei templom egy 11. századi plébánia helyén, az ország akkor egyik legfontosabb útvonala, a Székesfehérvárt Esztergommal összekötő út mentén állt.

A premontreiek több mint két évszázados itt léte során több emléket is hagytak maguk mögött. Nekik köszönhetjük például az ócsai templomot is. A szerzetesek számának csökkenése miatt meggyengült a rend, ezért Mátyás király elvette tőlük a templomot és a monostort, majd a pálosoknak adta. A 15. század második felében a pálosok késő gótikus kerengőt építettek hozzá. 1763-ban egy földrengés súlyosan megrongálta, leomlott az északi mellékhajója. A kövek egy részét elhordták, úgy tűnt véglegesen halálra van ítélve a templom.

1870-es években Rómer Flóris bencés rendi szerzetes tanár, műtörténész és Henszlmann Imre műtörténet író felismerte az épületegyüttes értékét és írásaikkal elkezdtek lobbizni a mentéséért.

A 19. század végén aztán Möller István konzerválta romként a csonka templomot. A vöröstéglás pótlásoknak köszönhetően az épület egy része megmenekült a teljes összeomlástól és ma is nagyon kivehető, hogy hol vannak az új részek és az eredeti templom maradványai. Möller István egyetemi katedrát kapott és a zsámbéki templom mintájára megtervezte Budapesten a Lehel téren az Árpádházi Szent Margit templomot.

Ehhez a ponthoz kaptam egy kis kiegészítést Fenyvesi Attilától, amit örmömmel és köszönettel teszek közzé.

„Möller István az építésen már nem vett részt. A Lehel téren valóban a zsámbéki templom pontos mása áll, Möller tervei alapján. Óriási szakmai tudással rendelkező ember volt, aki több erdélyi (és persze magyarországi) rekonstrukción is részt vett, illetve egyik nagy „műve” (többek között) a pécsi Ókeresztény sírkamra feltárása és állagmegóvási munkálatai voltak. A zsámbéki Romtemplom megmentésekor huszonnyolc éves volt.

A Romtemplomnak van még egy érdekes hasonmása, a kalocsai külvárosi templom, amelynek aszimmetrikusan egyik oldalon van csak tornya, ez is a zsámbéki mintájára, Möller István terve alapján készült.”

A templom háromhajós, bazilikális elrendezésű zömök tornyokkal és rózsaablakkal. A kerengőből kevés maradvány látható.

Zsámbék romtemploma

Zsámbék romtemploma

Zsámbék romtemploma

Zsámbék romtemploma

Zsámbék romtemploma

Zsámbék romtemploma

Zsámbék romtemploma

Zsámbék romtemploma

Az 1930-as években Lux Kálmán tárta fel a templomromtól északra található kolostorromot, azonban a terület teljes feltárására máig nem került sor.

A kolostor épen maradt helyiségeiben kőtárat rendeztek be a templom és a kolostor leomlott faragott köveiből. A kőtárban lágy zene segíti, hogy visszaugorjunk a középkorba.

Zsámbék romtemploma

Zsámbék romtemploma

Bízom benne, hogy ma is él közöttünk pár ember, aki felismeri a műemlék fontosságát, akar és tud is tenni a zsámbéki templomrom megmentéséért.

Itt pedig még több fotót találsz Zsámbékról

Kattints a logóra vagy Közel és távol szöveg alatti dátumra és már láthatod is a fotókat!

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.929118210582506.1073741880.148604088633926&type=1&l=e70ff92c12

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük